nlc.hu
Életmód

Dyson állóporszívó teszt

Ezzel a porszívóval ötcsillagos élmény a takarítás (x)

Bár a takarítás alapesetben nem egy szórakoztató időtöltés, a legmodernebb háztartási eszközökkel a porszívózás is tud kellemes meglepetést okozni. 

Ne legyünk álszentek: kevés háziasszony mondja azt, hogy kedvenc elfoglaltságai közé tartozik a lakás kosztalanítása – és akkor még nagyon harmatosan fogalmaztunk. Egy 2021-es, csaknem ötszáz fős kutatás szerint az emberek 35 százaléka inkább menne el a fogorvoshoz egy alapos fogkőeltávolításra, minthogy belefogjon egy kiadós nagytakarításba. És sokan vannak, akik még ennél is nagyobb áldozatra lennének képesek: 27 százalék simán bevállalná a kora reggeli futást egy héten át, 20 százalék egy hónapra is hajlandó lenne lemondani a Netflixről, 15 százalék pedig a még a kávéról is, ha ezzel megmenekülhetne a rendszeres koszvadászattól.

És hogy miért nem szeretünk takarítani? Nos, a vizsgálat szerint leginkább azért, mert időpocsékolásnak érezzük, hiányzik hozzá a motivációnk, és ráadásul elég hervasztó belegondolni, hogy kisvártatva úgyis megint piszkos lesz minden, és a verkli újraindul.

Persze, lássuk be, azért manapság, a technika fejlődésének köszönhetően egyre jobban el vagyunk kényeztetve modern háztartási eszközökkel, melyek olyan gyűlöletes tevékenységeket is képesek gyorsabbá és élvezetesebbé tenni, amilyen a takarítás. Aki most kételkedve ráncolja a szemöldökét, az gondolatban repüljön vissza száz évet az időben, amikor még a vidéki asszonyok a patakra jártak ruhát mosni, szenes vasalóval simították a ruhák gyűrődéseit, és a döngölt padlós tisztaszobát sem egy laza porszívózással tették rendbe, de nem ám. Innen nézve azért elég könnyű belátni, hogy nagy mázlisták vagyunk mind, akik a 21. században élünk, hiszen ma már olyan könnyű, okos és nagy teljesítményű takarítógépek állnak rendelkezésünkre, amikkel pofonegyszerű a takarítás, és adott esetben még élményt is jelent.

Ezt egészen biztosan megtapasztalhatja mindenki, akinek kezébe kerül a Dyson V15 Detect névre hallgató lézertechnológiás, intelligens porszívója. De hogy jön a lézer a porszívózáshoz? Az ötlet tulajdonképpen egészen logikus: a porszívófejbe épített lézerhez az ihletet egy mindannyiunk által jól ismert jelenség adta a Dyson egyik mérnökének – az, ahogy a porszemek táncolnak a lakásba beszűrődő napfényben. Ezek azok az egészen parányi részecskék, amiket szabad szemmel képtelenség takarítás közben észrevenni. A lézer azonban képes megvilágítani őket. A Dyson szakemberei arra is rájöttek, hogy erre legjobb a zöld színű lézerfény, ugyanis, az emberi szem számára az tudja legjobban láthatóvá tenni a legapróbb porszemeket is.

A lézerfény elől egyetlen porszem sem menekülhet.

A lézerfény elől egyetlen porszem sem menekülhet

A vezeték nélküli V15 detect így aztán kapott egy olyan szívófejet, ami pontos szögbe állított zöld lézerrel teszi láthatóvá a szabad szemmel nem érzékelhető porszemcséket. Így egyrészt biztosan nem marad ki semmi a takarításból, másrészt a lézernek köszönhetően igazi élmény lesz a takarítás, olyan, mintha valami hipermodern fegyverrel vennénk fel a harcot a koszkommandó ellen. Külön praktikus, hogy a Laser Slim Fluffy porszívófej igazán karcsú, így aztán szűk helyeken, mint a bútorok alatt is könnyedén tisztaságot varázsolhatunk vele. Ráadásul, a készülékbe épített porszenzornak köszönhetően egy LCD kijelző folyamatosan informál minket arról, mennyi és milyen méretű porral sikerült leszámolni. Mi több, a porszívó úgy lett kialakítva, hogy amikor a szenzor nagyobb mennyiségű port érzékel, automatikusan növeli a szívóerőt, majd amikor a pormennyiség normalizálódik, a szívóerő visszaáll a korábbi szintre.

Háromféle üzemmódban használhatjuk a készüléket.

Háromféle üzemmódban használhatjuk a készüléket.

Ahhoz pedig, hogy a takarítás tényleg makulátlan legyen, még két nagyobb, és több kicsi szívófej és kefe áll rendelkezésünkre. Ezek közül kettőt mindenképp érdemes kiemelni. Az egyik a High Torque tisztítófej, mely a szőnyegek makulátlan tisztaságát 56, fésűhöz hasonlító polikarbonát fogával biztosítja, amik nem mellesleg megelőzik a csomósodást és takarítás közben automatikusan megtisztítják a hengerkefét a hajtól. 

Aki pedig az otthonát szőrös házi kedvencekkel osztja meg, annak minden bizonnyal jó barátja lesz az anti-tangle Hair Screw fej: ez a különleges, tölcsér alakú hengerkefével ellátott toldalék megelőzi a haj- és szőrszálak felcsavarodását és egyből portartályba görgeti azokat. A fejen lévő sörték pedig olyan szögben állnak ami az egészen hosszú emberi hajjal és a kisállatszőrrel is könnyedén megbirkózik.

Pillanatok alatt újjávarázsolja a bútorkárpitot ez a speciális porszívófej.

Pillanatok alatt újjávarázsolja a bútorkárpitot ez a speciális porszívófej

Ezeken kívül több, kisebb kefés fej és résszívó segít a takarítás komplettírozásában. A porszívó tesztelésekor külön kedvencünk volt az a finom sörtékkel ellátott kefe, ami olyan érzékeny felületeket is segít megtisztítani, mint például a számítógép klaviatúrája. 

Ami pedig külön jó, hogy a takarítás végeztével a porszívó tartálya egyetlen mozdulattal kiüríthető, és az alkatrészek mindegyike folyó vízzel vagy nedves szivaccsal tisztítható. 

Végezetül pár adat a készülékről azoknak, akik a számokban szeretnek gondolkodni: 

  • 3 üzemmódban használható a készülék: eco, auto és boost mode-ban
  • a motor szívásteljesítménye 240 Watt
  • a szűrőrendszer akár 0.3 mikron nagyságú mikroszkopikus részecskék és allergének 99.97%-át képes magába zárni
  • a portartály 0,77 literes
  • egy töltéssel akár 60 percig is használhatjuk egyfolytában a gépet,
  • melynek súlya nem több mint 3,1 kilogramm

Végezetül pedig még egy érdekes kutatási eredmény, amivel könnyű azonosulni, főleg azoknak, akiket perverz gyönyörűséggel tölt el a porcicákkal való leszámolás. Egy vizsgálatból kiderült, hogy boldogabbak azok, akiknek fontos, hogy rend és tisztaság vegye körül őket, mint azok, akik hagyják, hogy az otthonukon úrrá legyen az entrópia. Maga a takarítás pedig adrenalint szabadít fel, ami stresszcsökkentő hatással bír. Nem is szólva a tisztaság által okozott elégedettségről.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top