nlc.hu
Életmód

Így vedd észre, ha egy barátod mentális spirálba kerül

Vedd észre, ha egy barátod mentális spirálba kerül: nyáron is lecsaphat a depresszió

Hogyan vegyük észre, ha a környezetünkben valaki mélypontra került, és mit tehetünk azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj?

Ömlenek a közösségi médiában a nyaralós, fesztiválozós, strandolós fotók, mintha ezekben a hónapokban szabadságra mennének az olyan negatív dolgok, mint a rosszkedv, a mindennapi gondok vagy az anyagi problémák. Bár tényleg sokaknak örömforrást jelent a nyár, előfordulhat, hogy másoknál pont az ellentettje történik, és a mentális problémák elmélyülhetnek. Sőt, a statisztikák azt mutatják, hogy a világon mindenhol tavasszal és kora nyáron gyakoribb az öngyilkosság.

Depressziós lány

Fotó: Getty Images

Ne vedd félvállról!

Sajnos a depresszióra még ma is sokan legyintenek és összekeverik a „depis” hangulattal, vagy akár a lustasággal. Gyakran vélekednek róla úgy, hogy a depresszióból „ki lehet jönni”, csak akarat kérdése. Azonban a szakemberek szerint fontos megérteni, hogy ez nem egy rossz szokás, hanem egy betegség, a kezeletlen, súlyosabb fajtája pedig tragédiához is vezethet:

a legtöbb öngyilkosság mögött ugyanis depresszió, vagy egyéb pszichés betegség áll.

Egy-egy tragédia során felmerül a környezet felelőssége, jobban kellett volna figyelni rá, jobban kellett volna szeretni őt. De vajon hol kezdődik, és hol ér véget a környezet felelőssége?

Balázs Judit gyermek és ifjúságpszichiáter egy korábbi interjújában elmondta, hogy míg az enyhe depresszió kezelésére pszichoterápia, a súlyos depressziós megbetegedés esetén a szakmai szabályok szerint pszichoterápiás és gyógyszeres kezelés együttese ajánlott.

A depresszió egy olyan kezelést igénylő betegség, mint bármilyen más szomatikus/testi kórkép. Épp ezért, ha fennáll valakinél depresszió, ez nem az ő vagy a környezete felelőssége,  az állapot bármelyikünknél felléphet.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a depresszió nem mindig nyilvánvaló. Számos apró, mással összekeverhető jele lehet annak, ha valaki egy mentális spirálba kerül. Gyakran nem egyetlen változásról van szó, hanem dolgok kombinációjáról.

Íme 6 olyan jel, amire érdemes odafigyelni:

1. Másképp viselkedik

Hirtelen úgy tűnik, mintha a barátod más ember lenne? Elkezdett visszahúzódni, holott korábban barátságos és beszédes volt? Talán észrevetted, hogy a legkisebb dolgokon is feldühödik vagy hirtelen sírva fakad? A viselkedés megváltozása a depresszió egyik leggyakoribb jele, hiszen a depressziós embernek nehézséget okoz a mindennapi élet és a nap átvészelése. Ha a barátod, szeretted levertnek érzi magát, akkor valószínűleg frusztrálják a mindennapos küzdelmek, amelyekkel szembe kell néznie.

2. Csak a negatívumokat látja

Ha az illető korábban elég magabiztosan állt az élethez, de most csak rosszat tud mondani magáról, az is egy fontos jel lehet. Az önbizalomvesztés ugyanis a depresszió gyakori jele.

3. Többet iszik

Azok az emberek, akik depressziósnak érzik magukat, megküzdési módként nem ritkán drogokat vagy alkoholt használnak. Azonban ezek a szerek nem segítenek, sőt, hozzájárulhatnak a mentális betegségek kialakulásához. Ha tehát azt látod, hogy a barátod, ismerősöd többet iszik vagy drogozik, lehet, hogy valamilyen belső fájdalommal próbál meg így megküzdeni.

4. Nem jelenik meg a közös programokon

Ha sorozatosan lemondja a találkozókat, nem akar időt tölteni azokkal az emberekkel, akiket szeret, és nem érdeklik azok a tevékenységek, amelyeket korábban élvezett, az bizony a depresszió árulkodó jele lehet.

5. Megváltozott az étvágya

Amennyiben a szokásosnál többet, vagy kevesebbet eszik, ez egy újabb jele lehet annak, hogy depresszióban szenved. Vannak, akik az étkezést használják arra, hogy megvigasztalják magukat, amikor rossz a hangulatuk. Mások elveszítik az étvágyukat, amikor feldúltnak érzik magukat.

6. Fáradtnak tűnik

Elmondta neked, hogy nehezen alszik el éjszaka? Vagy esetleg elalszik, de az éjszaka közepén felébred, és órákig ébren van? Jó, ha tudod, hogy a fáradtság és a csökkent energia a depresszió gyakori tünete.

Figyeljünk az önsértésre!

Az önsértés, amely főleg a fiatalok között gyakori, általában elviselhetetlen pszichés feszültség, fájdalom miatt történik és ezt „alakítják át” fizikai fájdalommá. Ráadásul az önsértés járhat veszélyes sérüléssel, pont ezért nem szabad bagatellizálni. Fontos, hogy vegyük észre, hogy ezek a fiatalok bajban vannak és segítsünk nekik, hogy eljussanak pszichológushoz, pszichiáterhez.

Hogyan segítsünk? 

Amennyiben felismerjük a jeleket, az is nagy kérdés, hogy kívülállóként hogyan segíthetünk azon, aki a depresszió örvényébe keveredett?

Először is, próbálj meg vele beszélni vele az érzéseiről, és kérdezd meg, hogy van-e valami baj. Mondd meg neki őszintén, hogy észrevetted, nem tűnik mostanában önmagának, és nyugtasd meg, hogy ott vagy neki, ha kell, segítesz szakmai segítséget találni. Támogathatod azzal, ha közösen szervezel vele programokat, amiket mindketten élveztek, főzöl neki egy jó vacsit, vagy csak empatikusan meghallgatod. Ha esetleg szóba kerül az öngyilkosság, nagyon fontos, hogy ne bagatellizáld el, és bátorítsd arra, hogy kérjen segítséget.

Fontos tudni, hogy az öngyilkosok gyakran jelzik valahogy a környezetüknek, de sokszor csak indirekt módon, épp ezért nagyon veszélyes az a tévhit, miszerint aki beszél az öngyilkossági tervéről, az nem fogja megtenni. Ez sajnos nem így van, ezért minden ilyen kijelentést komolyan kell vennünk.

Van segítség!

Ha neked vagy valakinek a környezetedben segítségre van szüksége, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

(Via: 1,2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top