Ezo

Mágikus helyek I.

A Mary Celeste hajó eltûnése volt az elsõ, ami fölkavarta a közvéleményt. Ebben része volt a Dea Gratia hajó kapitányának, aki drámai módon közölte az eseményeket az akkori legnagyobb lapokban.





1872-őt írunk. “New Yorkból Gibraltár felé tartottunk, amikor a tengeren felbukkant egy hajó. Közelebbről szemügyre véve megdöbbenve ismertem fel a Mary Celeste-et, amely hosszú hónapokkal azelőtt indult ugyancsak New Yorkból, de nyoma veszett. Jelzéseket adtunk le felé, de semmilyen választ nem kaptunk. Ezért a legénységből átküldtem négy főt, hogy vizsgálják át a hajót. A fedélzeten nem találtunk egyetlen főt sem.” 1928-ban a Cyclops 309 tengerésze tűnt el nyomtalanul.

A Bermuda-háromszög földrajzilag az Egyesült Államok délkeleti partjainál található a Kuba-Karib-tenger-Golf-áram háromszögben. A háromszög “szívét” a Sargasso tenger alkotja, melyet a felszínét vastagon elborító növényzetről neveztek el. A halálos nyugalom, ami ebből a tájból árad a régi hajósokat is rettegéssel töltötte el. Már maga Columbus is írt róla a naplójában.





A Bermuda-háromszöggel jelölt terület azelőtt az Elveszett hajók tengere néven vált hírhedtté. Gyakran lehetett találni elhagyott hajókat, némelyiket csontvázakkal a fedélzeten. Amikor a Rosalie hajó 1840-ben elveszett, nem sokkal később, egy Ellen Austin nevű másik hajónak a legénysége látni vélte a Rosalie-t, ahogy az egy érthetetlen cikk-cakkos vonalban vitorlázik ismeretlen végcélja felé. Egy másik hajó, amely tulajdonosának a nevét viselte, a James B. Chester, szintén emberei nélkül hánykolódott a tengeren, és amikor 1857-ben megtalálták, az étkezőben felrúgott székeket találtak, és kitálalt, állott ételeket a rendetlen asztalon.

Mi volt a közös a számtalan balesetben, amelyeket, ha listázni szeretnénk egy jó vaskos könyvet lehetne megtölteni? Az egyik: számos hajó süllyedt el úgy, hogy nem maradt túlélő. Semmiféle nyom nem maradt, ami alapján meg lehetett volna magyarázni a katasztrófákat. A legtöbb esetben, teljesen furcsa módon a hajó viszont sértetlen maradt. Az is előfordult, hogy a legénységet nem találták életben, de a testeken semmilyen külsérelmi nyomokat nem lehetett látni. A hajók, és a modern kori katasztrófák áldozatai, akik repülőgépekben ültek, semmilyen jelzést nem adtak le, vagy ha mégis, azt jelezték, hogy a műszereik megbolondultak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top