nlc.hu
Aktuális
Elég volt, nem csinálom tovább!

Elég volt, nem csinálom tovább!

Mit tegyünk, ha párunk érzelmileg képtelen lezárni elõzõ kapcsolatát? Legyünk kedvesek és megértõek vagy adjunk ultimátumot? Egyik olvasónk úgy döntött, hogy kilép a kapcsolatból, mert úgy érezte: képtelen várni. Tari Annamária pszichológus rovata.





“Ha találkozunk, ami egyre ritkább, akkor sem vagyok képes arra, hogy ne hozzam szóba a dolgot. De hát mit tehetnék, ha egyszer nekem ez a legfontosabb? A lányok is tüzelnek, na persze könnyen teszik, mert most egyszerre mindenki nagyon okos, de abban igazuk van, hogy már két hónapja próbálom megoldani a kérdést – és nem sikerül. Pedig mindent megtettem, kérleltem, sírtam, kétségbeesett voltam, de hiába. Szerintem a barátom képtelen dönteni, én viszont képtelen vagyok mindörökké várni. Ráadásul észrevettem, hogy ha nem volt túl jó hangulatú a találkozásunk, akkor csak néhány nap múlva keres meg, mintha azt várná, hogy majd elgondolkodom a viselkedésemen. Hát nem, elég volt! A lányok szerint most inkább a harag beszél belőlem, mert nagyon dühös vagyok. Ez így is van…”

Tudom, Kata, ezt pontosan érezni a panaszáradatodon. Az indulataid egyre erősebbek, az elkeseredésed is nő. Tudod, ez a lelkiállapot nem épp a legjobb tanácsadó, mert a feszültséged nagy lendülettel sodor, és könnyen azt hiheted, valóban döntéskényszerben vagy. Nehéz persze megmondani, mikor a legjobb változtatni életünk menetén, de annyi bizonyos, hogy pszichológiailag bármilyen elhatározáshoz viszonylagos higgadtság és nyugalom kell, hogy átlásd a helyzetet, mérlegeld a szempontokat, és úgy alkoss értékítéletet magadban.

A partnerkapcsolatok terén elég sok probléma merült fel, mert nem úgy mennek a dolgaid, ahogy szeretnéd, de ezzel nem vagy egyedül, rengeteg nő küszködik hasonlóval. Ennek következménye az is, hogy ebben a kapcsolatban elkezdtél hinni, és miután az első hetekben jól működött minden, átélhetted, nem vagy már egyedül. Ilyenkor mindenkiben kialakul egy idealizált állapot, emlékszel, mindent rózsaszínűnek láttál te is. Amikor a problémák megjelentek, vagyis kiderült, hogy a barátodnak elvarratlan ügye van, a te lelkedben hirtelen minden megváltozott, ugyanis a valóság másról szólt, mint az álmok.

A mostani dühödben ez a csalódás is tetten érhető, mert a saját vágyaid és az érzelmeid már a jövőről szóltak, és most úgy érzed, minderről le kell mondanod.

Sokszor hisszük azt, hogy a szakítás kapcsán kialakult érzelmi állapot csak a másik ember miatt jön létre, de ez nem így van. Beletartoznak a „saját gyártású” fájdalmak és veszteségérzések is. Ha belegondolsz, mennyit fantáziáltál azon, hogy átalakul az életed, érthetőbb lesz, hogy most azért is dühös vagy a barátodra, mert ezt az álomképet el kell engedned. Ez az igazi veszteség, amit igazságtalannak, méltatlannak érezhetsz.
Most, hogy döntöttél, és kilépsz ebből a helyzetből, a feszültségeid nagy része oldódni fog. Nem azért, mert jó vagy rossz a helyzet, hanem a bizonytalanság megszűnése miatt. Ezzel kiküszöbölöd a várakozást és a reménykedést, amiben valószínűleg tehetetlennek érezted magad.

Az viszont már más kérdés, hogy jókor teszed-e ezt, és biztosan a jó megoldást választottad-e?
Abban igazad van, hogy az idők végezetéig nem lehet várni arra, hogy a másik döntsön. Aki ezt teszi, egyfajta tanulási folyamaton is keresztülmegy a párjával, mert tudattalanul azt kommunikálja, hogy nincs időkényszer, vele bármit meg lehet tenni, mert türelme és pszichés energiái kifogyhatatlanok. Valójában persze ez nem így van, senkinek nem végtelenített a „lelki konténere”, amiben a csalódásait és a fájdalmait tárolja.

A te döntésed már véglegesnek látszik, ezek szerint nem vállalod tovább a kiszámíthatatlanságot. Az azonban idő kérdése, hogy beigazolódjon, korai volt-e a lépésed vagy sem.

Ne félj, semmi baj nem történt, legfeljebb kicsit hirtelen voltál…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top