nlc.hu
Életmód

100 évesen is fitt, konditeremben edz, és imádja az édességet

Ez a férfi 100 évesen is fitt, konditeremben edz, és imádja az édességet

Ha még a héten nem szántad rá a mozgásra, akkor El Savino talán majd ad egy kis motivációt.
Fitt férfi

Ismerd meg a 100 éves Les Savinót, aki a hét legtöbb napján elautózik az edzőterembe, hogy három órát eddzen.

Most, hogy 100 éves vagyok, már nincs kedvem járni, de még mindig megyek. Tudom, hogy szükség van rá, ha élvezni akarom az életet. A legtöbb ember 100 évesen már nem élvezi az életet. A napjaim ugyanolyan normálisak, mint 30 évesen” – mondta a TODAY.com-nak Savino, aki egyedül él a pennsylvaniai Hannoverben.

A testmozgás sokkal jobb, mint a gyógyszerek… Sokan csak tablettákon élnek, de én nem” – mondja a férfi, aki csak a magas vérnyomására szed tablettát. 

A férfi a hét legtöbb napján 3,5 órát edz. Van, amikor súlyzós napokat, és van olyan, amikor kardiós napokat tart. Azt mondja, hogy a napi edzések után mindig jobban érzi magát.

Savinónak soha nem volt olyan súlyos betegsége, az utóbbi években azonban a Ménière-kór, a belső fül rendellenessége miatt egyensúlyzavarai vannak, és járókeretet használ. A százéves férfinek éles elméje és memóriája van, a hosszú életét a jó géneknek és az egészséges életmódnak tulajdonítja. 

Savino mindkét szülője Olaszországban született. „Nagyon szegényen érkeztek ebbe az országba, így nem sok lehetőségük volt orvoshoz járni, de rendkívül jó egészségben éltek” – mondta a férfi, akinek az édesapja 84, édesanyja pedig 89 évig élt.

Íme néhány tipp a férfitól, hogy hosszan éljünk:

  • Étkezz egészségesen és lassan:
    Savino azt mondja, hogy nem túl nagy húsevő, inkább a tengeri herkentyűket és a zöldségeket részesíti előnyben. Emellett hetente egyszer szívesen készít frittatát, egy tojásalapú olasz ételt.  „Sokan csak úgy falják az ételt. Én csak addig eszem, (amíg) az étvágyam kielégül, aztán abbahagyom” – jegyzi meg, hozzátéve: „Nem keresek semmilyen különleges ételt. Mindent az étlapról rendelek, mint mindenki más. De valamiért nem nagyon érdekelnek a steakek és a húsok”.
  • Élvezd az életet!
    Savino 2022 augusztusában, a 100. születésnapjára vett magának egy autót – egy Lincoln szedánt, amelyet korábban lízingelt. Magát viszi el a YMCA-ba és az élelmiszerboltba a heti bevásárláshoz. Szereti az édességet: ebédkor és vacsora után egy kis desszertet eszik. Savino minden este két martinit is megiszik, de állítása szerint sosem volt részeg.
  • Tölts időt azokkal, akiket szeretsz
    Savino 70 évig volt házas középiskolai szerelmével, Barbarával. Mindketten első generációs amerikaiak voltak – a férfi olasz, a nő ír családból származott. Savino asszony 11 évvel ezelőtt, 89 éves korában hunyt el. „Jó pár voltunk” – mondja. Négy gyermekük született. A legidősebb 77 éves, de Savino még mindig “gyerekeknek” hívja őket. A dédnagyapának egész életében voltak közeli barátai is, és még mindig élvezettel szerez újakat, amikor edz.
  • Találj olyan munkát, amit szeretsz
    Savino 83 éves koráig dolgozott, és nem akart nyugdíjba menni, de megtette, mert az állandó üzleti utazásai zavarták a feleségét. Pályafutását az élelmiszeriparban töltötte, 1948-ban a Massachusetts Amherst-i Egyetemen szerzett élelmiszertechnológiai diplomát. Ez azután történt, hogy visszatért a második világháború alatti katonai szolgálatból, ahol B-17-es nehézbombázókat vezetett. Mindig is voltak hobbijai, többek között ólomüvegeket készít, bútorokat épít és újrafényez. És nem utolsó sorban, szereti az életet.

A fittség ma már nem kor kérdése, szerencsére egyre elterjedtebb nézet az, hogy a mozgás, az egészséges táplálkozás az idősebb korban is nagyon fontos.

(Yahoo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top