nlc.hu
Életmód

Az ukrán menekültek száma

Ötmilliónál több menekült hagyta már el Ukrajnát

A Magyarországra belépők száma közel félmillió.

Több mint ötmillió ember menekült el Ukrajnából az Oroszország által indított háború kezdete, február 24. óta – közölte az ENSZ. A szervezet Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) körülbelül 4,8 millió ukrán háborús menekültet számlált, míg Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) további nagyjából 215 ezer, ukrán állampolgársággal nem rendelkező emberről tud, aki szintén kénytelen volt elhagyni a hazáját.

Hírügynökségek szerint a II. világháború óta nem tapasztalt menekülthullámmal túlnyomó részt nők és gyerekek érkeztek, tekintettel arra, hogy a háborús helyzet miatt a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát. A menekültek többsége, hozzávetőlegesen 2,7 millió ember, Lengyelországban keresett menedéket. Az IOM Ukrajna területén további 7,1 millió belső menekülttel számol.

Menekültek a budapesti BOK csarnokban / Fotó: Neményi Márton

Menekültek a budapesti BOK csarnokban / Fotó: Neményi Márton

A UNHCR csütörtöki adatai szerint Lengyelország után Romániába és Oroszországba érkeztek a legtöbben, közel 727, illetve 485 ezren. Magyarországra valamivel több mint 447 ezren léptek be, majd Moldova, Szlovákia és Fehéroroszország következik közen 415 ezer, 330 ezer, illetve 23 ezer fővel.

(via HVG)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top