nlc.hu
Életmód

TikTok szűrő színtípusunk meghatározásához

Könnyen fiatalítanak és öregíthetnek is a színek. Egy ingyenes TikTok szűrő segít kideríteni, melyiktől mit várhatunk

Kevesebb ruhával, kevesebb pénzből is divatosan öltözködhetünk, ha tudjuk, milyen színek, árnyalatok állnak jól. Egy TikTok szűrő ennek kiderítésében lehet a segítségünkre.

Színtípusunk meghatározása olyan, mint egy finomhangolás az öltözködésben. Mikor megtaláljuk a legelőnyösebb árnyalatokat, és rájövünk, hogy a bézsek és narancsok helyett a hűvösebb árnyalatok állnak jól – vagy épp fordítva -, rögtön egyszerűbbé válik a vásárlás. Ruhatárunk pedig csupa olyan szerzeménnyel lesz gazdagabb, amik hozzátesznek megjelenésünkhöz. Amiktől az arc ragyogóbb lesz, amik az egyszerűbb, klasszikus szabásvonalakat is izgalmassá teszik. Színeinket megismerni azonban nem egyszerű. Mit tegyünk? Hogyan kezdjük? Ebben segíthet egy ingyenes TikTok szűrő, amire rápörgött a közösségi média is.

A legideálisabb módja annak, hogy megismerjük színeinket, az lenne, ha elmennénk egy színtanácsadásra, ahol szakértő szemek és színsálak közt derül fény az igazságra. Ám erre sokunknak idő és/vagy pénz hiányában nincs lehetőség. Ekkor jönnek képbe az otthon is elérhető megoldások, amire már mi is adtunk pár hasznos tippet Mengyán Eszter szín- és stílustanácsadó segítségével, most pedig íme, egy újabb eszköz, amivel bővíthetjük a tárházat – vagy csak szórakozhatunk egy vele egy jót.

TikTok színtípusmeghatározó szűrő

TikTok színtípusmeghatározó szűrő (Fotó: TikTok @msfrizzleart)

Az elmúlt hetekben vált felkapottá egy szűrő a TikTokon, nevezetesen az Armocromia effektus, ami virtuális színsálakat terít arcunk köré, nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy belenézzünk a kamerába. Az ajánlások szerint a legjobb, ha hajunkat hátrafogjuk, és smink nélkül vizsgáljuk meg a színeket, természetes, nappali fényben. (A színtanácsadók e ponton vélhetően felszisszennek, hisz hajszínünk is meghatározó e tekintetben, ám a szűrő nehezebben használható előre lógó lobonccal, és végsősoron nem professzionális eszközről van szó. Engedjük csak el ezt.)

Miután tehát elvégeztük a szükséges előkészületeket és bekapcsoltuk a szűrőt, tegyük arcunkhoz olyan közel a mobilt, hogy a színkör közepén található üres területet kitöltse az arcunk – igen, viccesen tojásfejűek leszünk, de ennyit megér a dolog. A szűrő váltakozva vetíti ki a tél, tavasz, nyár és ősz színtípusokra jellemző tipikus árnyalatokat, nekünk annyi a dolgunk, hogy figyeljük meg:

  • mely színek esetén válik élénkebbé az arcunk, melyek emelik ki a legszebben tekintetünket, ajkainkat, válik élettel telibbé orcánk,
  • melyek mellett látszódnak kevésbé a sötét karikák, bőrhibák, pirosság,
  • melyeket érzünk a sajátunknak, amik a legszimpatikusabbak, leginkább megnyugató a látványuk.
@msfrizzleart There’s SO much to talk about here— should I make more color analysis content? #colorpalette #coloranalysis #colorseason #beauty #trend ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

Ha már ötször lefuttatuk a szűrőt, és még mindig bizonytalanok vagyunk afelől, mely színtípusba tartozunk, segítségünkre lehet egy másik Tik Tok szűrő is: Analyse Sous Ton néven keressünk rá az effektre, ami ezüst és arany színű “textilt” vetít a képernyőre, vagyis arra próbál rávezetni, a hideg, vagy a meleg árnyalatok állnak jobban. Ha ezt sikerül beazonosítani, máris kettőre csökken a lehetséges színtípusok száma, ugyanis a meleg típusok az ősz és a tavasz, hozzájuk passzol jobban az arany, a hideg típusok a tél és a nyár, nekik fog jobban állni az ezüst. 

Lépj mester szintre

A lehetőségek tára itt még nem zárul! Tudni, mely alaptípusba tartozunk, már önmagában remek dolog, egy-egy képernyőfotót színsálas tojásfejünkről már csak amiatt is érdemes elmenteni, hogy a következő vásárlásnál tudjuk, milyen színű ruhákat keressünk. Az alap színtípusok azonban még tovább bontható kategóriákat jelentenek. Ez már a finomhangolás része, ahogy Mengyán Eszter korábban elmondta, „a magyarországi tanácsadók többsége 12 altípussal dolgozik, ami azt jelenti, hogy minden alaptípusnak (tavasz, nyár, ősz, tél) három-három altípusa van attól függően, hogy mely tulajdonságai a legerősebbek.” 

Színtípusok és altípusaik

Színtípusok és altípusaik.  (Illusztráció: Mengyán Eszter)

Ezeket pontosan meghatározni egy TikTok szűrővel szinte lehetetlen, ez már az a szint, amibe érdemes szakértőt is bevonni. Próbálkozni, játszadozni a lehetőségekkel azonban nem tilos, a Color Analysis gracemchoi szűrő pedig jó eszköz erre. Itt is színkörök közepére kerül a buksink, és nekünkcs csak annyi a dolgunk, hogy elmélázzunk a látottakon és végiggondoljuk a fenti három pontot. Ha sikerrel járunk, újabb képernyőfotóval gazdagodhat telefonunk, amikről puskázhatunk majd pár előnyös árnyalatot magunknak.

Színtípusmeghatározó szűrők a TikTokról

Színtípusmeghatározó szűrők a TikTokról (Fotók: TikTok)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top