nlc.hu
Életmód

Speciális diétát tartók spórolási tippjei

„Nincs mese, ki kell fizetni” – Hogyan spórolnak azok, akik speciális diétát követnek?

A táplálékallergia itthon a felnőttek 2 százalékát, a gyerekek 5-8 százalékát érinti, intoleranciában – ami nem összekeverendő az allergiával – pedig ennél is többen szenvednek. Ha ehhez még hozzávesszük azokat, akik egyéb betegségből kifolyólag egyéni étrendre szorulnak, akkor a lista tovább bővül, úgyhogy az áremelkedés tényleg a legtöbb családot érinti valamilyen módon.

A minap egy középkorú nő állt előttem a boltban, és annak ellenére, hogy a kezében ott lóbálta a bevásárlólistáját, láthatóan megütközött a végösszeget látva. „Lassan már azért is fizetünk, hogy egyáltalán bejöhessünk” – jegyezte meg az eladónak, aki teljes apátiában, szemernyi együttérzés nélkül fordította ki a kártyaterminált, és köszönés nélkül hagyta elmenni a vásárlót. Amikor ezt elmeséltem a baráti körben, valaki rávágta, hogy ez a nagy magyar valóság, és sajnos tényleg így van. Sokan már az alapvető élelmiszereket sem engedhetik meg maguknak, legrosszabb helyzetben azonban azok vannak, akik egészségügyi okokból valamilyen speciális diétát folytatnak, és nem tudják nélkülözni az alternatív megoldásokat. 

Az intoleranciával, allergiával élők amúgy is nehezített pályán mozognak – még akkor is, ha már egyre több sima szupermarket igyekszik az ő igényeiket is kiszolgálni, legalább alapvető szinten –, hiszen sokkal nagyobb körültekintést igényel a bevásárlásuk, de ezek a termékek egyébként is drágábbak, hát még mostanság! Épp ezért őket kérdeztük, hogyan tudnak ellavírozni – értsd, spórolni – a mindennapokban, jónak tartott fizetés mellett! 

Akciók, listák, tervezés

„Inzulinrezisztens vagyok, 160 grammos diétát tartok. Nem mondom, hogy egyszerű, de már kitapasztaltam, hogy mit, hol érdemes ahhoz venni, hogy árban jobban jöjjek ki. Figyelem az akciókat, sokszor dobnak be nálunk kuponokat is a postaládába, azokat is kihasználom, meg egy csomó online értesítést is kapok a hírlevelekben, ezeket is nézem” – meséli Zsuzsa, hozzátéve, hogy ez nyilván sokkal több utánajárást igényel a részéről. „Van, hogy a nagybevásárlást 4-5 helyről szedem össze, ha úgy látom, hogy ezzel spórolhatok. Megterhelő, főleg, hogy eddig autóval intéztem, de ilyen benzinárak mellett kérdéses, hogy ez még meddig tartható.” Azt is mondja, hogy hallotta már azt is, hogy ez az állapot csak jó marketingfogás az élelmiszergyártók részéről, de az eredményei azt igazolják, hogy a cukorbetegség előszobájában áll, és nem szeretné megkockáztatni, hogy ez bekövetkezzen. 

Kinga, aki szintén ugyanezt a diétát folytatja hasonló megoldásokat használ, hangsúlyozza, hogy ő két hétre előre tervez minden étkezést, így tutira tényleg csak azt veszi, amit kell. „Először összeszedem az egyes kajálásokat, igazából ez csak az elején volt furcsa, most már vissza-vissza tudok nyúlni korábbi listákhoz. Ez alapján megnézem, mi van otthon, mi fogyott el, és szigorúan ragaszkodva a leírtakhoz vásárolok.” Néha ugyan megengedi magának azt a luxust, hogy online rendeli az élelmiszert, de ezt is egyre kevesebbet, mert úgy látja, ezek mindig sokkal drágábbak. „Az a zöldség, amit mondjuk a piacon megveszek 400-ért, itt akár a duplája is lehet.”  

 diéta spórolás takarékos üzemmód bevásárlás élelmiszerárak

Legrosszabb helyzetben azonban azok vannak, akik egészségügyi okokból valamilyen speciális diétát folytatnak (Fotó: Getty Images)

Amikor nincs opció

Kamilla kislánya cöliákiával, vagyis gluténérzékenységgel él, ezért náluk különösen fontos, hogy milyen alapanyagokat vásárol, és az is, hogy a keresztszennyeződést elkerüljék. Sok mindent otthon készít, amihez kukoricalisztet használ, mert az összes lisztalternatíva közül még ez a legolcsóbb. „Ezt tudjuk kifizetni, mert a rizs- és egyéb lisztfajták mind drágábbak. Mondjuk az már most látható, hogy ez is drágulni fog, mert az aszály miatt nem volt jó a kukoricatermés. De nincs mese, ki kell fizeni. Máshol húzunk a családi kasszán, mert nincs olyan opció, hogy akkor nem tartjuk a gluténmentességet.” A kislánya egészsége és jóléte elsőbbséget élvez az áremelkedéssel szemben. 

Az egyébként, hogy otthon főz magára vagy a családra, szinte minden válaszolónál megfigyelhető, hiába léteznek már kifejezett „mentes” étkezésre specializálódott ételrendelő szolgáltatások, ezek olyan drágák, hogy nem tudják megengedni maguknak. Ráadásul allergia esetében tényleg nagyon fontos, hogy a keresztszennyeződést elkerüljék, hiszen egy pici figyelmetlenség is nagy galibát – például anafilaxiás sokkot – okozhat. 

Anna Crohn-betegségben szenved, így jogosult az egyszeri éves adókedvezményre, de mint mondja, ez annyira elenyésző összeg, hogy a mindennapokban nem érzi meg. „Talán néhány ezer forintot tesz hozzá a havi kasszához, de ezt észre sem venni.” Szerencsére a betegsége éppen nyugalomban van, így nem kell szigorúan diétáznia, ám ahogy mondja, ez még nem jelenti, hogy ne kéne odafigyelnie, pont azért, hogy ne legyen rosszabb az állapota. „2-3 naponta főzök, odafigyelek az étkezésemre, egyszerűen nem éri meg spórolni ezen, mert ha a betegség belobban, annál nincs rosszabb. A nehezítő tényező a laktózérzékenység az esetemben, általában a boltok saját márkás termékeit szoktam ebből megvásárolni, az akciókat viszont itt is figyelem, amennyire tudom.” Szerinte eddig is megalkuvás volt, hogy ezt az élelmiszer-színvonalat fenntartsa, de nincs jobb ötlete, inkább más dolgokról mond le annak érdekében, hogy az egészségét és az élhető mindennapokat biztosítani tudja. 

Mennyi az annyi? 

Hogy pontosan ki jogosult az adókedvezményre, azt kormányrendelet határozza meg, többek között beleesnek a táplálékfelszívódási zavarokkal küzdők, az 1-es és 2-es cukorbetegséggel élők, a laktóz-és gluténérzékenyek, az endometriózissal diagnosztizáltak, a szívbetegek, illetve a daganatos betegségben szenvedők is. Ők, amennyiben a megfelelő igazolást kitöltik – ehhez szükséges orvosi dokumentáció is – évente egyszer, az adóköteles jövedelemből jóváírást kapnak, ami az aktuális minimálbér bruttó 5%-át jelenti. Ez bizonyos mértékben lefedi a kiadásokat, de korántsem elég arra, hogy teljesen biztosítsa a diéta, vagy adott esetben a gyógyszerek árát. 

Kerestük a kormányt azzal kapcsolatban, hogy az élelmiszer-árstophoz hasonlóan tervezik-e valamilyen módon kompenzálni az egészségügyi problémákkal élőket – például a jóváírt adókedvezmény növelésével –, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Amikor még az állapotot sem ismerik el 

Az, hogy mennyire nehéz, a saját bőrömön is tapasztalom, egészségügyi okokból kifolyólag glutén-, laktóz-, cukor-, szója- és tojásmentes diétán vagyok, emellé pedig egy rakás olyan étel van, amit szintén nem fogyaszthatok, mert vagy hisztamint szabadít fel, vagy blokkolja a hisztaminbontó enzimek termelődését. A hisztamin-intolerancia viszonylag új fogalom, orvosi értelemben szinte nem is létezik – BNO-kódja biztosan nincs, úgyhogy a kedvezmény is ugrott –, és ahogyan Lilla, az egyik sorstársam mondja, 

az egész egy nagy kib@szás.

„Nem ehetek vöröshagymát, lila hagymát, fokhagymát, ami a magyar konyha egyik alapja. Helyette ehetem a fehér főzőhagymát, ami finom, de 750-ért adják a piacon. Az, hogy bármiből biót vásároljak, ahogyan ajánlják ebben az esetben, esélytelen, még akciósan is. Egy csomag gluténmentes kenyér is alsó hangon ezer forint, és akkor sem jövök ki sokkal olcsóbban, ha a lisztkeverékekből kutyulok… ráadásul ez plusz idő is, ez a diéta pedig pont arról híres, hogy mindent frissen kell elkészíteni. A növényi tejeket magam csinálom, hogy ne legyen benne semmilyen adalékanyag, nem mellesleg olcsóbb is így. Úgyhogy amikor hazaérek a munkából, felkötöm a kötényt és lehúzom a második műszakot, előkészítem a következő napot.” Szerinte a legnehezebb, hogy eleve a készételek itt nem játszanak, ezért mindent magának kell előállítania, amihez viszont alaposan fel kell tölteni a kamrát, ezt viszont kisebb anyagi csődnek éli meg. „A nyaralás idén kimaradt, ott fogjuk meg a pénzt, ahol tudjuk.” 

 diéta spórolás takarékos üzemmód bevásárlás élelmiszerárak

Vannak trükkjeik, de egyre inkább bezárul a kör (Fotó: Getty Images)

Még szorosabbra húzzuk az övet 

Összességében elmondható, hogy az egészségmegőrzés még mindig felülírja az árakat, de kérdés, hogy ez meddig tartható állapot? Az élelmiszerek megfizethetősége a nyugati tendenciát követi, viszont a fizetések semmilyen módon nem követik le az inflációt, ezért egyre nagyobb teher hárul azokra, akik amúgy is valamilyen hátránnyal indulnak, és akik már eddig is megérezték a pénztárcájukon a havi bevásárlást. Ha idevesszük az olyan külső tényezőket is, mint például az aszály vagy háború miatti terményproblémák, újabb kihívással nézünk szembe. 

Igen, a lehetőség sok esetben adott ahhoz, hogy adójóváírás formájában egy kicsit megkönnyítse a mindennapokat, ez azonban még mindig édeskevés, úgyhogy maradnak a spórolós praktikák, összefoglalva: 

  • Akciók figyelése, kuponozás
  • Menütervezés előre, az ételpazarlás ellen is remek, és a fizetés is jobban beosztható
  • Szigorúan betartott bevásárlólista a mindennapokra
  • Piacolás
  • Saját márkás termékek vásárlása
  • Sütés-főzés, a rendelés vagy a sarki gyorsétterem helyett
  • Alapélelmiszerek, mint például kenyér vagy növényi tej otthoni előállítása 

Forrás: Net Jogtár, Allergia Adatbank Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top