Életmód
Szponzorált tartalom

Egyetemi évek: albérlet vagy kollégium?

Egyetemre készülsz? Jó tanulást és sikeres felvételit kívánunk, és egyúttal engedj meg nekünk egy hasznos tanácsot is: a lakhatásoddal kapcsolatos kérdések felvetését ne hagyd az utolsó pillanatra. Íme, néhány szempont, amit érdemes már most alaposan átgondolnod.

Amikor egy idegen városba költözöl, hogy megkezdd az egyetemi éveket, először is lakást kell keresned. A legtöbb diáknál a saját otthon vásárlása olyan luxus, amit nem engedhet meg magának, ezért az albérlet és a kollégium között kell választania – ami nem is olyan könnyű döntés annak, akinek előtte sem egyikkel, sem a másikkal nem volt még tapasztalata. Érvek és ellenérvek mindkettő mellett szólnak, és nem lehet kimondani, hogy az egyik biztosan jobb a másiknál. A kérdés az, hogy neked személy szerint melyik illik jobban az életstílusodhoz és lehetőségeidhez. Vegyük tehát sorra, melyik mit kínál, de előbb a költségek szempontjából nézzük meg, vajon vidéken, vagy a fővárosban könnyebb-e egy diák élete!

Egy koleszban mindig nagy a nyüzsgés és folyton történik valami érdekes (fotó: profimedia.hu)

Vidéki egyetemi városaink pezsegnek az élettől, de ugyanakkor otthonosak és barátságosak is (Fotó: profimedia.hu)

Vidék vagy Budapest?

Amikor arról kell határoznod, hol tanulj tovább, nem egyszerűen csak azt döntöd el, milyen területen képezd magad szakemberré, hanem azt is, hogy mindez hol történjen. Vidéken vagy Budapesten? Ha vidéken, akkor melyik városban? Ezek nagy horderejű kérdések, hiszen hosszú évekig lesz majd a választott város az otthonod, és nem mindegy, jól érzed-e ott magad benne, vagy sem. Könnyen lehet, hogy annak, aki addig vidéken lakott, a főváros túl zsúfolt, zajos, frusztrálóan nagy és áttekinthetetlen lenne, míg mások éppen a színes kavalkádot és mozgalmasságot találják vonzónak Budapestben. Sokaknak testhezállóbb egy olyan vidéki egyetemi város, mint például Szeged, amely már elég nagy ahhoz, hogy mindent megtaláljon benne az ember, amire csak szüksége lehet, ugyanakkor még emberi léptékű a település, és a vidéki otthonosság, barátságosság sem hiányzik belőle.

De nemcsak a hangulatban és az életmódban mutatkozik jelentős különbség a vidék és a főváros között, hanem az árakban is, ami cseppet sem mellékes tényező egy fiatal diák számára. Nyilvánvaló, hogy a budapesti élet jóval drágább, ami nem csak az élelmiszerárakban, a koncertjegyeken, a közösségi közlekedés tarifáiban van jelen, hanem a kollégiumi és albérleti díjakban is. Éves szinten legalább 240 ezer forinttal többe kerül egy 50 négyzetméter körüli két szobás albérlet itt, mint Szegeden (jelenleg a fővárosi albérletek díja a koronavírus járvány miatt lejjebb ment, de még így is százezer forint körül mozognak a legolcsóbb lakások, és szeptemberre várhatóan újra drágulni fognak). A kollégiumi díjakban szintén van különbség Szeged javára, bár ez közel sem olyan jelentős tétel éves szinten, mint az albérletek esetében: míg a fővárosban 12-20 ezer forint között kell kicsengetni havonta egy helyért, addig a csongrádi megyeszékhelyen ez az összeg 9-12 ezer forint.

Közösség és buliélet

Ebből a szempontból egyértelműen színesebb, mozgalmasabb és gazdagabb a kollégiumi élet. Nincs nap, hogy ne találkoznál új arcokkal, és biztos lehetsz benne, hogy valahol mindig van a koleszben olyan parti, amibe be lehet csatlakozni. Ez a pezsgés jótékonyan hat sok szempontból: egyrészt rengeteg szociális és kulturális természetű tapasztalatra tehetsz szert, ami komoly érték lesz a későbbi életedben, hiszen rutinosabban kezeled majd azokat a helyzeteket, amikben különféle hátterű, kultúrájú, stílusú emberekkel kell együttműködni. Más szóval a konfliktusmegoldási stratégiáid kifinomultabbak lesznek, márpedig ez a képesség sok munkaadó szemében többet ér még a szakmai képzettségnél is. A kolesz, ahol folyton a legkülönfélébb ingerek érik az embert, csiszolja az agyat, serkenti a kreativitást és mindig friss motivációkat nyújt, mindemellett egészséges versenyszellemet generál. Ugyanakkor annak, aki hajlamos rá, hogy ez a sok impulzus magával ragadja és elvonja a figyelmét a saját, egyéni céljaitól, a kollégium nem ideális hely.

Nekik egy albérlet megfelelőbb környezet lehet. Itt szűkebb a közösség, és jobban megválogathatod, kivel szeretnél érintkezni, egyszóval jóval kevesebb ember különcségeihez és rigolyáihoz kell alkalmazkodnod. Nagy előnye az albérletnek, hogy lehetőséged van mélyebben megismerni a társaid, és ha akarod, magadra csukhatod az ajtót, és nem robban be percenként egy ismeretlen a privát szférádba. Ugyanakkor a bulivonatról sem maradsz le, de ez a része az életednek kevésbé lesz spontán, és elsősorban attól függ majd, hogy te magad hogyan szervezed. Összegzésképpen a kolesz és az albérlet is sok szabadságot és lehetőséget ad ezen a területen, de mindkettő másként. A lényeg, hogy a saját stílusodnak megfelelőt válaszd ki.

Tanulás

Ha a fő célod a tanulás, akkor az albérlet nyugalmat és lehetőséget kínál az elmélyüléshez, a kollégiumtól viszont egy csomó okos társat kapsz, akiktől lehet kérdezni, és akik inspirálóan hathatnak rád a tanulmányi munkádban.

Ha albérletben laksz, sokkal nyugodtabban tudsz majd tanulni. (fotó: profimedia.hu)

Ha albérletben laksz, sokkal nyugodtabban tudsz majd tanulni (Fotó: profimedia.hu)

Ne várd viszont a kollégiumtól, hogy csendes környezetet biztosítson, ám ez akár előnyödre is válhat, mert ha ilyen körülmények között is megtanulsz elmélyedni a magad dolgában, akkor később olyan munkahelyen is jól tudsz majd teljesíteni, ahol állandó zaj és nyüzsgés van. Azt se felejtsd el, hogy akár a kollégiumot választod, akár az albérletet, egyetemistaként senki nem fog noszogatni, hogy tanulj.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top