nlc.hu
Életmód

Lézeres tetováláseltávolítás

Minden, amit a tetoválás eltávolításáról tudni kell!

Meguntuk vagy megbántunk egy felvarratott tetkót? Lézeres kezeléssel nyomtalanul el tudjuk távolítani! Szakértő elmondja, hogy mit kell tudni a procedúra előtt.

Egyszer áldásként, egyszer átokként tekintünk arra, hogy a tetoválás állandó. Egy olyan dizájn, amely sokat jelent számunkra, örökké a testünkön marad, viszont hatalmas elköteleződésnek tűnik ez az örökkévalóság. Ráadásul mindig fennáll a veszélye, hogy később megbánjunk a tetoválást.

Tetoválás eltávolítása alhasról.

Dönthetünk úgy egyszer, hogy megválunk tetoválásunktól

Legyen szó egy ex nevéről, egy idézetről, vagy egy olyan motívumról, amely csak egy rossz emléket idéz fel. Rengeteg ember van, aki megunta vagy már megbánta a tetoválását. Szerencsére van lehetőség a tetoválás eltávolítására.

A modern technológiának köszönhetően lehetséges eltávolítani a tintát a bőrfelület alól, így örökre megszabadulhatunk a mintától. Ha most vagy a jövőben szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel, akkor érdemes megtudnunk néhány dolgot erről a folyamatról.

Corey L. Hartman okleveles bőrgyógyász elmondta, hogy mit kell tudni a tetoválás eltávolítása előtt.

Hogyan működik a tetoválás eltávolítása?

A tetoválás eltávolításának leghatékonyabb módja egy olyan lézer, amely a folyamat során a lézerenergiát pikoszekundumokra (a másodperc nagyon kis töredékére) irányítják a pigmentre, hogy lebontsa a tintát.

„A lézer úgy működik, hogy széttöri a tinta pigmentrészecskéit, mint egy kalapács a betont, így lehetővé téve a szervezet számára, hogy felszívja a kisebb darabokat. Ezeket idővel természetes módon lebontja – mondja dr. Hartman. – Ezen a megoldáson kívül jelenleg nincs más hatékony módszer a tetoválás eltávolítására.”

Hány alkalom kell, hogy tetoválásunk teljesen eltűnjön?

Röviden: a tetoválás eltávolítása nem gyors folyamat. Mivel a pigmentet több réteggel a bőr felszíne alá maratták, ezért időbe és több munkamenetbe telik ennek a teljes eltüntetése. Az ügyfeleknek általában azt tanácsolják, hogy hat-nyolc hetente foglaljanak időpontot.

Átlagosan nyolc-tíz alkalomba is beletelhet a kívánt végeredmény elérése, attól függően, hogy mekkora volt vagy mennyire fakult ki a tetoválás. Például a nagyobb tetoválásokhoz tíznél több alkalomra lehet szükség.

Fáj a tetováláseltávolítás?

Lézeres tetováláseltávolítás karról.

Az eltávolítás nem bonyolult, de fájdalmas lehet

A fájdalom szubjektív, ezért a tetoválás eltávolítási folyamatával szembeni toleranciája személyenként változhat. Dr. Hartman szerint a folyamat során minden alkalom meglehetősen rövid – nem tarthat tovább 15 percnél, attól függően, hogy mekkora a tetoválás.

Ha alacsony a fájdalomküszöbünk, akkor kérjük meg bőrgyógyászunkat vagy a szakembert, aki végzi a beavatkozást, hogy 20 perccel a kezelés előtt használjon érzéstelenítő krémet.

Milyen kockázatokkal jár a lézeres tetováláseltávolítás?

Mint minden kozmetikai eljárás, a tetoválás lézeres eltávolítása is rejt magában néhány kockázatot. „Amikor lézerezésről van szó, fennáll a pigmentvesztés, a bőr elsötétedésének vagy a bőr textúrájának megváltozásának veszélye” – mondja dr. Hartman. Megjegyzi azonban, hogy a szerkezeti elváltozások ritkák.

Mennyibe kerül a lézeres tetoválás eltávolítás?

A tetoválás eltávolításának ára nagymértékben függ attól, hogy hol élünk. Függetlenül a földrajzi helyzettől, arra számítani kell, hogy a lézeres kezelés egyáltalán nem olcsó. Magyarországon kb. 10-30 ezer forintba kerülhet egy alkalom, de ez függ a tetoválás méretétől is.

Mit tegyek minden lézeres kezelés után?

Kezelés után a bőr a tetovált területen fagyosnak, vörösnek és repedezettnek tűnhet, érzékeny is lehet. Ez nem ok az aggodalomra, mivel ez az érzés csak átmeneti, és helyileg alkalmazható készítményekkel csillapítható. A bőr hidratációjának biztosításához használjunk hidrokortizont tartalmazó krémeket.

Érdemes az elkövetkező 24 órában jegelni a területet, illetve kerülni a fizikailag megterhelő tevékenységeket, a szaunázást, az úszást és a szoláriumot. Sőt, úszni sem szabad a tetoválás eltávolításának teljes ideje alatt.

(Forrás: Popsugar, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top