nlc.hu
Életmód

A képernyőhasználat hatása a vizelési ingerre

Sokszor felkelsz éjszaka pisilni? Ez lehet az oka

Egy új kutatás szerint a különböző televíziós műsorokkal, illetve online videókkal eltöltött idő nagyban befolyásolja a nocturia, vagyis az éjszakai vizelési inger kialakulását.

Egy új kutatás szerint azok az emberek, akik túl sok időt töltenek el különböző filmek, tévéműsorok, vagy Youtube-videók nézésével hajlamosabbak lesznek arra, hogy egy éjszaka több alkalommal járjanak el a mosdóba. 

A Neurourológia és Urodinamika folyóiratban megjelent új cikk szerint a nocturia jelenség, vagyis más néven az éjszakai vizelési inger előfordulása gyakoribbá válik akkor, ha egy nap 5 óránál többet töltünk el tévézéssel, vagy adott esetben más online videók megtekintésével.

Kutatásunk kimutatta, hogy azoknál az egyéneknél, akik napi 5 vagy több órát tévézéssel és/vagy videózással töltöttek, lényegesen nagyobb valószínűséggel alakult ki nocturia

– írták a cikk szerzői.

A cikkből kiderült az is, miszerint a kutatás során több mint 13 ezer ember adatait vizsgálták mindenféle korosztályból. Megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik 5 órát vagy annál többet töltöttek tévézéssel vagy videónézéssel egy nap, azoknál 48 százalékkal nagyobb volt a nocturia kockázata, mint azoknál, akik napi 1 óránál kevesebbet néztek.

Az állandó vizelési inger könnyen alvászavarokhoz is vezethet

A nocturia könnyen alvászavarokhoz vezethet, amely több egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát is növelheti. 

„A nocturia az olyan betegségek valószínűségét is növelheti, mint a magas vérnyomás, vagy a különböző szív- és érrendszeri betegségek, aminek következtében növekedhet a halálozások aránya is.”

Egy nő megpróbál aludni az ágyban

Nagyban befolyásolja a képernyőhasználat az éjszakai vizelési ingert (Fotó: Pexels)

Az éjszakai vizelési inger az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik, többek között azért, mert a hólyag működésének és kapacitásának változása miatt. Az 50 évnél idősebb felnőttek 50 százaléka pedig kisebb-nagyobb mértékben szenved ettől az egészségügyi problémától. Gyakran olyan betegségek szövődményeként is problémát okozhat, mint például cukorbetegség, húgyúti fertőzések, prosztata megnagyobbodás, szívbetegség, vesebetegségek és neurológiai rendellenességek. Előfordulhat bizonyos gyógyszerek, köztük vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, nyugtatók és izomrelaxánsok szedésének következményeképp is. 

Hogyan lehet kezelni? 

A kutatásban hangsúlyozzák, hogy egyes esetekben az olyan életmódbeli változtatások, mint például a lefekvés előtti folyadékbevitel korlátozása, vagy az esti koffein és alkohol elkerülése kulcsfontosságú. A különböző hólyagtréning gyakorlatok pedig segíthetnek a tünetek csökkentésében. 

„Mivel az emberek egyre gyakrabban vesznek részt képernyő alapú tevékenységekben, a hosszú tévé, vagy videó nézés következtében a nocturia mintáira gyakorolt ​​hatásának átfogó megértése elengedhetetlen mind az egészségügyi szakemberek, mind a közegészségügyi szakemberek számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top