nlc.hu
Életmód

Megszólalt Geréb Ágnes 14 évvel a kislány halála után

„Lehettem volna ügyesebb” – Megszólalt Geréb Ágnes 14 évvel a kislány halála után

Geréb Ágnes, az otthonszülés hazai élharcosa egyedül a családja miatt nem csinálná végig újra az elmúlt tíz évet.
Geréb Ágnes

Geréb Ágnes részben törvényi háttér nélkül 3500 otthonszülést kísért. A 3500 újszülöttből három baba oxigénhiányos károsodást szenvedett, egy pedig vállelakadásban meghalt. Ezek miatt a bíróság elítélte, börtönbe, majd szigorú házi őrizetbe került. Geréb Ágnes most Kadarkai Endre Felforgatók című podcastben beszélt az elmúlt évekről.

Mint mondta, tízezerszer végig gondolta már minden egyes esetét, ahol bármilyen komplikáció merült fel, de végül arra jutott, hogy bárhol, „bármilyen eset ugyanígy zajlott volna”.

Tegnapelőtt lett volna 14 éves a vállelakadásos kislány. Az ő megszületésével kapcsolatban szokott eszembe jutni: lehettem volna ügyesebb. Ez már a tizenötödik vagy huszadik vállelakadásom volt, de az első, amit nem tudtam megoldani. Kórházban is évi több ilyen eset van, ami halállal végződik, mégis, bárcsak lettem volna ügyesebb

– mondta Geréb Ágnes.

Az otthonszülés hazai élharcosát 2010 októberében tartóztatták le, ami után még két és fél hónapot töltött a rácsok mögött. Amikor kiszabadult, mégsem tudott örülni a családjának és a barátainak.

Egyszer csak megszólalt a telefon, egy volt zárkatársam hívott, aki pár héttel hamarabb szabadult, és akkor jött belőlem egy kitörő öröm. Poszttraumás stressz szindróma volt, hogy az ott lévő családomnak, unokámnak, testvéremnek nem örültem úgy, mint a telefon végén lévő egykori zárkatársamnak. A bőrömből majd kiugrottam, mert ő az egyedüli, aki tudja, honnan jövök

– idézte fel az emlékeit a szülésznő, aki csak a családja miatt nem csinálná végig újra az elmúlt tíz évet, mert rettentően kemény időszak volt ez nekik. Az rosszul érintette, hogy azt állították róla, butítja, becsapja az embereket, miközben soha senkit nem győzött meg, hogy szüljön otthon.

Geréb Ágnes jövőre 70 éves lesz, hamarosan akár dolgozhatna is, de erről még nem döntött. „Az évek elteltek, de szárnyaszegettnek nem érzem magam” – mondta.

(Blikk)

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

Geréb Ágnes az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top