nlc.hu
Életmód

Törvényjavaslat a természetvédelmi területek magánkézbe adásáról

Engedélyezné a kormány, hogy magánkézbe kerüljenek természetvédelmi területek

A Greenpeace szerint minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy kisajátítsák Magyarország természetvédelmi területeit.
Tájvédelmi körzet kezdetét jelzõ, természetvédelemre figyelmeztetõ tábla a fõváros II. kerületében, a Kecske-hegyi, õszi erdõ szélén

A kormány egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, mely lehetővé tenné, hogy természetvédelmi területeink magánkézbe kerüljenek – írja közleményében a Greenpeace.

Mint írják, a törvényjavaslatban ugyan az áll, hogy ez csak a természetvédelmi kezelésért felelős szerv előzetes jóváhagyásával történhet meg, ám azt nem lesz nehéz megszerezni, mivel független természetvédelmi hatósági rendszer már rég nincs Magyarországon. A vevőnek csupán annyit kell tennie, hogy megígéri a szerződésben, hogy vigyázni fog a területen található természeti értékekre, és erről időnként írásban is beszámol – figyelmeztet a civil szervezet.

A tervezet a Greenpeace szerint azért is rendkívül aggasztó, mert egyértelműen a bevételszerzés a cél: az indoklásból az látszik, hogy az „értékesítési potenciállal” rendelkező területeket kívánják eladni, azaz kiárusítják az állami vagyont.

„Meggyőződésünk, hogy ha ez a törvényjavaslat átmenne, az kezdő lépése lenne egy olyan folyamatnak, amelyben magánkézbe adják és pénzzé teszik hazánk többi, különleges természeti értékét, védett területeit, amelyek a természet utolsó menedékei, és amiket nem lehet kisajátítani, hisz ez a miénk, a magyar embereké és a gyermekeinké. Ezt minden eszközzel meg kell akadályoznunk!” − mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelemért felelős munkatársa.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top