Aktuális

Sohasem késõ… – II. oldal

Mivel ártok jobban?
Nagyon sok kismama persze, mindezzel tisztában van. És meg is próbálja, legalább a terhesség kilenc hónapjára, letenni a cigarettát. Azok, akiknek ez sikerül, gyakran mesélnek arról, hogy annyira erősen jelentkeztek az elvonási tünetek – idegesség, nyugtalanság, rossz közérzet –, hogy úgy érezték, többet ártnak vele a babának, mintha tovább dohányoznának.



– A nagyon erős dohányosoknál valóban elvonási tünetek jelentkezhetnek, és tény, hogy ezek a tünetek nem kedveznek a magzat optimális fejlődésének – mondja Bártfai doktor –. De a nikotin és a füst még veszélyesebb. Ezért volna jó, ha a komoly dohányosok mindenképp már teherbeesés előtt leszoknának. Ha ez nem sikerült, a várandósság alatt még mindig érdemes letenni a cigarettát. Segítségképpen léteznek olyan gyógyszerek, amelyekkel terhesség alatt is lehet oldani a feszültséget. Ezeket azonban csak és kizárólag a kezelőorvos javaslatára lehet elkezdeni szedni!

Mérlegen a csecsemő egészsége
Sok szülő retteg a bölcsőhaláltól, vagyis attól, hogy a csecsemő egyik pillanatról a másikra, általában éjszaka, meghal. Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a bölcsőhalál szerencsére viszonylag ritkán fordul elő: több ezer újszülöttből, az adatok tanúsága szerint, eggyel történik meg a tragédia. Már ami a nemdohányzó anyák babáit illeti. Amennyiben az édesanya cigarettázik, nem árt tudni, hogy a bölcsőhalál kockázata két-, háromszorosára is megnőhet.



Megfigyelték azt is, hogy a dohányzó anyák gyerekei életük első évében sokkal inkább hajlamosak a megbetegedésre. Elsősorban a légzőszervi problémák gyakorisága nő, de a passzív dohányos kisbabák védtelenebbek a gyomor-, bőr- és a különböző fülbetegségekkel szemben. A szakemberek szerint, ha egy édesanya nem cigarettázik, körülbelül feleannyi a valószínűsége annak, hogy gyereke az első nyolc hónapban kórházba kerül, mintha dohányozna.

Megtámadott hajszálerek
A világ legújabb, legrafináltabb kenceficéi sem tudják ellensúlyozni a dohányzás bőrre gyakorolt káros hatásait. A cigarettázás ugyanis csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, melynek következtében csökken a bőr vérellátása, és így károsodik a kötőszövet. A dohányzó nők bőre kicsit sárgás is és pergamenszerű, amin a testápoló rendszeres használata természetesen némileg segít. Hasonló a helyzet az arcbőrrel. Kimutatták, hogy az erős dohányosok arca több, mint négyszer inkább hajlamos a ráncosodásra, mint a nemdohányzóké. A ránctalanító krémek használnak ugyan, de nem jelentenek megoldást. Ha viszont valaki végleg lemond a cigarettáról, a bőr sárgás színe fokozatosan eltűnik, a ráncosodás pedig csupán az életkornak megfelelő, normális mértékben folytatódik.

A leszokás nem egyenlő az elhízással
Tény, hogy a dohányzó nők kevésbé küzdenek az elhízással. Egyszerűen azért, mert a dohányzás étvágytalanságot okoz. Ezzel együtt viszont egészségtelen életmódot is jelent, ami hosszútávon ezerszeresen megbosszulja magát. Ráadásul, a változó korban a nők nagy hányada – akár dohányzik, akár nem – mindenképp felszed egy-két kilót. Ami pedig a leszokást, és az elhízástól való félelmeket illeti: igen, a veszély reális, de elkerülhető, ha valaki tudatosan készül rá. Egy felmérés szerint, a vizsgálatban résztvevő, leszokó dohányosok kilencvenhét százaléka öt kilónál kevesebbet, vagy egyáltalán semmit sem hízott.



Ha egyedül nem megy…


A leszokni-vágyóknak az Országos Egészségfejlesztési Központ 06-80-200-042-es zöld számán segítenek kiválasztani a legközelebb eső szakrendelést. Ugyanitt felvilágosítást is adnak, a különböző leszokást segítő módszerekről is. További segítő szervezetek telefonszáma: Országos Dohányfüstmentes Egyesület, tel.: 332-3100/1377, Dohányzás vagy Egészség Központ, tel.: 332-7380, Támasz rendelő, tel.: 260-6676

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top