Aktuális

Csobbanás

A víz a szépség kulcsa. Ez a tény különösen a nyári hónapokban válik nyilvánvalóvá, hiszen már egészen kevés izzadás is elegendõ ahhoz, hogy a bõr szomjazzon. Kényeztessük nedvességbombákkal, merüljünk el a hûs habokban, egy kis csobbanás mindenképpen szépségünk javára válik.





A víz és a bőr

Kevesen tudják, hogy a bőr 70 százaléka vízből áll, és ennek – amitől a bőr szépsége, a fiatalos megjelenése függ – 12 százaléka a felső hámrétegben található.

Ám a meleg évszakban a magas páratartalom, a forró levegő és a légkondicionáló egyaránt nedvességet, és ezzel együtt fontos ásványi anyagokat von el a bőrből, amelyek azonnal nyomot hagynak: szárazzá, fénytelenné és hámlóvá válik, megjelennek a finom, kis ráncok, vagy a meglévők elmélyülnek.





Ám ne higgyük azt, hogy a bőr csupán nedvességpótlással megőrizheti bársonyosságát és feszességét, szüksége van még tökéletesen működő vízraktárakra is, hogy a sejtek anyagcseréje problémamentesen bonyolódjon le. Ahogy öregszünk, úgy csökken ez a természetes nedvességmegkötő képesség, ezért a bőrnek külső támogatásra van szüksége – ezt hidratáló krémek segítségével adhatjuk meg.






Sarki vizek, mélytengeri algák


Az új évezredben a hidratáló krémek egyre rafináltabbak, a hatóanyagok pedig egyre különlegesebbek és hatásosabbak. Például az egyik kozmetikai világóriás Grönland jégmezőiből nyert vízzel dúsította termékeit, mivel az oxigénben rendkívül gazdag.

Eredményesek azok az ápolók is, amelyekben trehalose cukorszármazék található, mert az megköti a bőr hidrolipid rétegét, és ezzel megakadályozza a nedvesség elpárolgását.





A kozmetikai ipar nedvesítő kedvence a hyaloronsav, melyet néhány éve csodaszerként emlegettek, mára klasszikus hatóanyaggá szelídült. A sav elnevezés miatt sokan megrémülnek: azt hiszik, hogy köze van a hámlasztáshoz, amelytől érzékennyé válik a bőr. Ez tévedés, a hyaluronsav cukormolekulákból áll.

A bőrünk egyébként 20 éves korunkig magától termeli, különlegességét pedig az adja, hogy a saját tömegének 300-400 szorosával egyenértékű nedvességet képes megkötni.





Ezért ma már teljes termékkollekciókat, sőt sminkszereket is piacra dobnak, amelyek tartalmazzák ezt a hatóanyagot.

Kiválósága abban rejlik, hogy vékony, elasztikus, légáteresztő réteget alkot a felszínen, hogy megvédje a bőrt a kiszáradástól.
A mélytengeri algák olajkivonatát is eredményesen vetik be a nedvességsorompót szabályozó termékekben. Ezek a hatóanyagok védik a bőrt a kiszáradástól, frissé, puhává varázsolják az arcot.


Nedvességrablók 





 Amikor vízről beszélünk, akkor szigorúan azt értjük alatta, nem csupán bármilyen folyadékot: kávét, teát, alkoholt, mert ezek nem helyettesítik a kristálytiszta nedvességet. Amikor ugyanis alkoholt iszunk, a szövetekből ásványi anyagokat vonunk el, s ezzel csökkentjük a bőr víztároló képességét. Kávé fogyasztásakor a bőr vizet veszít, és ezzel együtt a szükséges sók is eltűnnek.





Az UV-sugarak duplán megterhelik a bőr nedvességháztartását, nemcsak a felső réteg szárad ki, az UV-A sugarak mélyen behatolnak a szövetekbe, és megkeményítik a kollagénrostokat. Így azok kevesebb vizet tudnak megkötni, a bőr gyorsabban öregszik, és hamar megereszkedik. A légkondicionálók is károsítják a vízháztartást, akinek amúgy is száraz, érzékeny a bőre, annak egész nap gondoskodnia kell a nedvességpótlásról.

Ez megoldható ásványvízpermettel, amelyet a sminkre is fújhat. Segít, ha szobanövényekkel veszi magát körül, és ha lehet, működtessen párologtató készüléket is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top