nlc.hu
Életmód

Hajvágás otthon: tippek profiktól

Hajvágás otthon: tippek profiktól, mielőtt belevágsz

Ha elgondolkodtunk már azon, hogy mennyivel egyszerűbb lenne otthon a hajvágás, akkor jó, ha tudunk előtte néhány dolgot. Eláruljuk a sikeres hajvágás titkát.

Mielőtt belevágnánk a hajvágás otthon nevű projektbe, előtte néhány dologgal tisztában kell lennünk. „A legfontosabb dolog, hogy tudd, mit vágj le és mit hagyj meg” – mutatott rá az alapvetésekre Stephen Thevenot fodrász és hajstylist.

Mindezek után nyugodtan felfedezhetjük az otthoni hajvágást, különösen, ha időt szánunk az utánaolvasásra, és gondoskodunk róla, hogy minden eszközünk készen álljon. Annak érdekében, hogy a legjobb eredményt érhesd el, utánajártunk, mit mondanak a szakemberek a hajvágásról, és mit kell figyelembe vennünk, mielőtt levágjuk a hajunkat.

Aki megtanulja a hajvágás (vagy legalábbis a hajvégek trimmelésének) technikáját, elég sokat spórolhat azzal, hogy nem kell kéthavonta fodrászhoz járnia. Ennek ellenére nem javasoljuk, hogy hosszú távon térjünk át az otthoni vágásra; ha szakemberhez járunk, annak a profi hajvágáson kívül más előnyei is vannak, de ezekről majd később.

Most pedig térjünk rá mindarra, amit az otthoni hajvágásról tudni kell.

A megfelelő olló sokat számít

Két fodrászolló rózsaszín háttérrel.

A minőségi eszköz elengedhetetlen

Technikailag bármilyen ollóval levághatjuk a hajunk, a professzionális hajvágó olló beszerzése megkönnyíti a dolgodat, és jobb eredményt ad. Soha ne használjunk konyhai ollót, mert nem elég élesek a precíz munkához.

Nem kell a legdrágább profi hajvágó ollóba beruházni; gyakran a helyi drogériában is beszerezhetünk egy megfizethető ollót. Amennyiben gyakran vágjuk magunknak a hajunk, akkor érdemes befektetünk egy drágább és minőségibb ollóba. Professzionális ollóval gyorsabban is végzünk.

Vágjunk mindig kevesebbet, mint terveztük

A lényeg: holnap mindig vághatunk többet, de ha túl sokat vágunk le, akkor hónapokat kell várnunk, mire újra kinő. A legjobb tanács az otthoni hajvágáshoz, hogy kezdjük apró vágásokkal. Az a legjobb módszer, ha veszünk egy kis tincset, és levágjuk a kívánt hosszúságra. Ha elégedettek vagyunk, akkor ezt megismételhetjük a haj többi részével.

Frufru és hajvágás otthon – nem is olyan bonyolult

Igazából nagyon egyszerű otthon frufrut vágni magunknak. Valóban, sok mindent el lehet rontani közben, de mivel a hajunk első része jól látható és hozzáférhető, ezért nagy esélyünk van arra, hogy nagyszerű munkát végezzünk.

Itt is érvényes az a szabály, hogy kezdjük kevéssel, mert ezen utólag még tudunk igazítani. Ha túl sok hajat vágunk a frufruhoz, akkor egy nagy és tömött (valószínűleg kezelhetetlen) frufrut kapunk.

„Tarts egy fésűt a fejed tetejéhez. Fordulj oldalra a tükör felé, hogy lásd, hol kezd elöl kerekedni a fejed” – mondja Michelle Fiona fodrász. – Ez az alapja a frufrunak. Széles fogú fésűvel válaszd le a frufrud a többi hajrésztől úgy, hogy háromszög formát alakíts ki.”

Hajvágás otthon – szárazon ajánlott

Sokan úgy gondolják, hogy a hajat nedvesen kell vágni, mivel a legtöbb fodrász így csinálja. Ne feledjük azonban, hogy ők profik, és el tudják képzelni, hogyan fog kinézni a haj, miután megszárad. Ha otthon vágjuk a hajunkat, akkor szárítsuk meg, és formázzuk úgy, ahogyan viselni szeretnénk, és ezt követően kezdjük el a vágást. A nedves haj megnyúlik, így előfordulhat, hogy a végeredmény sokkal rövidebb lesz, mint amit elterveztünk.

A hullámos és göndör haj sokkal rövidebbnek tűnik

A haj általában rövidebbnek tűnik, ha megszárad, de ez különösen igaz a göndör vagy hullámos hajra. Emiatt a professzionális fodrász mindenképpen jobb megoldás, mivel egyetlen göndör haj sem egyforma. A szakember pedig gyorsan felméri, hol kell levágnia, hogy a legjobban nézzen ki.

Ha azonban elhatároztuk, hogy magunknak csináljuk meg, akkor a legjobb, ha rétegesen vágunk. Szerencsére a göndör haj sokkal elnézőbb, ha durva vonalakról van szó, mivel ezek a haj természetes göndör formája miatt valószínűleg nem látszanak.

Otthoni hajvágás esetén számít az irány

Sokan nem veszik figyelembe a hajvágás irányát, pedig ez is nagyon fontos. Irányítsuk az ollót felfelé, mert ha egyenesen vágjuk a hajat, akkor éles vonalak keletkeznek. Néha az is elég ezeknek a vonalaknak az eltüntetéséhez, ha megmossuk és formázzuk a hajunk.

Jól jön egy barát segítsége

Nagyon jó, ha valaki velünk van, amikor otthon vágjuk a hajunkat. Még ha nem is vesznek részt a hajvágási folyamatban, akkor is tudnak segíteni, ha rámutatnak a javítandó foltokra. Fontos egyet aludni még, mielőtt belevágunk, ezért egy barát beszervezése segíthet a felkészülésben. Akár meg is kérhetjük őket, hogy javítsák ki az általunk vágott részeket.

Fodrász, ahogy éppen beszárítja női vendége haját.

A hajvágás otthon egyszerű is lehet, főleg segítséggel

Időigényes a hajvágás otthon

Fontos, hogy elegendő időt szánjunk a frizura megtervezésére, később pedig a megvalósításra is. Ezért ne vágjunk hajat éjszaka, egy hosszú munkanap után, hiszen fáradtan biztos nem fogunk jó munkát végezni. Több idő kell a hajvágáshoz, így ha rohannunk kell, inkább keressünk egy másik időpontot. 

Profi fodrászok általában 45 percet szánnak egy hajvágásra, nekünk otthon dupla annyi idővel kell számolnunk. Tehát ha nincs két óránk, akkor bele se vágjunk. Természetesen ez alól kivétel a frufru, amely 30 perc alatt is elvégezhető, különösen akkor, ha párszor már vágtuk magunknak.

Az oktatóvideók a legjobb barátok

Bár olvashatunk arról, hogyan vágjunk hajat, mégis a leghasznosabb, ha videót is nézünk róla. Szerencsére rengeteg  hajvágási oktatóanyag fellelhető az interneten. Válasszuk ki a kívánt frizurát, figyelembe véve hajtípusunkat, és szánjunk időt a videókra, hogy meg tudjuk valósítani a kívánt formát.

Nagyobb változtatásokat bízzunk szakemberekre 

Már megállapítottuk, hogy otthon is lehet hajat vágni, különösen, ha jól felkészülünk. Bizonyos hajvágásokat azonban jobb, ha profikra bízunk, mivel ezek megvalósítása kihívást jelent. Ne próbáljunk ki semmi újat, érdemes ezeket fodrászunkra bízni. Utána könnyűszerrel vághatjuk magunknak otthon is a kialakított forma nyomán.

A hajvágáson túlmenően a haj egészségének szempontjából is fontos lehet szakemberhez fordulni. A jó fodrász azonnal észreveszi, ha fejbőrünk vagy hajunk egészségtelen. Segíthet abban, hogy az állapot rosszabbodjon, és elkerülhetjük a hajhullást.

Összegzés

Ezekkel a tippekkel bátran nekivághatunk az otthoni hajvágásnak. Gondoskodjunk arról, hogy legyen elegendő időnk, megfelelő eszközünk, és tervezzük meg alaposan, hogy mit szeretnénk megvalósítani.

(Forrás: Glam, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top