Aktuális

Belehúzunk a nyárba! – II. rész

Amikor jól jön a napernyő


A fejre irányuló, erős napfény napszúrást okozhat. Ha az átnapozott órák után fáj a fejünk, szédelgünk, esetleg hidegrázással, lázzal küszködünk, akkor általában napszúrás a diagnózis. Ilyenkor érdemes hideg vízzel zuhanyozni, bevenni két aszpirint, és néhány órát pihenni a hűvös szobában. Napszúrás ellen a legjobb védekezés, ha a napon bevizezzük a fejünket, esetleg világos sapkát (sőt, csinos kalapot!) viselünk, vagy a legmelegebb órákban behúzódunk a napernyő alá.


A köröm védelmében


A napozás során érdemes fokozott figyelmet szentelni a körmök védelmére is: indulás előtt vágjuk rövidre a körmeinket, és erősítő körömlakkal kenjük be azokat!


Mérges csípések


Óvakodjunk attól, hogy a tengerben megérintsük a medúzákat, mert fájdalmas csípést érezhetünk! Hűsítő géllel azért valamelyest enyhíthető a fájdalom. A csípés előidézhet csalánkiütést, sebeket a bőrön, valamint fejfájást, rosszullétet, hányingert. Ilyen esetekben feltétlenül forduljunk orvoshoz! A tengeri sünök, egyes kagylók érintése is csúnya sebeket okozhat a bőrön, tehát ismeretlen tengeri élőlényeket ne fogjuk meg! Ha méh-, darázs- vagy más rovarcsípést szenvednénk, fertőtlenítsük az érintett területet, majd kenjük be hűsítő zselével! Ha erősödnének a panaszok, a csípés helye nagyon beduzzad, vizenyős lesz, nyelési vagy légzési problémák jelentkeznek, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mert a rovar “áldozata” akár életveszélyes állapotba is kerülhet! A kullancsok csípése nagyobb eséllyel megelőzhető, ha erdős-bokros részre tervezett kirándulás előtt kullancsriasztó szerrel bekenjük magunkat. Amennyiben mégis találnánk magunkon kullancsot, óvatosan el kell távolítani, s ha a helye később bepirosodna, vagy esetleg más, szokatlan tünet jelentkezne, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, s említést kell tenni neki a kullanccsal történt “találkozásról”. A szúnyogcsípések jó része elkerülhető, ha drogériában kapható szúnyogriasztó szerrel bekenjük a bőrünket. Maláriával fertőzött, trópusi területeken nem mondhatunk le a gyógyszeres védekezésről!


Milyen a jó napszemüveg?


Az egyre erősebb UV-sugárzás egyes feltételezések szerint akár szürkehályoghoz is vezethet, s ok lehet a szemfenék elváltozásainak is. A jó minőségű napszemüvegek és UV-védelemmel ellátott szemüvegek szerepe tehát egyre fontosabb. A bazárokban kapható napszemüvegben ne olvassunk a napon, és ne vezessünk autót, mert károsíthatja a szemet – vagy vizsgáltassuk meg a lencsét optikussal, aki megállapítja, rendelkezik-e UV-védelemmel a termék. Ha jó minőségű napszemüvegre vágyunk, feltétlenül optikai szalonban vásároljunk, ahol a garancialevél mellé tanúsítványt is kapunk arról, hogy a lencse védelmet nyújt-e az UV-sugárzás ellen. Ma már a dioptriás szemüveglencséket is el lehet látni ezzel a védőbevonattal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top