nlc.hu
Életmód

WOOP módszer

Csodát nem ígér, de hatékonyságban verhetetlen ez a motivációs módszer

Elveszett a motivációd? Szeretnéd az idei évet hatékonyan kihasználni? Vagy egyszerűen a mindennapokban akadtál el, és erre keresel megoldást? Bármelyik eshetőség áll fenn, a WOOP módszerével nemcsak a kívánságaidat tudod meghatározni, hanem egy kész tervet is készíthetsz a céljaid elérésében.

Január van, és bár az újévi fogadalmak nagy része már rég a feledés homályába merült, azért az ember ilyenkor még nagy reményeket fűz ahhoz, hogy talán idén valami változni fog. Ez azonban varázsütésre nem fog megtörténni, hogy egy közhellyel éljek, mindenki a maga sorsának kovácsa, tehát bármilyen célunk is van az életben, azért tenni kell – és a WOOP erre kiváló lehetőséget ad

WOOPold meg az életed! 

Oké, woopolni nem egy létező ige, de valójában, ha kimondod, olyan, mint egy csatakiáltás, ami arra sarkall, hogy belevágj az önmegvalósításba. A módszer magát úgy definiálja, mint egy tudományos alapú mentális stratégiát, amivel  

megtalálhatjuk és teljesíthetjük a kívánságainkat, beállíthatjuk a preferenciáinkat és megváltoztathatjuk a szokásainkat. 

Azt is hangsúlyozza, hogy ez az élet minden területén alkalmazható, legyen szó karriercélokról, hobbiról, mozgásról, életmódváltoztatásról vagy akár baráti és szerelmi kapcsolatok újragondolásáról is, ráadásul rövid és hosszú távú célmeghatározáshoz is használható, tehát nem kell feltétlenül rögtön ötéves tervvel előrukkolni. 

A WOOP egy mozaikszó, ami a wish (kívánság), outcome (eredmény), obstacle (akadály) és plan (terv) kezdőbetűiből adódik össze, és a sikerének titka abban rejlik, hogy olyan célmeghatározást ad, ami még az akadályokon és korlátokon is segít átküzdeni magunkat pusztán azzal, hogy szembesít ezekkel és már előre megoldásokat is ad a különböző forgatókönyvekre. Nem áltat azzal, hogy minden gördülékenyen fog menni, ellenben felkészít arra, hogyha valami nem a tervek szerint alakul, akkor azt hogyan lehet megugrani, és ettől tényleg sokkal kézzelfoghatóbbnak tűnik, mint a többi hasonló motivációs módszer

Évtizedes tapasztalatra alapozva 

A WOOP mindezt nem hasraütésszerűen állítja, 20 év kutatómunka van mögötte, ami dr. Gabriele Oettingen, a New York-i Egyetem pszichológia professzorának nevéhez fűződik. A doktornő hosszú éveken át tanulmányozta, hogy az emberek milyen önszabályozási stratégiákat alkalmaznak azért, hogy a jövővel kapcsolatos elképzeléseiket célokká alakítsák. Anélkül, hogy 20 év részletes elemzésébe belemennénk, a következő fontos konklúziókat sikerült levonnia a csapatával: 

Az egyik, hogy azzal, ha csak optimistán tekintünk a jövőbe, de mellette nem teszünk gyakorlati lépéseket, nem fogjuk bevonzani azt, amire vágyunk. Azt találták, hogy a pozitív jövőképről való álmodozás rengeteg energiát visz el, emellett alacsony mentális és fizikai egészséget jósol, végül pedig a személyes fejlődést akadályozza. 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy álmodozni nem szabad, de – és itt jön a második fontos megállapítás – a vágyott elképzelést pontos lépésekkel kell kombinálni, mert dr. Oettingen szerint ez erősíti a mentális asszociációkat és közben az energiaszintünket sem szívja le feleslegesen. 

Az egyik tesztjük során például középkorú nőket vizsgáltak. Az egyik csoportnak az egészséges életmód előnyeiről szóló információkat adtak, a másik csoport viszont emellett a WOOP módszerét is elsajátította. Két évvel később azok, akik a WOOP-ot is megismerték, bizonyítottan több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, mint azok, akik csak az egészséges táplálkozásról kaptak infót.  
Tesztjeik során rájöttek, hogy a WOOP-nak egy csomó élettani haszna van, többek között sikeresebbé tehető vele a fogyókúra, jobb osztályzatokat lehet vele elérni, illetve a munkahelyen is jobban lehet teljesíteni általa, segíthet a jobb kommunikáció kialakításában, sőt a párkapcsolatokat is javítja.

A tervezés elengedhetetlen (Fotó: Pexels.com)

A tervezés elengedhetetlen (Fotó: Pexels.com)

Persze rögtön itt joggal merül fel a kérdés, hogy nem évült el 20 év alatt mindaz, amit megfogalmaztak? A válasz, hogy nem, hiszen egyrészt a motiváció időtől független, csak a prioritások változnak, másrészt a WOOP abszolút a megismerésre, érzelmekre, összességében a kognitív tudományra épül, nem pedig az aktuális trendekre, így nincs szavatossági ideje. 

Na de hogy néz ez ki a gyakorlatban? 

A WOOP nem egy túlgondolt csodamódszer, amihez mindenféle előzetes tudás, vagy eszköz szükséges. Valójában ennél sokkal gyakorlatiasabb, és hét lépésben megvalósítható, maximum 10 perc alatt. 

0. lépés 
Mielőtt belekezdenél, győződj meg róla, hogy nyugodt környezetben vagy, nem fog semmi megzavarni abban, hogy döntéseket hozz, a következő néhány perc rólad fog szólni. 

1. lépés 
Határozd meg, milyen területen szeretnél fejlődést elérni, és ezt milyen távra tervezed. Lehet ez egy nap, egy hét, vagy akár tíz év is, a lényeg, hogy megszabd a kereteket, de ne legyenek irreális elvárásaid. (Ne egy hónap alatt akarj mondjuk felépíteni egy üzleti birodalmat, mert az még Elon Musknak vagy Bill Gatesnek sem sikerülne.) 

2. lépés 
Gondolj a következő hónapra. Mi a legfontosabb kívánságod azon a területen, amit választottál? Röviden, tömören, maximum hat szóban fogalmazd meg és írd le. 

3. lépés 
Őszintén gondold át, mi lenne a legjobb abban, ha ezt teljesíteni tudnád? Milyen eredményt jelentene? Milyen érzéseket váltana ki? Fogalmazd meg tömören, maximum hat szóban és szintén jegyezd le a későbbiekre. 

4. lépés 
Most szánj rá egy pillanatot és képzeld is el, ahogyan megvalósítod. Nyugodtan menj bele a részletekbe, fontos, hogy vizualizáld magad előtt. Ez nem álmodozás, hanem tudatos átgondolás, amiből kitűnnek a buktatók is. 

5. lépés 
Azonosítsd az akadályt. Mi az, ami visszatart benned a vágyad teljesítésében? Mi az, ami akadályozza a kívánságod teljesítését? Mi a fő külső és belső gátad? Jegyezd fel tömören, maximum hat szóban. 

6. lépés 
Néhány pillanat erejéig képzeld el az akadályt, akadályokat. Itt is nyugodtan tervezz a legapróbb részlettel is, hogy semmi ne érjen váratlanul. 

7. lépés 
Készíts „mi lesz, ha” tervet. Mi lesz, ha valami félresikerül és mit tehetsz azért, hogy legyőzd az akadályt? Nevezd meg ez a cselekvést, a megoldásával együtt és írd is le. 

A WOOP gyakorlati részét simán egy papírra is feljegyezheted, de a módszerhez applikáció is tartozik (iOS-re és androidra is telepíthető – a szerk.), amin azt is be lehet állítani, hogy hol tartasz az adott cél elérésében. Ez hasznos funkció, amire akár minden reggel ránézhetsz. 

Végül azt azért ne felejtsd el, hogy mint a többi motivációs módszer, úgy a WOOP sem ígér önmagában csodát. Ha a lépéseket összeírod, de közben nem csinálsz semmit, ne számíts eredményre.

(via, via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top