nlc.hu
Életmód

Így hat a testre a zokniban alvás

Te is gyakran alszol zokniban? Nem biztos, hogy jó ötlet!

A hidegebb éjszakákon nagy a csábítás, hogy zokniban bújjunk ágyba, de van, aki nyáron is megtartja ezt a szokást. Mutatjuk, hogy jól teszi-e!

Tudjuk, tudjuk, nagyon jól esik puha és meleg zokniban bebújni a paplan alá, amikor álomra hajtod a fejed, a szakértők szerint azonban erre semmi szükség. Amikor a tested pihenő üzemmódra kapcsol, a testhőmérsékleted is csökkenni kezd, erre van ugyanis szüksége a regenerálódáshoz.

A vastag zoknik útját állják annak, hogy a szervezeted elérje a számára szükséges hőfokot, és alvás közben is bezavarhat a lábmelegítő. Ha zokniban bújsz ágyba, nehezebben mehet az elalvás, és azon sem kell csodálkozni, ha éjjel többször is felébredsz, látszólag különösebb ok nélkül. Plusz egy rossz hír, hogy ha nem is riadsz fel, az alvás minősége láthatja kárát a zoknis pihenésnek, így reggel fáradtan ébredhetsz és napközben is többet ásítozhatsz.

Ágyban fekvő, zoknis nő

Viszlát, zokni!

Ugyanebből az okból kifolyólag javasolják azt a szakemberek, hogy ne állítsd túl magasra a fűtést éjszakára, ne használj hősugárzót éjjelre és alváshoz kerüld az elektromos ágymelegítőket, takarókat (hazaérkezés után, fürdést követően vagy filmnézéshez persze ezek is szuperek, de több órán át tartó használatuk az éj folyamán nem javasolt). 

Hiába érzed csodásan komfortosnak a melegséget az elején, az órák múlásával már nem lesz olyan jóleső. Sokan nem tudják, de a pihentető alváshoz és a szervezet egészséges éjjeli regenerálódásához tökéletesen elegendő 18-19 °C is, így nincs szükség extra melegítésre. Ha napközben kellően felmelegíted az otthonod, az éjszakai órákra le is tekerheted a fűtést, meglepően jót fogsz így aludni!

Ha úgy érzed, nem tudsz lemondani a zoknis-paplanos ágyba bújásról, magadon tarthatod, amikor lefekszel, de közvetlenül elalvás előtt érdemes szabaddá tenni a lábfejed (vagyis csak addig tartsd magadon, amíg olvasgatsz vagy filmet nézel, mielőtt nyugovóra térnél). Ezzel a vérkeringésednek is jót teszel, és hozzájárulsz ahhoz, hogy a szervezeted hőt adjon le, gyorsabban elérve a pihenéshez szükséges testhőmérsékletet. 

Vannak olyan szakértők, akik azzal a fázósok számára mindenképp „elvetemültnek” tűnő ötlettel rukkoltak elő, hogy még az igazán zimankós éjszakákon is dugd ki a melengető paplan alól legalább az egyik (zoknimentes) lábadat vagy karodat, ha nem érzed azt túlzottan kényelmetlennek. A tested pihentető alvással és hatékony éjjeli feltöltődéssel fogja meghálálni! 

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top