nlc.hu
Életmód

Olimpiai variánstól félnek Tokióban

Olimpiai variáns kialakulásától félnek Japánban

A 2021-es olimpia helyszínén és nyolc további prefektúrában a tervek szerint június 20-ig hosszabbítanák meg a vészhelyzetet, az ötkarikás játékok egy hónappal később kezdődnek. Külföldi nézők nem vehetnek részt az eseményen.

A japán orvosokat tömörítő szövetség elnöke, Naoto Ueyama csütörtökön arról beszélt, hogy a 2021-es tokiói olimpiai játékok megrendezése akár a koronavírus egy új, „olimpiai” variánsának kialakulásához is vezethet, írja a 444 az MTI-re és a Reuters-re hivatkozva. Ugyan külföldi nézők nem lehetnek jelen az olimpiai eseményeken, így is több tízezer ember érkezhet majd az országba a világ minden részéről. 

Japánban nagyon komoly ellenállás mutatkozik az olimpia megrendezésével szemben, épp csütörtökön derült ki, hogy a járvány miatt meghosszabbítják Tokióban a veszélyhelyzetet, kevesebb mint két hónappal a nyári olimpia rajtja előtt.

Az olimpiára (ahol egyébként a játékok történetében először transznemű sportoló is indul) és a paralimpiára 15 ezer sportoló és több tízezer hivatalos személy, valamint kísérő utazna Japánba. A nyári játékok megnyitójára a tervek szerint július 23-án kerül sor, a záróünnepség pedig augusztus 8-án lenne. A paralimpia augusztus 24-én kezdődik és szeptember 5-ig tart.

futó nők a rajtnál

A játékokon csak japán nézők vehetnek részt, az ország nem fogadja a szurkolókat / Képünk illusztráció / Fotó: Unsplash

A japán közvélemény többsége a játékok lefújását szeretné, de a szervezők, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hajthatatlannak tűnik, és ígérik, hogy egy biztonságos rendezvényt fognak megszervezni. Japánban ugyanakkor lassan zajlik az oltási kampány, még mindig csak a lakosság 5 százaléka kapta meg a vakcinát.

Az orvosi szövetséget vezető Ueyama szerint az, hogy több mint 200 országból több tízezer ember érkezik majd hetekre az országba, komoly közegészségügyi veszélyt jelent, hiszen a világ különféle részein jelenlévő variánsok egy helyen érhetnek majd össze, és nem lehet kizárni annak lehetőségét sem, hogy ennek következtében egy új variáns alakul ki. Mindezt cáfolja a japán oltási kampány szervezésében résztvevő Kenji Shibuya, a londoni King’s College közegészségügyi intézetének vezetője: szerinte nem jelent reális veszélyt egy külön variáns létrejötte, hiszen a mutálódás elsősorban ott jön létre, ahol a vírus hosszabb ideig van jelen egy immunhiányos vagy részlegesen immunizált közösségben.

Az indiai variánstól félnek az emberek világszerte: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top