nlc.hu
Életmód

Miért nem tudunk lefogyni?

A 10 leggyakoribb ok, amiért az emberek nem tudnak lefogyni

A fogyás nem mindig könnyű, és frusztráló, ha hosszú idő alatt sem sikerül elérni a kitűzött célodat. Fejtsük meg együtt, miért nem sikerül megszabadulni a túlsúlytól.

Lehet, hogy eleinte sokat fogysz, de a fogyásod lelassulhat, vagy egy idő után teljesen leállhat. Még ha szerinted mindent jól csinálsz, akkor is előfordulhat, hogy nem látod a kívánt eredményeket. Az alváshiánytól kezdve az egészségügyi problémákig sok tényező befolyásolja a fogyást. A következő 10 ok a leggyakoribb, ami megakadályoz a súlytöbblet leadásában.

1. Nem mozogsz

Az egyik legfontosabb, amit a fogyás érdekében tehetsz, hogy az egészségesen összeállított étrendet kiegészíted testmozgással, nem kihagyva a kardió mellett az erőedzéseket sem. Ez segíthet megőrizni az izomtömeget a fogyás során, amely gyakran a testzsírral együtt ég el, ha nem sportolsz, illetve segíthet megelőzni az anyagcsere lelassulását is.

Kardió – Az ajánlás szerint heti 150 perc mérsékelt intenzitású kardiót kell végezni, de általában ennél többre van szükség ahhoz, hogy valóban kalóriát égess. A legjobb választás? Heti két-három napon intervallum edzés, a többi napon pedig mérsékeltebb mozgás. A nagy intenzitású szakaszok és a regenerálódás váltakozásával több kalóriát égetsz el, és gyorsabban építed az állóképességedet.

Erőedzés – Az erőedzés is ugyanolyan fontos a fogyás szempontjából, mint a kardió, ugyanis az izom sokkal aktívabb, mint a zsír, így minél több izmot építesz, annál több súlyt veszítesz hosszú távon. A legjobb választás a köredzés, mert magasan tartja a pulzusodat, emellett egy kicsit izgalmasabbá teszi az edzést is.

2. Nem alszol eleget

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb felnőttnek minden éjszaka hét-kilenc óra alvásra van szüksége. Az alváshiány azonban hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, az alvásmegvonás összefüggésbe hozható mind az elhízással, mind a jövőbeni súlygyarapodás fokozott kockázatával. Ennek oka, hogy ugyanazok a hormonok – a ghrelin és a leptin –, az alvási ciklusban és az étvágyban is szerepet játszanak. A ghrelin szintje megemelkedhet, a leptin szintje pedig csökkenhet, ha az alvás nincs rendben, ami nagyobb éhséghez és kisebb jóllakottsághoz vezet.

3. Túl stresszes vagy

A stressz és a súlygyarapodás (vagy a fogyás hiánya) kéz a kézben járnak. Az állandó stressz hatására fokozódhat a kortizol termelődése, egy olyan hormoné, amely az étvágy növekedését, valamint a hasi régió körüli extra zsírraktározást okozhatja – ami nem túl jó, hiszen a hasi zsír összefügg a cukorbetegséggel, a magas koleszterinszinttel és más egészségügyi problémákkal.

A stressz kezelése lehet olyan egyszerű, mint naponta néhány percet szánni a pihenésre, beütemezni egy masszázst, amilyen gyakran csak lehet, vagy csökkenteni a munkaidőt, és növelni a pihenőidőt.

4. Túl sokat vagy túl keveset eszel

Ha már az egészséges életmód irányelveit követed, de még mindig nem indultak el a kilók, akkor lehet, hogy egyszerűen túl sokat eszel. A fogyáshoz a szervezetnek kalóriadeficitre van szüksége, ami azt jelenti, hogy több kalóriát kell elégetnie, mint amennyit elfogyaszt.
Ettől függetlenül nem kell túlságosan korlátozni magad, mert ha nem eszel eleget, az megnövekedett étvágyhoz és a későbbiekben esetleges visszahízáshoz vezethet. Akkor egyél, amikor éhes vagy, és elég lassan egyél ahhoz, hogy abba tudd hagyni, mielőtt teljesen jóllaknál.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

5. Nem iszol elég vizet

Lehet, hogy több vizet iszol, amikor sportolsz, de fontos, hogy akkor is hidratálj, amikor épp nem vagy aktív, mivel ez hatással lehet a súlyodra. A vízivás segíthet a súlyod kezelésében, mivel alacsonyan tartja a kalóriafogyasztást. A víznek a testsúlyszabályozás segítésén túl számos egészségügyi előnye is van, többek között:

  • Segít a szervezetnek megszabadulni a salakanyagoktól
  • Ízületi fájdalmak megelőzése
  • Kiszáradás megelőzése
  • A testhőmérséklet szabályozása

6. Cukros italokat iszol

Ha pedig már az ivásnál tartunk: gyakori hiba, hogy az innivalót nem víz, hanem cukros üdítők formájában fogyasztod el, márpedig a cukros italok jelentősen hizlaló tételnek számítanak. Az agyad nem kompenzálja a bennük lévő kalóriákat azzal, hogy kevesebbet eszel más élelmiszerekből. Ez nemcsak az olyan cukros italokra igaz, mint a kóla, hanem az olyan egészségesnek tartott italokra is érvényes, mint a gyümölcslevek, amelyek szintén tele vannak cukorral.

7. Túl sok alkoholt iszol

Ha mindennap sörrel zárod le a napodat, akkor erről sürgősen le kell szoknod, nemcsak a fogyás, hanem az általános egészséged érdekében is. A sör, bor és a cukros, alkoholos italok nagyon kalóriadúsak, kifejezetten hizlalnak. Mindezek mellett az alkohol és a testsúlyra vonatkozó tanulmányok vegyes eredményeket mutatnak: úgy tűnik, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás rendben van, míg a rendszeres alkoholfogyasztás súlygyarapodással jár.

8. Túl sokat ülsz

A hosszú ideig tartó ülés is lehet az oka a súlygyarapodásnak vagy a fogyás hiányának. Kutatások szerint az elhízás kockázata 5 százalékkal nő minden második óra ülés után. Ha nem tudod tartani a heti 150 perc testmozgást, akkor legalább az óránként felállást és rövid sétát próbáld meg beiktatni a napjaidba ülőmunka esetén, mert már az is jótékony hatással lehet az általános egészségi állapotodra.

9. Nem adtál elég időt magadnak

Bár a szakértők általában heti fél-egy kiló fogyást javasolnak, de ezt az ütemet nem lehet fenntartani egyenletesen. Előfordulhat, hogy elveszíted a türelmedet és feladod az új életmódot még jóval azelőtt, hogy igazi eredményre vezetne. Adj időt a testednek, hogy reagáljon arra, amit változtattál az életmódodban. Lehet, hogy hetekbe vagy hónapokba telik, mire jelentős változásokat tapasztalsz, ezért legyél türelmes. Koncentrálj egyszerre egy napra, úgy sokkal könnyebben veszed majd az akadályokat.

10. Egészségügyi problémád van

Egyes betegségek és gyógyszerek hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz. Ha tartod magad az egészséges életmód elveihez és mozogsz is rendszeresen, mégsem indul el a fogyás, akkor érdemes elmenni az orvoshoz kivizsgáltatni magad. A teljesség igénye nélkül a következő egészségügyi problémák is állhatnak a fogyás hiánya mögött:

  • Cushing-szindróma
  • Depresszió
  • Cukorbetegség
  • Menopauza
  • Policisztás ovárium szindróma (PCOS)
  • Pajzsmirigy-alulműködés
  • Inzulinrezisztencia

Az egészségügyi okok közé tartozik az is, ha olyan gyógyszert szedsz, amelynek mellékhatásaként egyeseknél súlygyarapodás léphet fel. Ezek közül a gyakoriak közé tartoznak a fogamzásgátlásra vagy a menopauzára szolgáló hormonális gyógyszerek, a szájon át szedhető szteroidok, egyes antidepresszánsok és az antipszichotikus gyógyszerek.

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top