nlc.hu
Életmód

Reménytelenség ellen tanácsok

5 dolog, amit megtehetsz, ha reménytelennek érzed a helyzeted

A reménytelenség definíció szerint az a meggyőződés, hogy a dolgok nem javulhatnak, vagy nem sikerülhetnek. Ha így érzel, a most következő 5 dologgal akkor is érdemes megpróbálkoznod.

Ha úgy érzed, elakadtál, és reménytelennek tűnik a helyzeted, még akkor is van néhány dolog, amit igenis megtehetsz magadért. Ha nézőpontot váltasz és összpontosítasz, a megoldást is hamarabb megtalálod.

#1. Szemléld kívülről!

A reménytelen érzések reménytelen gondolatokat táplálnak, így pedig könnyű belemerülni egy negatív ciklusba. Lépj hátra egy lépést és vedd számításba azt a lehetőséget is, hogy az agyad egyszerűen hazudik neked és a szituáció mégsem nem olyan kilátástalan, amilyennek tűnik. Egyáltalán nem biztos, hogy nincs mit tenni, elképzelhető, hogy csupán a kétségeid, félelmeid torzítják el a valóságot. Amikor azt hiszed, már mindent megpróbáltál, gyakran még akkor is van, amit még nem. Sokszor csak akkor derül ki, hogy mégis van remény, ha lehiggadsz és megpróbálod kívülről szemlélni a helyzetet. 

#2. Hozz fel ellenérveket!

Amikor reménytelenséget érzel, valószínűleg felsorakoztatod az összes okot amellett, miért kilátástalan a helyzet. Próbálkozz meg ennek az ellenkezőjével is! Hozz fel ellenérveket a reménytelenséggel szemben! Mi bizonyítja, hogy a dolgok nem alakulhatnak jobban, mint amire számítasz? Ha kicsit is belegondolsz a potenciális pozitívumokba, több lehetőség nyílhat meg előtted és ezek között talán ott lesz az áhított megoldás is. 

Van remény!

Van remény! (Fotó: Getty Images)

#3. Mit nyerhetsz?

Talán furcsának tűnik, de gondold át, mit nyerhetsz a reménytelenséggel! Ha például nem számítasz arra, hogy valami jó történik, az megvédhet a csalódástól. Máris nyertél vele. Ugyanakkor vedd tekintetbe azt a lehetőséget is, hogy mi történik, ha bizakodni kezdesz, még ha esetleg úgy is hiszed, hogy alaptalanul teszed. Mit tennél másképp, ha mégiscsak lenne remény? Mit lépnél? Valami új dologba kezdenél? Megpróbálnád, amit lehetetlennek gondolsz? Tedd meg! Előfordulhat, hogy éppen az húz majd ki a legmélyebb gödörből, ha elkezdesz úgy viselkedni, mintha lenne remény.

#4. Ötletelj!

Tedd túl magad azon a meggyőződésen, hogy nincs megoldás az adott problémára és kezdj el ötletelni! Nézd meg, hogy egyáltalán képes vagy-e minél több stratégiát kidolgozni egy helyzet kezelésére! Ha pedig egészen biztosan nem tudsz megoldani egy adott gondot, például mert semmilyen módon nem befolyásolhatod, még akkor is ott a lehetőség, hogy megváltoztasd a véleményed a dologgal kapcsolatban. Ha az alapprobléma fennáll, igyekezz elviselhetőbbé tenni, mert még így is jobban jársz, mintha megadnád magad a kilátástalanságnak. 

#5. Kérj segítséget!

Segítséget kérni nem szégyen és soha nem rossz ötlet! Valóban nehéz lehet felfedni valaki más előtt, hogy nehézségeken mész keresztül, azonban olykor már önmagában az, ha képes vagy ezt kimondani, megfogalmazni, más megvilágításba helyezheti a dolgokat. Egy megbízható családtag, barát vagy akár egy szakember egészen más nézőpontból látja a problémát, mint te magad és segíthet olyan stratégiákat, megoldásokat találni, melyek benned talán fel sem merülnének. Ha segítséget kérsz, nem jelenti azt, hogy gyenge vagy kevés vagy. Inkább annak a jele, hogy szembe mersz nézni a problémával és valóban tenni akarsz ellene.

via

Tégy magadért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top