nlc.hu
Életmód

Mi történik, ha nem viselünk melltartót?

Mi történik, ha nem viselünk melltartót?

Nagyon jó érzés ledobni a fűzőként szorító melltartót. Mennyivel kényelmesebb nélküle élni! Ám mielőtt teljesen eldobnánk, gondoljunk át pár dolgot!

A melltartó elhagyása átmeneti kényelmet nyújthat, valószínűleg még nem gondoltunk a melltartó viselésének hosszú távú hatásaira. Mi történik valójában a melleinkkel, ha nem viselünk melltartót? Vannak-e valódi mellékhatásai a melltartó nélküli életnek, vagy vannak-e olyan aggodalmak, amelyeket figyelembe kell vennünk a mell általános egészségével kapcsolatban?

Szárítón rengeteg lógó melltartó.

Tényleg szükségünk van melltartóra a mindennapi tevékenységekhez?

Kiderült, hogy a válasz egy kicsit bonyolultabb, mint egy egyszerű igen vagy nem. Még mindig nem született ítélet arról, hogy a melltartó viselése vagy annak elhagyása valóban árt-e a melleinknek (vagy nekünk). Végső soron (vagy jelen esetben az elején) teljesen rajtunk múlik, hogy akarunk-e melltartót viselni. A melltartó-nélküliség összes lehetséges kockázatának és következményének, valamint néhány előnyének ismerete segíthet a számunkra legjobb döntés meghozatalában.

Mit kell tudni a melltartó viselésének – és nem viselésének – hatásairól

A melltartó viselésének mellőzése hozzájárulhat a mell esetleges megereszkedéséhez. „A mellek sűrű mirigyszövetből állnak, amelyet szalagok – pontosabban a Cooper-szalagok – támasztanak alá, amelyek a mellet a mellkasfalhoz rögzítik – magyarázza dr. Andrew J. Shapiro, a Wellington Regional Medical Center orvosigazgatója. – Ahogy a nők öregszenek, a sűrű mirigyszövetet zsír váltja fel, és a függesztő szalagok megnyúlhatnak, ami hozzájárul a megereszkedéshez.”

Bár számos tényező hozzájárul a megereszkedéshez – a genetika, a mell mérete és a gravitáció, hogy csak néhányat említsünk –, a melltartó viselése segíthet korlátozni a Cooper-szalagok megnyúlását.

„A melltartó egyszeri vagy kétszeri elhagyása azonban nem okoz hosszú távú megereszkedést, azonban ha évekig nem hordunk melltartót – különösen C-kosár vagy nagyobb esetében –, az rosszul sülhet el” – mondja Elisa Lawson, a Mercy’s Weinberg Center Women’s Health Boutique tulajdonosa.

„Láttam néhány nagyon fiatal nőt, akik mellei nagyon megereszkedtek, mert egész tinédzserkorukban, amikor telt mellűek voltak, nem viseltek olyan melltartót, amely valóban alátámasztotta volna melleiket” – jegyzi meg Lawson.

Mit mondanak a tanulmányok?

Egy tanulmány korábban azt sugallta, hogy a melltartó viselésének mellőzése csökkentheti a megereszkedést – de ez nem végleges válasz.

Nő fehér, mintás melltartóban.

Bizonyos esetekben jobb melltartót viselni

Egy 2013-ban lezárt és közzétett, 15 évig tartó vizsgálat után úgy tűnt, hogy a melltartó mellőzése valóban csökkentheti a megereszkedést. A tanulmány szerint azonban a melltartó tartása gyengítheti a melleket körülvevő szöveteket, ami a mellek megereszkedését okozza.

„Orvosilag, fiziológiailag, anatómiailag a melleknek nem előnyös, ha nem hat rájuk a gravitáció. Éppen ellenkezőleg, a melltartóval megereszkednek” – mondta a tanulmány szerzője, Dr. Jean-Denis Rouillon, a franciaországi Besançon egyetemi kórházi központjának professzora.

Egy évtizeddel később azonban Jené Luciani Sena, a The Bra Book című bestseller szerzője „tudományos clickbaitnek” nevezte a tanulmányt. „Az a tanulmány viszonylag kevés nőt és rövid időtávot vizsgált. Nem vizsgált olyan tényezőket, mint például, hogy egy nő szoptatott-e már és volt-e terhes – mondja. – Bár a melleink alatt vannak izmaink, maguk a melleink nem tartalmaznak izmokat, ezért az edzés vagy a pihenés szó szerint semmit sem ér.”

A mellek természetesen megereszkednek a gravitáció és a kor miatt – ez két olyan tényező, amelyet nem tudunk befolyásolni. A melltartók fiókban hagyása nem a legnagyobb vagy legvalószínűbb bűnös a mell természetes megereszkedése szempontjából.

A nem ultraszoros melltartó javít a vérkeringésen

Bár sok szakértő hangsúlyozza a támasztó melltartó viselésének fontosságát, a támasztó és a fojtogató között különbség van. Valójában a Montclair Breast Center megjegyezte, hogy a túl szoros melltartó viselése keringési (és akár szív- és érrendszeri) problémákat is okozhat. Bár a melltartó kikapcsolása gyakran a megkönnyebbülés édes pillanata egy hosszú nap után, Lawson szerint nem kéne ennyire erősnek lennie annak a vágynak, hogy levegyük a melltartót. 

„Egy melltartó nem lehet kényelmetlen, és ha kényelmetlen, akkor valószínűleg nem illeszkedik megfelelően” – mondja Lawson. Ha már a kényelemnél tartunk, a melltartót is aszerint érdemes kiválasztani, hogy mit csinálunk. A merevítő nélküli, finom kis melltartó nem túl praktikus egy fárasztó edzéshez. 

„Abban a pillanatban, ahogy aktívabb mozgásformát végzünk, támogatnunk kell melleinket, ezért a sportmelltartó más típusú és kompressziós illeszkedéssel rendelkezik – magyarázza Lawson. – A mindennapi tevékenységekhez nincs szükségünk ilyen melltartóra.”

A melltartó viselésének mellőzése megterhelheti a hátat

Természetesen a melltartó nem csak a mellekre lehet hatással. A melltartó támaszának hiánya megterhelheti a hátat, és a testtartást is ronthatja. Ha sétálni vagy edzeni készülünk, érdemes felvennünk melltartót. (A hátunk meg fogja köszönni!)

Lawson hozzáteszi, hogy a nem megfelelő melltartó viselése is megviselheti a hátat. „Ha a melltartó nem illeszkedik megfelelően elöl – ha a pánt nem elég szoros –, a mellek súlya a vállpántokra nehezedik. Ez folyamatosan a vállunkba fog vágódni, ami végül irritálja a hátat.”

Ha a merevítős melltartó viselése szóba sem jöhet, egy sportmelltartóval vagy bralette-tel még mindig megtalálhatjuk az arany középutat. Ha mégis be akarunk fektetni néhány sportmelltartóba, fontoljuk meg az állítható modelleket. Így segíthetünk olyan illeszkedést kialakítani, amely támaszt, nem pedig szorít.

A lényeg

Szóval, az egymillió forintos kérdés: mi történik, ha nem viselünk melltartót? Dr. Shapiro szerint végső soron nincsenek ismert egészségügyi kockázatok a melltartó viselésének mellőzésével kapcsolatban. „Nincs rossz válasz – mondja Dr. Shapiro. – Ha úgy találjuk, hogy melltartó nélkül is kényelmesen és magabiztosan élünk, az rendben van.”

Megerősíti azonban, hogy egyes nők – különösen a nagyobb keblekkel rendelkezők – gyakran tapasztalnak fizikai tüneteket, például hát- és nyakfájást a mellek súlya miatt, amelyek enyhíthetők melltartó viselésével. Bár nem kell attól tartanunk, hogy ha melltartó nélkül megyünk ki az utcára, akkor a melleink megereszkednek, és egyik napról a másikra 30 évet öregednek. Érdemes némi bizalmat szavazni a melltartóknak, mert biztosítják a szükséges tartást, hogy hosszabb ideig nézzünk ki élénkebben, és segítenek megszabadulni a fájdalmaktól.

A legfontosabb azonban az, hogy olyan melltartót viseljünk, amely támaszt és kényelmes. Elvégre kevés dolog tudja annyira elrontani a stílusunkat, mint egy merev, szűkítő melltartó viselése. Egy jó melltartónak jó tartással kell rendelkeznie ahhoz, hogy kényelmes legyen.

(Forrás: Real Simple, Fotó: Getty Images, Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top