Életmód

Több mint 50 éven át élt a vadonban az USA legmagányosabb asszonya

Közvetlen családja nem volt, de látogatója több ezer is akadt.

Magyarországon valószínűleg csupán kevesen ismerik Dorothy Molter nevét, aki 1934 és 1986 között élt Minnesota sűrű erdejében, azon belül is a Knife Lake tó egyik kis szigetén, 15 mérföldre a legközelebbi úttól és 30 mérföldre a legközelebbi várostól.

Nem gyűlölte az embereket, nyaranta például horgásztábort üzemeltetett, de azért a teleket egyes-egyedül vészelte át a rengetegben. Sok kiránduló azonban örökre emlékszik rá, mivel a tó kristálytiszta vizéből főzött gyömbérsörét sok szomjas evezős megkóstolhatta, nem véletlen, hogy Moltert egyszerűen csak root beer ladyként, azaz a gyömbérsörös asszonyként emlegetik. Gyömbérsöre receptjében még az is szerepel, hogy az alapanyagul szolgáló cukorszirupot egy evezőlapát segítségével kell elkeverni a tóból mert vízben, hogy attól tartsa meg jellegzetes, fenyőillatra emlékeztető zamatát.

Dorothy Molter 50 éven át élt az amerikai vadonban

Dorothy Molter bő fél évszázadon élt egyedül az amerikai vadon közepén (Fotó: Dorothy Molter Museum)

Molter még a XX. század harmincas éveiben szeretett bele Minnesota erdőségeibe, amikor a családjával arrafelé kirándult. Eredetileg ápolónak készült, a nagy gazdasági válság miatt pedig nem igazán akadt munka a városokban. Emiatt visszatért a tóra, ahol már akkor is üzemelt a horgásztábor, a nála 30 évvel idősebb Bill Berglund irányításával. A férfi megígérte neki, hogy ha Molter mellette marad és segít a tábor üzemeltetésében, rá fogja hagyni a létesítményt. Az ígéretét be is tartotta, 1948-ban bekövetkezett halálát követően Dorothy Molterre szállt a tábor.

A környékbeli erdőségről kapta a „Northwoods pacsirtája” megtisztelő nevet, amiért több sérült evezősön segített, de bajba került állatokat is előszeretettel húzott ki a csávából. Repertoárjában szerepelt az elhagyott horgok eltávolítása a balszerencsések különféle testrészeiből, de tett sínbe törött végtagokat is, egy ízben pedig egy villám sújtotta fiút életben tartott, amíg a mentők meg nem érkeztek a helyszínre.

Személyiségével kapcsolatban a legtöbben magányos életmódját említik. Ahogy Jess Edberg, a közeli Ely városában található Dorothy Molter Múzeum igazgatója megjegyezte: „valódi különlegességnek számított egy hajadon, aki egyedül élt a vadon közepén”. Molter egyébként egyszerű okból nem ment férjhez: megfogadta ugyanis, hogy csak olyan férfihoz megy feleségül, aki „több fát tud felvágni, több halat tud kifogni és több csomagot tud magával cipelni”, mint ő maga.

Minderre szüksége is volt, a szigeten ugyanis nem volt sem áram, sem telefon, de még a víz sem volt bevezetve, így Dorothy Molternek mindenről magának kellett gondoskodnia. Fát vágott, vizet mert a tóból, illetve télen jeget olvasztott, hogy legyen mit innia.

Később meggyűlt a baja a hatóságokkal, miután az amerikai kormányzat természetvédelmi rezervátumot jelölt ki a területen, az 1964-ben elfogadott Wilderness Act nevű törvény pedig előírta, hogy az ilyen területekről el kell bontani minden épületet és minden vállalkozásnak be kell szüntetnie a tevékenységét. Molter több felszólítást is kapott, hogy hagyja el a szigetet, ő azonban nem adta fel. Végül a közösség összefogására, de politikusok és környezetvédők közbenjárására is szükség volt, annak érdekében, hogy Molter végül önkéntes munkaerőként a szigeten maradhatott.

Ismerd meg Dorothy Moltert, amerika legmagányosabb asszonyát

Dorothy Molter kunyhója a Knife Lake egyik szigetén (Fotó: Wikipedia)

Mivel ezután a gyömbérsört már nem árusíthatta, apró adományokért cserébe juthattak hozzá a szomjas evezősök. Érdeklődőkben pedig nem volt hiány, évente legalább hétezer kenus kereste fel, akik nagyjából 12 ezer palacknyi gyömbérsört fogyasztottak el.

Ahogy öregedett, egyre gyakrabban látogatta a családját Chicagóban, de ideje nagy részét továbbra is a szigeten töltötte, dacára annak, hogy telente kőkemény fagyok köszöntöttek a környékre.

„A telet szeretem a legjobban, még úgy is, hogy errefelé a hőmérő néha akár 50 fokkal is fagypont alá süllyedt – mondta egyszer egy interjúban. – De nem tudom megunni a befagyott tavakon való sétálgatást, vagy az erdő téli csendjét.”

Dorothy Molter végül 1986-ban a szigeten álló egyik házikóban hunyt el. Egy önmagát Dorothy angyalainak nevező csoport pedig ezután határozta el, hogy a szigeten álló házakat áttelepítik Ely városába, ahol múzeumot hoznak létre a tiszteletére. A múzeum ma is várja a látogatókat, benne több helyen látható Molter egy szóvá összegyúrt mottója: ‘Kwitchurbeliakin’, azaz quit your bellyaching, ami magyarul körülbelül annyit jelent: „ne nyavalyogj”. A múzeumban természetesen meg lehet kóstolni az eredeti recept alapján készített gyömbérsört, de a vállalkozó kedvűek akár otthoni főzőkészletet is vásárolhatnak, amellyel otthon is megidézhetik Dorothy Molter szellemét.

Még több inspiráló nő az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top