nlc.hu
Aktuális
Csúcsformában a láb

Csúcsformában a láb

Lehet, rövid vagy hosszú, vastag vagy vékony – mindegy, csak az a lényeg, hogy ápolt legyen! A lábunkról van szó, melynek szépségérõl rendszeres kényeztetéssel gondoskodhatunk.





Lábunk kozmetikai szempontból mostohagyermeknek számít, ápolására még az ilyenkor szokásos “mezítlábas” időszakban is kevés figyelem irányul. Pedig karbantartása nemcsak esztétikai, hanem egészségi okból is fontos, hiszen naponta körülbelül nyolc-tízezer lépést teszünk meg vele.


Lábfürdő

Hetente egyszer áztassuk meleg fürdőben a lábainkat! A lubickolás ne tartson öt percnél tovább, különben a bőr nagyon felpuhul, és könnyen a különböző baktériumok táptalajává válik.

Extra tipp: Ha száraz a bőrünk, tegyünk néhány csepp levendula illóolajat a vízbe! Ha nagyon elszarusodott a bőr, akkor oldjunk fel egy aszpirint a fürdőben! Akinek zárt papucsban, cipőben megdagadt a lába, jó hasznát veheti a citrusolajoknak, míg lábfájás vagy ólomlábak esetén jöhet a borsmentás lábfürdő!


Mire jó a habkő?





A szaru éppen ott védi a lábakat, ahol a legnagyobb terhelés éri. De jóból is megárt a sok, mert a megvastagodott bőrréteg könnyen okozhat fájdalmas tyúkszemet. Ezért vegyük kézbe a horzsa- vagy habkövet, és amíg a zuhany alatt állunk, reszeljük le a fölösleges bőrréteget! Soha ne használjunk ennél intenzívebb bőreltávolítót otthon, a gyalut hagyjuk meg a pedikűrösöknek!

Extra tipp: Mindig a nedves bőrt dörzsöljük a horzsakővel, különben durvává válik a bőr, és gyorsabban megvastagodik. A dörzsöléshez nem kell lábat áztatni, elegendő a zuhany rózsáját ráirányítani, és egy perc után leradírozni a sarkat, a talpat.



Vágási technika

A pedikűr aranyszabálya: a köröm ne legyen hosszabb a lábujjnál! Figyeljünk arra, hogy a körmök széleit ne vágjuk vagy reszeljük gömbölyűre, hanem maradjanak egyenesek! Ellenkező esetben benőhetnek a körömházba.

Extra tipp: A körmöt mindig lábáztatás után, vagyis felpuhult állapotban vágjuk vagy reszeljük, különben töredezni fog. A fémreszelőt cseréljük le homokszemcsés reszelőre, ellenkező esetben beszakadozhat, szálkássá válhat a köröm. Az ilyen reszelők egyik oldala a köröm kurtítását, a másik a polírozását szolgálja, amivel nemcsak fényesebbé tehetjük, hanem felszámolhatjuk a repedéseket, és a lakk okozta elszíneződéseket.






Le a körömbőrrel!

A pedikűrözés legfontosabb kelléke a rózsafapálcika, amelynek hegyesebb részével megszabadulhatunk a köröm alatti szennyeződésektől, a másik végével pedig visszatolhatjuk a körömbőrt, amelyet azután a kétágú villára emlékeztető kis szerszámmal “letolhatunk”.

Extra tipp: Kaphatók körömbőrt eltávolító folyadékok, amelyekkel a feloldott bőrt szinte pillanatok alatt “letörölhetjük”.


Mélyhidratáló és társai





Ne sajnáljuk nagy terhet cipelő lábainktól a speciális ápolókészítményeket! A mélyhidratáló krémek tele vannak olyan intenzív, bőrt selymesítő összetevőkkel, mint a kókusz- vagy a kakaóvaj. A frissítő krémek rendszerint nemcsak élénkítő mentolt, hanem gombaölő és szagtalanító babérolajat is tartalmaznak. A citrusokkal dúsított lábpermetet napközben is használhatjuk, sőt, a harisnyán keresztül is a lábra fújhatjuk.

Extra tipp: Vannak olyan lábradírok, amelyek már vulkáni kőzúzalékot is tartalmaznak. Ezek nemcsak az elhalt hámréteget, a makacs, pórusok mélyén megülő szennyeződést, hanem még a bőrkeményedést is eltávolítják.

Csúcsformában a láb – II. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top