nlc.hu
Életmód

Egész Párizst megrázta a 12 éves Lola meggyilkolása

Egész Párizst megrázta a 12 éves Lola meggyilkolása

A kisiskolás lány testét egy dobozban találták meg a saját házuk udvarán. Lola meggyilkolása sokkolta a francia fővárost, és országos vitát robbantott ki a bevándorlás kérdéséről.
Egész Párizst megrázta a 12 éves Lola meggyilkolása

Lola valószínűleg alig várta már a hétvégét, mikor péntek délután hazaindult az iskolából. Átlagos napnak indult, olyannak, aminek a végét már a család falujában, Béthune-ben pihenhette volna ki – ha egy normális nap lett volna. Egy ilyen napon azonban nem lett volna szükség visszanézni a biztonsági kamera felvételeit, melyekről kiderült, hogy Lola negyed 4 körül ugyan hazaért pénteken, de soha többé nem látták a 12 éves kislányt élve. A testét aznap este egy átlátszó dobozban találták meg a társasházuk udvarán. A gyilkosság megrázta Franciaországot, a gyász és a sokk mellett pedig a felháborodás az uralkodó érzelem Párizsban, elsősorban a szélsőjobboldal francia bevándorláspolitikát kritizáló megjegyzéseinek köszönhetően, miután egy külföldi gyanúsítottat tartóztattak le az ügyben.

Lola utolsó óráiról alig tudni valamit

A kislány édesapja, Johan Daviet – aki a család lakhelyéül szolgáló társasház gondnokaként dolgozik – nézte meg először a biztonsági kamerás felvételeket, miután a lánya soha nem érkezett haza, a szülők pedig aggódni kezdtek. A videón látható, ahogy Lola egy, a család számára ismeretlen nő társaságában lép be az épületbe. Ekkor a lány édesanyja, Delphine Daviet a Facebook segítségét kérte:

„Eltűnt a kislányunk, Lola. Utoljára 15:20-kor látták egy általunk nem ismert lány társaságában a lakhelyünkön.”

Két órával később a nő, akit a francia média a 24 éves, algériai Dahbia B.-ként azonosított elhagyta az épületet – ezúttal egyedül, két, láthatóan nehéz táskát cipelve.

Lola testét még aznap este megtalálták a letakart dobozban. A boncolás során megállapították, hogy a kislány halálát fulladás okozta, mikor pedig rátaláltak, a kezét és lábát összekötözték, vágás volt a nyakán, valamint a 0 és az 1 számokat írták a talpára piros betűkkel.

Dahbia B.-t mint a nyomozás fő gyanúsítottját szombat kora reggel letartóztatták, hétfőn pedig bíróság elé állt 15 év alatti gyermek meggyilkolásának, nemi erőszak, kínzás és holttest elrejtésének vádjával.

Dahbia B. ellentmondásos vallomásokat tett: először elismerte tettét, később azonban bizonyos vádakat tagadott. Egy ponton azt állította, hogy arra kényszerítette az áldozatot, hogy zuhanyozzon le, mielőtt szexuálisan bántalmazta őt, legalábbis az ügyész nyilatkozata szerint. Egy másik gyanúsítottat szintén őrizetbe vettek: a 43 éves férfi bevallotta, hogy a nőt két bőrönddel és egy műanyag dobozzal együtt hazavitte. Dahbia B. két órán át maradt a férfi lakásán, majd visszatért a holmijaival a társasházba, ahol Lola és Dahbia B. nővére lakott. A férfit emellett azzal is megvádolták, hogy segített Dahbiának elrejteni Lola testét.

Dahbia B.-nek az országban sem kellett volna lennie

A nőnek egyébként nem volt állandó lakhelye, a nővére fogadta őt be egy időre. A BBC egy forrása szerint pedig ez lehetett a gyilkosság potenciális motivációja: Dahbia B. és Delphine Daviet egyik nap összeszólalkoztak, mikor a nő megpróbált bejutni a társasházba, Lola azonban nem engedte őt be. Egy másik szemtanút idézve a BBC szerint a szervkereskedelem gyanúja is felmerült, de a nyomozók azóta ezt kizárták.

Szerintük Dahbia B. pszichológiailag instabil, az általa elkövetett gyilkosság pedig alaptalan volt.

Dahbia B.-nek tehát nem volt már lakhatása Franciaországban, nem véletlenül: illegálisan tartózkodott Párizsban. A nőt még augusztus 20-án tartóztatták fel a francia reptéren, miután a tartózkodási engedélye – amit 6 évvel ezelőtt legálisan szerzett, mikor diákként érkezett az országba – lejárt. Dahbia egy hónapot kapott a hatóságoktól, hogy elhagyja Franciaország területét au OQTF-ként (obligation de quitter le territoire français) ismert rendelet szerint. Bár sok hasonló rendelet azonnal reagál, Dahbia B. nem volt büntetett előéletű, ezért nem került megfigyelés alá. A BBC szerint az OQTF rendeletét hírhedten nehéz számonkérni, mert 10 esetből csak 1-et követnek figyelemmel, az algériaiak pedig pont azon nemzetiségű emberek közé tartoznak, akik a legnagyobb valószínűséggel próbálják meg kijátszani a rendszert.

Egy tragédia kizsákmányolása

A szélsőjobboldal azonnal felkapta Lola gyilkosságát, hogy a kislány tragédiájából politikai nyereséget kovácsoljanak. A 12 éves gyerek halálát a francia bevándorláspolitika kudarcának szemléltetésére kezdték használni. A Nemzeti Tömörülés nevű párt jelenlegi elnöke, a korábbi miniszterelnök-jelölt, Marine Le Pen a Twitteren azt írta: a gyanúsítottnak

„nincs helye Franciaországban, mégsem tettek ez ellen semmit. A szemünk előtt zajlik a kormány teljes csődje.”

„#Lola gyilkosának sosem kellett volna a kislány útjába kerülnie” – ezt már egy másik szélsőjobboldali politikus, Éric Zemmour írta szintén a közösségi oldalon, aki emellett „francocide”-nak nevezte a kislány megölését az angol genocide (népírtás) és francia szavak összetételeként, arra utalva, hogy a gyerek halála egy franciák ellen elkövetett gyűlöletbűncselekmény. Éric Pauget, republikánus képviselő az igazságügyi minisztert kritizálta: „Lola azért vesztette el az életét, mert maga nem utasította ki ezt a nemzetséget.”

Franciaország belügyminisztere keddi nyilatkozatában azonban elítélte a politikusok – ahogy ő nevezte – tapintatlanságát: úgy gondolja, hogy az ügyet politikai pontok megszerzésére használták fel. Elmondása szerint ezek a megnyilvánulások mind a bevándorlók, mind az észak-afrikai származású polgárok számára veszélyes lehet.

„A politikusoknak meg kell válogatniuk a szavaikat, és meg kell fontolniuk azok következményeit”

– figyelmeztette társait Gérald Darmanin, miniszter a francia RTL rádiónak nyilatkozva.

(Forrás: BBC, People, BBC, The Washington Post)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top