nlc.hu
Életmód

A hazugság jelei

Így derítsd ki azonnal, ha valaki hazudik neked

Mutatjuk az öt jelét annak, hogyha valaki faarccal tolja az arcodba a hazugságokat, hogy emberi hazugságvizsgálóként azonnal átláss a szitán.

Gondolkodtál már azon, hogy az illető, akivel beszélgetsz, mennyire mond igazat? Nem véletlenül merült fel benned a gyanú, hogy egy hazuggal van dolgod, ha az alábbi jelzések közül néhányat, vagy mindet (az arckifejezésektől a hangszínéig) kiszúrod nála.

A stressz jelei

Általában egy gyakorlott hazudozót nehéz lebuktatni, hiszen a kamuzás olyan természetesen jön neki. Bármennyire is izommemóriából megy a vetítés, azért még ő is egy picit stresszel, ha nem mond igazat. Ennek a jelei pedig a felszínre fognak törni. Lehet, hogy a kezével, ujjaival játszik. Esetleg erőltetett a mosolya, vagy inkább olyan, mintha az arcára fagyott volna. Az elsődleges stresszreakciónk az, hogy lefagyunk, így az is lehet, hogy egy pillanatra szokatlanul megtörnek a gesztusai.

Figyeld a szemét

Teljes mértékben mítosz, hogy a hazug ember nem tud a szemedbe nézni! Sőt, éppen az ellenkezője igaz: túlságosan hosszan tartják a szemkontaktust, hogy minél meggyőzőbbek legyenek. De ezt te ki fogod tudni használni, hiszen lesz időd megvizsgálni, hogy kitágultak-e a pupillái. Ha igen, hazudik. Illetve a pislogás lassulására is figyelj, ez ugyanis olyankor történik, amikor épp a következő koholmányt igyekszik kitalálni – ha megvan, újra normálisan pislog.

Hanta boy

Jelenet a Hanta boyból (Fotó: Profimedia)

Kövesd az ellentmondásokat

Amikor valaki túl sokat hazudozik, egy idő után belebonyolódik a sok kamu infóba, amit elmondott, a sztorik pedig állandóan ellentmondanak egymásnak. A közös ismerősökkel érdemes összeegyeztetni, miket hallottunk, hogy kiszűrjük a megmásított részleteket.

Nem mindegy a hangszín

Amikor valaki nem mond igazat, a hangszálai összeszűkülnek, ezért valamivel magasabb hangon fog beszélni. Illetve, és ez ismét a stressznek tudható be, kiszárad a szája, ezért gyakrabban iszik vagy nyalja meg az ajkait.

A testbeszéd mindig igazat mond

Az amerikai Északkeleti Egyetem pszichológiaprofesszora, David DeSteno négy konkrét gesztust határoz meg, ami egyértelműen lebuktatja azt, aki hazudik vagy elrejti az igazságot. Ha ezeknek kombinációját észleled, az statisztikailag bizonyítottan az őszintétlenséget jelzi:

  • hozzáér a kezéhez,
  • hozzáér az arcához,
  • keresztezi a karjait,
  • elhajlik a beszélgetőpartnerétől.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top