Aktuális

Mit ajánl máj-és epeproblémákra?

Folytatjuk havonta jelentkezõ sorozatunkat a bioboltokban, natúrpatikákban kapható termékekrõl. Témánk mindig egy betegségcsoportot jár körbe.

Ájurvédikus szerek

Az ősi indiai ájurvédikus gyógyászat számos betegséget kezel természetes szerekkel. A hazai bioboltokban is találhatunk már terméket a máj regenerálására, a mérgező anyagok és vegyszerek okozta májkárosodás megelőzésére, emésztési zavarok megszüntetésére. De vigyázzunk, a sokféle összetevőt tartalmazó szer súlyos májműködési zavarokban, epeutak elzáródásakor nem szedhető! (Livfit – szirup formájában 170 ml/ 1100 Ft, tablettaként 100 db/1700 Ft)

Articsóka

Hálával tartozunk a nálunk még inkább csak éttermekben előforduló articsókának: ez a növény ugyanis elősegíti a zsírok lebontását, ezáltal kímélhetjük a májunkat. Emésztési zavarok (teltségérzés, émelygés, epehólyag-bántalmak) enyhítésére is szolgál, ráadásul, éppen zsírbontó hatása miatt, fogyókúra „mankójának” is kiváló. (Tablettaforma: Preventor, 60 db/1500 Ft, drazséforma: Cirkulin, 45 db/1800 Ft. Bár összességében drágább, ám C- és E-vitaminnal kiegészített kapszula is vásárolható: Sunlife, 32 db/1600 Ft)

Fűszerek

A májnak kedves zöldfűszerek közé tartozik az ánizs, a fokhagyma, a zsálya és a szegfűszeg. Szárított, morzsolt zsályához igen olcsón, alig száz forintért hozzájuthatunk a bioboltokban, hasonlóképpen ánizst is itt érdemes beszerezni. A vegyi anyagok kiváltotta betegségek megelőzésére főzésnél-sütésnél érdemes természetes összetételű, adalékmentes zöldséges fűszerkeverékeket használni, ezekből többfélét is találunk, bár jó, ha megszokjuk, hogy a kínálat időnként változik, épp az addig megszokottat néha nem találjuk legközelebb…

Máriatövis

A máriatövis (Silybum marianum L.) nagyon jótékony hatású, hiszen védi a májat a toxikus hatásoktól, támogatja a májfunkciót, és segíti a túrterhelt májsejtek regenerációját. Kapszula formája (Hegrimarin, 50 db/??? Ft) toxikus májkárosodás, májcirrhozis és krónikus májgyulladás esetén ajánlott. Magolaj formája igen kiadós, (Gerani, 50 ml/800 Ft), vagy kereshetjük még olcsóbban, szárítva, melyet teafőzéshez használhatunk (Mama gyógynövényei, 50 gr/ 90 Ft).

Növényi kivonatok

Németországban hatvan éve eredményesen alkalmazzák a természetes alapanyagokból álló máj- és epererősítő tablettát, mely epekő- és epehólyag-bántalmak esetén a gyógyszeres kezelés kiegészítésére javasolt. Csinos kis dobozkája praktikus, bárhol elfér. Többek között feketeretek-, vérehullófecskefű-, kurkuma-, máriatövis- és gyermekláncfű-kivonatot tartalmaz. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, Fontos, hogy kúraszerűen, négy-öt hétig alkalmazzuk! Szükség esetén a kúrát évente kétszer-háromszor megismételhetjük. Jó tudni, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják! (Leber- und Gallenpflege, 60 db/900 Ft).

Teakeverék

Kifejezetten májteát, illetve májvédő teát is érdemes fogyasztani. A pannonhalmi apátság teája a májsejteket regenerálja, serkenti az epeműködést, csökkenti az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyulladását és egyéb görcseit. Ezt is kúraszerűen kell alkalmazni: négy-hat hétig intenzíven, utána tartsunk négy hét szünetet a következő nekifutásig! Vigyázat: nem alkalmazható epekő megléte és epevezeték elzáródása esetén! (20 filter/ 500 Ft) A Naturland cég májvédő és detoxikáló filteres keveréke is hasonló hatású, de összetevői szerint többek között máriatövis-termés, csalánlevél, orvosi zilizlevél és cickafarkfű segíti szervezetünket. Egyedi termék, hiszen kifejezetten az alkoholizmus okozta májkárosodás gyógyszeres kezelésének kiegészítésére is alkalmas. (25 filter/600 Ft)

Teljes kiőrlésű kenyér

A májunk védelme érdekében tanácsos áttérni a fehér kenyérről a teljes kiőrlésűre. Többféle termék közül válogathatunk, igaz, borsos, akár félkilónkénti(!) több száz forintos áron, ám egészségünk megőrzése, helyreállítása mellett vigasztalódhatunk azzal is, hogy mivel laktatóbb, kevesebb kell belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top