nlc.hu
Aktuális
Az egérlyuktól a palotáig

Az egérlyuktól a palotáig

J. K. Rowling életútja – a szegénységtõl a meggazdagodásig – modernkori tündérmese. Öt évvel ezelõtt a gyerekét egyedül nevelõ anya egy edinburghi kávézóban írta az ifjú varázsló kalandjairól szóló történeteit; azért ott, mert egyszerûen nem tudta kifizetni otthoni fûtésszámláját.






Az írónő és a királnyő
Ma Joanne Kathleen Rowling világszerte ismert multimilliomos, akinek mesebeli főhőséből, Harry Potterből minden idők legnagyobb kasszasikerének ígérkező filmjét készítették el a közelmúltban.
Bár varázslókalandokról írt, azt, hogy saját fiúboszorkányának és a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából való barátainak milyen világhódító útja lesz, még Joanne Kathleen, röviden JK sem láthatta előre.
“Arra számítottam, hogy a kiadatása lesz a legnehezebb, de ha ez sikerül, akkor mégiscsak akad majd egy maroknyi ember, aki szeretni fogja”, mondja az írónő.
Kiderült, a maroknyinál kicsivel többen akadtak. Eddig több mint százmillió példányban keltek el a Harry Potter-könyvek szerte a világon, negyvenkét nyelvre fordították le a kötetet, s felnőttek és gyerekek hosszú sora várja a mozik előtt, hogy megnézhesse a sorozat első megfilmesített darabját, a “Bölcsek kövét”.
JK huszonöt millió fontra becsült vagyonával fölkerült Nagy-Britannia leggazdagabb embereinek listájára.
Első novelláját hatévesen írta, Rabbit (“Nyúl”) címmel. “Azóta sem hagytam abba az írást – mondja nevetve. – Ez valamiféle kényszer; meg nem tudnám mondani, honnan jön.”

A mesebeli hetes szám
JK később produkált két “nagyon rossz” felnőtt regényt és egy sor novellát. Aztán 1990-ben… “Manchester és London között utaztam a vonaton, s egyszer csak felvillant az agyamban Harry figurája. Teljesen megformálva lépett elém. Egy fiú, aki nem tudja, hogy ő boszorkány, és a boszorkányképző szakiskolába küldik tanulni. Ez volt a történet magja. Megtetszett az ötlet, hogy egy gyerek elmenekül a felnőtt világ kötöttségei elől, s talál magának egy olyat, ahol – szó szerint véve és átvitt értelemben is – hatalma van.”
A következő öt évben JK az első Harry Potter-mesén dolgozott. “Hétkötetes sorozatként képzeltem el a könyvet, amely a tizenegyedik és a tizenhetedik év közötti hét évet foglalja magába. Úgy gondoltam, hogy mindegyik kötet Harry egy-egy iskolaévét dolgozná fel a boszorkányképzőben.”
Röviddel azután, hogy Harry megfogant JK fejében, az írónő angoltanári állást kapott Portugáliában. Szabadidejében folytatta az ifjú boszorkány történetének írását, s közben viharos szerelembe esett, majd összeházasodott egy portugál tévériporterrel, Jorge Arantesszel. Pár hónappal később megszületett Jessica.
A boldogság nem tartott soká. Miközben az alkotás szárnyalt, a házasság hervadozott. Négy hónappal Jessica születése után JK otthagyta a tévést. A kapcsolat éktelen perpatvarral ért véget, melynek során Arantes csúnyán felpofozta Joanne Kathellent.
Az asszony fogta Jessicát, és visszamenekült Skóciába, ahol a gyereküket egyedül nevelő anyák keserű kenyere várta. Volt férjével szemben még azt a skót korlátozó rendelkezést is érvényesítette, mely megtiltotta, hogy a férfi meglátogathassa őt vagy a lányát. Viharos kapcsolatuk ellenére, JK ma már humorral tekint vissza azokra az évekre: “Ez volt az én Pamela Anderson-Tommy Lee-korszakom.”

Kávéházi délutánok






Rowling és a film főszereplői
Edinburghban nekilátott, hogy megvalósítsa nagy álmát: sikeres író legyen. Egy egérjárta lakásban élt, s kislánya délutáni alvásidejét használta fel arra, hogy egy közeli kávézóban papírra vesse Harry és társai, Ron és Hermone kalandjait. Kézzel írt, mert még egy írógépet se engedhetett meg magának.
“Minden percet ki kellett használnom, amikor a kislányom aludt – emlékszik. – Esténként és a délutáni szunyókálása alatt írtam. Elképesztő, mire képes az ember, ha tudja, hogy korlátozott az ideje. Valószínűleg azóta sem voltam olyan termékeny, mint akkor, amikor percekkel mértem a szavakat.”
JK ma már nevet a lopott kávéházi pillanatokon, s hozzáteszi: “Ma is kávéházakban írok, de most már másfélékben.”
Az időhiány mellett, hamarosan másféle gondokkal is szembe kellett néznie, egyre nehezebben tudta előteremteni a kislány felneveléséhez szükséges pénzt. “Harry megírásának utolsó évében azon vettem észre magam, hogy szegényebb vagyok, mint valaha. Heti hetven font segélyből éltem.”
JK mesebeli mentőangyala a Skót Művészeti Tanács képében jelentkezett. 1996-ban elnyert egy nyolcezer fontos ösztöndíjat, ebből ki tudott fizetni egy bébiszittert, hogy befejezhesse regényét.
Ám innen még hosszú út vezetett a megjelenésig. A Harry Potter és a kölcsek köve kéziratát az összes nagy kiadó elutasította, beleértve a Penguint, a Collinst és az Oriont. “Tudtam, nagy szerencse kell ahhoz, hogy megjelenhessek. Hiszen amit írtam, az nem volt kifejezetten kommersz, s túl hosszú is a nyolc év körüli gyerekek számára.”
JK azonban kitartott: “A regényíráshoz nagy hit kell. Senki nem fizet azért, hogy folytasd, és nem tudhatod igazán azt, hogy a könyved valaha is a könyvesboltokba kerül-e. Én mindenestre hittem benne. De ugyanakkor reálisan néztem a dolgokat. Tisztában voltam azzal, hogy túl sok esélyem nincs, hiszen ismeretlen szerző vagyok. De élveztem az írást, és úgy éreztem, hogy meg kell próbálnom!”
Az elszántság végül is meghozta gyümölcsét; a Bloomsbury Kiadó kétezer-ötszáz font előleget kínált, és egy szerződést. “Ez volt életem célja, hogy egy könyvesbolt kirakatában láthassam a saját könyvemet. Azzal, hogy publikált szerző vagyok, gyerekkori álmom teljesedett be.”
Ekkora érdeklődést azért még ő maga sem remélt. Hamarosan további három bestsellerrel állt elő: a Harry Potter és a titkok kamrája, a Harry Potter és a tűz serlege, valamint a Harry Potter és az azkabani fogoly voltak a siker újabb állomásai.
JK a szegénységen hamar túljutott, ám a szerelmi csalódásán jóval lassabban tette túl magát. A válása után még hosszú évekig egyedülálló anya maradt. Most azonban a szerelmi életben is felcsillanni látszik a szerencse. Egy skót altatóorvos, dr. Neil Murray ejtette rabul a szívét, egy sor edinburghi randevú után. Az év elején pedig a mauritiusi tengerparton látták őket együtt, s nyomban felröppent a pletyka, hogy hamarosan összeházasodnak, mivel a harmincéves Neil villámgyorsan elvált feleségétől. JK így reagált a pletykára: “Vannak, akiket emlékeztetni kell arra, hogy ha az ember fürdőruhában mutatkozik egy sortos férfi közelségében, az nem azonos a házasságkötési ceremóniával, még Mauritiuson sem!”
Ettől függetlenül Neil, akit sötét haja és kerek szemüvege miatt gyakran Harry Potter hasonmásaként emlegetnek, most JK edinburghi palotájában lakik. Otthagyta a kórházat, hogy járhassa a világot JK-val, aki közben a könyveit reklámozza.
Úgy fest, JK végül is mindent megkapott. A Harry Potter-sorozatért gyerekek és felnőttek milliói rajonganak szerte a világon. A kiadók kezdetben fekete-fehér borítókkal látták el a könyvet, hogy a brit ingázóknak ne legyen kínos, amiért a vonaton mesekönyvet olvasnak. Ma már senkinek sem jutna eszébe emiatt szégyenkezni, főleg, hogy november óta, minden idők legnagyobb kasszasikerének várományosaként, ott szerepel a mozivásznakon is a Harry Potter és a bölcsek köve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top