nlc.hu
Életmód

A köröm anatómiája

A köröm anatómiája: így épül fel a köröm

Bár a manikűr és a körmös ma nagyon felkapott műfajok, arról csak keveset tudunk, hogy miképp épül fel a körmünk. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A körmök funkciói

  • Segítik az ujjak mozgását: A köröm (avagy a karom) segít bennünket a mindennapi tevékenységekben, például megragadni, kipiszkálni, megfeszíteni dolgokat, kisebb tárgyakat. 
  • Védenek a sérülésektől: Megakadályozzák az ujjak és lábujjak sérülését, gondoljunk például az olyan fizikai behatásokra, mint a vágás, a karcolás, az ütés, a hőhatás.  
  • Fokozzák az érzékelést: Az ujjak és a lábujjak számtalan idegvégződést rejtenek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy feldolgozzuk azt a nagy mennyiségű információt, ami a mindennapok során az érintés következtében ér bennünket. A köröm egyfajta ellenőrként van jelen a folyamatban, még több érzékszervi bemenetet biztosít miután megérintünk valamit. Fogadja az ingereket, és továbbítja azokat az agynak. 

A köröm növekedése

Életünk során a körmeink folyamatosan nőnek, ám a növekedés üteme a kor előrehaladtával, illetve a rossz keringés következtében lelassul. A kezeken található körmök gyorsabban nőnek, mint a lábujjakon, havonta mintegy 3 milliméterrel lesznek hosszabbak. A lábkörömnek 12-18 hónapra van szüksége, hogy a gyökértől a hegyig megnőjön.

Ápolt női kéz egészséges körmökkelA köröm szerkezete

A köröm (avagy a szarulemez) szerkezete hat részre oszlik. Mindegyik területnek sajátos funkciója van, és ha ezek közül az egyik is megsérül, a köröm kinézete megváltozik. A köröm állapota gyakran a szervezet egészségét is tükrözi. 

A köröm részei a szabadszél, a mosolyvonal, az oldalsó körömsánc, a lunula és a mátrix

A köröm részei

Körömlemez: A körömlemez fő alkotója a keratin elnevezésű protein. Maga a lemez egy áttetsző szaruréteg, se idegvégződéseket, se pigmentek, se vérereket nem tartalmaz.

Mátrix: A mátrix a köröm bőr alatti része, itt képződnek a körmöt alkotó sejtek, amelyek folyamatos termelődésével mintegy tolják maguk előtt a mátrixsejteket, amelyek a folyamat során ellaposodnak, kiszáradnak és elhalnak, hogy aztán létrejöhessen az áttetsző szarulemez. A mátrix széle fehér félholdként jelenik meg, amelyet lunula néven is ismerünk.

Körömágy: A lunula szélétől a hyponychiumig terjed. A körömágy vérereket, idegeket és melanocitákat tartalmaz, amelyek melanint termelnek. Ahogy a gyökér növekszik, a köröm mintegy lefolyik a körömágy mentén. Ha a köröm megfelelően nő, a körömágy sima, ellenkező esetben barázdák, repedések keletkezhetnek. A körömágy kétféle hámszövetből, a dermiszből és az epidermiszből áll. 

Eponychium: A köröm úgynevezett bőrredőkkel van körbevéve, védve és lezárva. Feladatuk, hogy védjék a körmöt a korokozóktól, a fertőzésektől. Az eponychium, ismertebb nevén a kutikula a bőr és a körömlemez között helyezkedik el, egyesíti a két a szerkezetet, és vízálló gátat biztosít.

Perionychium: A körömlemez oldalait átfedő bőr.

Hyponychium: A körömlemez szabad széle és az ujjbegy bőre közötti terület. Vízálló gátat is biztosít.

Forrás: verywellhealth Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top