Aktuális

Mi van a szemüveg mögött?

Amikor eljön az idõ – kinek elõbb, kinek késõbb –, hogy látáskorrekcióra szorulunk, és szemüveget kell viselnünk, sokszor nem is gondolunk arra, ez bizony a szemük kifestésének megváltoztatásával is jár. Hiszen a megszokott, begyakorolt smink egészen mást mutat a lencse torzítása miatt.





Szerencsére régen elvetett tévhit, hogy a szemüvegesek, “pápaszemesek” úgymond elcsúfítják magukat a formátlan, öreges segédeszközzel. Manapság még a fiatalok is szívesen viselik a szemüvegeket, attól függetlenül, hogy egyre korszerűbb kontaktlencsék is a rendelkezésükre állnak. Ennek ellenére, szerencsére ma már nem szégyen szemüveget viselni, már csak azért sem, mert a híres divatcégek tervezői is terveznek szebbnél szebb – hozzátesszük, drágábbnál drágább – kereteket. Így azután, lassan már státusszimbólummá változik a divatos szemüveg viselése.





De térjünk át a lényegre, vagyis arra, mi van a szemüveg mögött? Pontosabban kifejezve, mi látszik a szemüveg mögött? Mert bizony a lencse torzít, megváltoztatja az arányokat.
A rövidlátóknál – és a fiatalabb korosztály többsége ezzel a látásproblémával küszködik – kisebb szemet mutat, mint amekkora a valóságban van.


Ezen viszont segíthetünk, ha ügyesen festjük ki a szemünket. Először is, mint közismert, a világos szín nagyít, éppen ezért drappos, fehéres árnyalatú szemhéjpúderrel, illetve kontúrceruzával dolgozzunk! Különösen a belső szemzugba tegyünk fehér vagy világos bézs színt, illetve az alsó szemhéjra, közvetlenül a szempillák tövébe, húzzunk vonalat! A kis szivacsos applikátorral tegyünk a világos porból az úgynevezett mozgó pontra is, vagyis a felső szemhéj közepe tájára.





A külső szemsarkot fölül és alul is lágyan satírozzuk sötétebb tónusúra, szürkére vagy barnára! Figyeljünk arra, hogy a sötétebb árnyékolással csak a szem közepéig haladjunk!
Ha az alsó szemhéjat végig sötétre keretezzük, az kicsinyíti a szemet. Ezért a felső szempillavonalat se húzzuk végig határozott fekete kontúrral, inkább gyengéden árnyékoljuk.


Különösen hatásos lehet – főként az esti alkalmakra, erőteljesebb sminkhez ajánljuk –, ha a szemhéjgyűrődés környékére sötét tónussal határozott ívet rajzolunk. A festéket a szemzug felé halványítsuk, de azért a szemgödör teljes ívét töltsük ki!

Végezetül következnek a szempillák, melyeket fekete szempillaspirállal tehetünk erőteljesebbé. Ügyeljünk arra, hogy a festéket egyenletesen oszlassuk el, és a pillák szálanként álljanak külön!

Tipp

Bár ez a típusú szemfestés nem igényel különösebb precizitást, hiszen nem kell, sőt, nem is szabad tussal határozott, egyenes vonalakat húzni, azért akinek erősebb dioptriára van szüksége, annak gondot okozhat szeme kifestése. Erre gondoltak az optikusok is – legalábbis Nyugat- Európában –, és feltalálták a speciális sminkszemüveget. A fel-le hajtható szemüvegkeret segítségével könnyebben kisminkelhetjük magunkat, hiszen így az egyik szemünkkel látjuk, mit kenünk a másikra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top