nlc.hu
Életmód

Fehér kacsacsőrű emlőst figyeltek meg ausztrál kutatók

Eddig soha nem látott, ritka emlősállatot figyeltek meg – videó

A fehér kacsacsőrű emlőst többször is megfigyelték természetes élőhelyén.

Ausztrália Új-Dél-Wales szövetségi államában, egy szintén ritka teknősfaj egyedei után kutató tudósok teljesen fehér kacsacsőrű emlős (Ornithorhynchus anatinus) felbukkanását dokumentálták, ráadásul többször is.

Eddig soha nem látott, ritka emlősállatot figyeltek meg - videó

A fehér kacsacsőrű emlős megpillantása

általános megrökönyödést okozott, hiszen a jószág világos bundája teljesen más, mint a klasszikus barna megjelenés. A teknőskutatók terepmunkájuk során gyakran találkoznak kacsacsőrűekkel, ami mindig elragadó élmény. 2021-ben azonban, miközben a Gwydir folyó egyik mellékfolyója mentén, a New England Tablelands-ben végeztek felméréseket veszélyeztetett édesvízi teknősökről, lenyűgöző felfedezést tettek:

Egy fehér kacsacsőrű bukkant fel mellettük! Az állat csak addig maradt a felszínen, hogy egy rövid videó készülhessen róla, mielőtt egy csobbanással ismét eltűnt volna a víz mélyén.

A kacsacsőrű emlős szőrzete élénk fehér volt, de a lába és a csőre sötét, ami arra utal, hogy az állat fajának leucista alakváltozata, csökkent pigmentációval, nem pedig albínó, amelyből teljesen hiányozna a pigmentáció.

kép: Louise Streeting

kép: Louise Streeting

Az elmúlt két évben további 10 alkalommal látták a fehér kacsacsőrűt. A dolog amiatt is különös, mivel egy ennyire feltűnő állat nem maradhat sokáig észrevétlen a vadonban olyan potenciális ellenfelei számára, mint a róka, macska vagy ragadozó madarak.

 

A megfigyelés ritkaságának értékelésére a tudóscsapat kiterjedt kutatást végzett 1803-ig visszamenőleg történelmi-tudományos feljegyzésekben. Eredményként pedig

mindössze 12 dokumentált fehér vagy albínó kacsacsőrű említését találták.

A kacsacsőrűek eleve hihetetlenül egyedi állatok, és kiváltságos, akinek lehetősége van megfigyelni őket a vadonban. Az pedig különös szerencse, ha ilyen szokatlan színben tűnik fel valaki előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top