Életmód

Ezért érzékenyebbek a dohányosok a koronavírusra

Érdekes módon nem a tüdő állapota, hanem egy fehérje nagyobb jelenléte okolható azért, hogy a dohányosok érzékenyebbek a fertőzésre.

Az amerikai Cold Spring Harbor Laboratórium (CSHL) kutatói úgy tűnik, rájöttek, miért növeli olyan drámaian a koronavírus szövődményeinek esélyét a dohányzás – olvasható az EurekAlerten megjelent közleményben, melyet a 24.hu szemlézett. A titok valószínűleg azokban az ACE2 fehérjékben rejlik, amelyeket a koronavírus arra használ, hogy rajtuk keresztül bejusson a sejtekbe, és ott szaporítsa magát.

Kutatók szerint egy fehérje okolható azért, hogy a dohányosok érzékenyebbek a koronavírusra.

Kutatók szerint egy fehérje okolható azért, hogy a dohányosok érzékenyebbek a koronavírusra. (Fotó: illusztráció, Pixabay)

Jason Sheltzer kutató és a Google mérnöke, Joan Smith korábbi egérkísérleteket vizsgáltak meg, és megpróbáltak felfedezni valamiféle összefüggést a három legveszélyeztetettebb csoport között: a férfiak, az idősek és a dohányosok ugyanis kifejezetten érzékenyen reagálnak a koronavírus-fertőzésre. A kutatás során kiderült, hogy azoknak az egereknek, amelyeket cigarettafüstnek tettek ki, megnövekedett az ACE2 (angiotenzin-konvertáló enzim 2) nevű fehérjéinek száma, a vírus pedig ezt használja arra, hogy bejusson a sejtekbe. Minél több ACE2 fehérjéje van valakinek, annál nagyobb az esélye, hogy a szervezetén belül a vírus sokszorozni képes magát.

dohányzók tehát tényleg könnyebben elkaphatják a koronavírust, de kutatók kiemelték, a hatás rövid távú, és azoknál az egereknél, amelyek „leszoktak a dohányzásról”, hamar elmúlt a megemelkedett ACE2-szám. Szerencsére ma már azt is tudjuk, hogy bámulatos gyógyulásra képes a tüdő, ha letesszük a cigit, az a néhány tüdősejt, amely megúszta a károsodást, képes meggyógyítani a tüdőt még 40 év dohányzás után is.

Tudj meg további érdekességeket a koronavírus-kutatásokból

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top