Aktuális

Kivétel voltam: visszavártak

Munkaügyi szakemberek szerint az egyik legkevésbé nõbarát szféra nálunk a pénzügyi világ. A bankok sokat fizetnek és sokat követelnek: a teljes embert, testestül-lelkestül.

Hankó Anett: Egy lelkiismeretesen végzett nyolcórás munka minmum tíz órát jelent, legkorábban hatra értem haza úgy, hogy én jöttem el elsőként a kollégáim közül.
– Képtelen voltam összeegyeztetni a munkát és a családot – mondja Hankó Anett, jogász-közgazdász. – Amikor úgy döntöttem, hogy otthon maradok a fiaimmal, tudtam, hogy kiesem a körforgásból, lemaradok a munkatársaimhoz képest ebben a gyorsan változó pénzügyi világban, ráadásul mindkétszer elég jó pozíciót hagytam ott – de számomra ez magától értetődő volt. Először egy, majd három évet töltöttem otthon. Szerencsém volt – jó néhány szakmabeli barátnőmmel ellentétben –, mindkét szülésem után visszavárt a bank, ahol dolgoztam, utána viszont száz százalékos teljesítményt kívántak tőlem. Amikor végre hazaértem, vacsorát készítettem, játszottam, tanultam a fiúkkal, és beszélgettem a férjemmel. Komoly, aktív szellemi munkát végeztem egész nap, ami annyira elszívta az energiámat, hogy bevallom, néha kín volt utána kisautót tologatni a fiúkkal.

Próbáltam hatórás munkát kérni a főnökeimtől, legalább a nagyobbik fiam iskolakezdésének első félévére, de ez olyan precedens értékű engedmény lett volna, amit nem tudott felvállalni a cég. De ha valamelyik gyerek beteg volt, elengedtek. Bár ez ritkán fordult elő – komoly háttér állt mögöttem. Azzal, hogy én dolgoztam, minimum három embert foglalkoztattam: a bébiszittert, a takarítónőt és a segítőkész nagymamák egyikét. Kerestem volna részmunkaidős állást, de a szakmámban nem találtam. A két kisbabám mellett elvégeztem a jogi egyetemet, és a második diplomával a kezemben – illetve a férjem támogatásával –, már tudtam váltani. Hamarosan elkezdek dolgozni egy ügyvédi irodában – kevesebbet, kevesebbért. De megéri. Egyelőre elég nekünk egy karrier, aztán majd ha a gyerekek nagyobbak lesznek, újra belehúzhatok.
Írták: Dobray Sarolta, Kertész Gábor, Koronczay Lilla, Mihalicz Csilla, Szalóczy Ibolya, Szigeti Hajni
(Folytatjuk. Hamarosan arról írunk, hogy az Európai Unióban milyen hagyományai és garanciái vannak a női esélyegyenlőségnek.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top