nlc.hu
Életmód

A házassági börtön

Ebben az erdélyi faluban 300 év alatt csak egy házaspár vált el

A településen igencsak megnehezítették azok dolgát, akik el szerettek volna válni.

Biertan, vagyis Berethalom egy kevesebb mint 1500 lelket számláló falu Erdélyben, Szeben megyében. A település azonban a nemzetközi sajtóba is bekerült, mégpedig azért, mert 300 év leforgása alatt mindössze egyetlenegy helyi pár döntött a válás mellett. Ennek pedig nyomós oka volt. 

Berethalom

Berethalom (Fotó: Getty Images)

A falu 15. századi erődtemplomának fala mellett egy aprócska épület áll, mely ma már múzeumként üzemel. Egykor azonban ez volt az úgynevezett „házassági börtön”, ahová azokat a házaspárokat zárták be hat hétre, akik úgy döntöttek, hogy külön szeretnék folytatni az életüket. Az alacsony mennyezettel és vastag falakkal rendelkező épületben csupán egy asztal, egy szék és egy egyszemélyes ágy állt. A házaspároknak az itt töltött hetek alatt mindent meg kellett osztaniuk egymással a közös terítéktől kezdve az egyetlen párnáig és takaróig. A cél pedig természetesen az volt, hogy letegyenek válási szándékukról. Ha a házaspár a börtönben töltött hosszú hetek után mégis a válás mellett döntött, a férjnek a keresete felét a volt feleségének kellett adnia. Ha azonban a férfi újra megházasodott, majd újra elvált, a második feleséget már semmiféle juttatás nem illette meg.

„Az együtt maradás oka valószínűleg nem a szerelem volt, hanem a munka és a túlélés. Ha egy házaspárt hat hétre bezártak, nagyon nehéz volt a következő évben elegendő élelemhez jutniuk, ezért nyomás nehezedett rájuk, hogy miután kiszabadultak, közösen folytassák” – magyarázta Ulf Ziegler, a helyi plébános a BBC-nek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top