Aktuális

Félek a szextõl

Harmincévesen még mindig nem tudok felszabadult lenni a szexben. Passzív és szégyenlõs vagyok, hiába kívánom az illetõt, ha sor kerül a dologra, leblokkolok. Nem tudom tudtára adni, mit szeretnék, mert fogalmam sincs, mit szeretnék.





Szia Soma!

A segítségedet szeretném kérni egy cikis kérdésben. Harmincéves vagyok, és nemrég ért véget egy több éves kapcsolatom. Ezzel együtt szeretném lezárni életem eddigi szakaszát, amelyre a legtalálóbb cím a “gátlásos lány” lenne. A kapcsolatom nem (csak) emiatt romlott el, de nekem az jelentette a legnagyobb problémát, hogy nem tudok felszabadult lenni a szexben. Túlságosan gondolkodó és elemző típus vagyok (Szűz), nem tudom “elveszteni a fejemet”. Ehhez jön még az önbizalomhiányom és a szex terén szegényes fantáziám. Így nem tudom önfeledten élvezni a szeretkezést, és a partneremre sem vagyok jó hatással. Félek a szextől, és félek új kapcsolatot kezdeni, mert attól tartok, hogy a pasim rövid idő után egy másik nő ágyában kötne ki. Bár egy új kapcsolatra is kicsi az esélyem, mert az ismerkedésben legalább ilyen gátlásos vagyok.

A volt barátom utólag mondta, hogy ezeket a dolgokat soha nem merte velem megbeszélni. Magamat ismerve ez nem is segített volna sokat a helyzeten, csak még gátlásosabb lettem volna…

Nálunk a családban tabu volt a szex, és általában mindenféle pozitív érzelemnyilvánítás. Az első barátommal 25 évesen ismerkedtem meg, addig annyira féltem ettől a témától, hogy teljesen bezárkóztam. Mit tanácsolsz, hogyan változzak meg? Nem akarom elfogadni, hogy ilyen vagyok, és abban reménykedni, hogy valakinek majd így is jó leszek.

Üdvözlettel: egy gátlásos lány






Többször fordultak már hozzám hasonló problémával. Hogy ne ismételjem önmagam, egyből több megjelent írásomra hivatkozok, amiket megtalálsz az archívumban. Ezekben a levelekben sok olyan gondolatot és jó tanácsot megtalálsz, amit most csak érinteni fogok.

• Miért kerülnek a férfiak? »
• Hogyan legyek gésa? »
• Akkor én már szűz maradok?! »
Kedves Mostmáregyreinkábbgátlástalanlány!

 
Először is kezdem a jó hírrel: az önbizalom és a szexuális fantázia fejleszthető. Egyik sem olyan, mint egy púp, amit el kell fogadni, hanem olyan dolgok, amikre millió módszer van, hogy változtass rajtuk, és fejleszd őket! Az, hogy nem tudod “elveszíteni a fejedet”, számomra valahol azt is üzeni, hogy félsz a bizonytalantól, a kiszámíthatatlantól, tehát az ősbizalom és ősbiztonság érzései sérültek nálad. Mindenképpen ajánlom neked a transzlégzést – több “legyet” is üthetsz vele (de először semmiképp ne egyedül  próbálkozz vele!). Egyrészt ezzel a végtelenül egyszerű módszerrel (a gyors, sűrű, és intenzív légzés hatására annyi oxigén jut az agyba, hogy módosult tudatállapot, transz lép föl) nem csupán “elveszítheted a fejed”, vagyis beléphetsz egy olyan tudatállapotba, ahol nem vagy tudatos, hanem ezzel együtt egy csomó minden felszakad a tudatalattiból. Sőt, megélheted a saját megszületésedet is. Ugyanis ez életünk első traumája, és rengeteg szorongásunk gyökere.





Ha valaki annyira fél a kiszámíthatatlantól, a bizonytalantól, mint te, érdemes a születéstréning valamely módszerével (ez lehet az előbb említett transzlégzés is) visszamenni a megszületésig, hogy átéld újra (és ezáltal oldd a feszültséget), hogy milyen érzés az ősbiztonságból kijönni a bizonytalan, ismeretlen világba.
Ajánlok egy weboldalt (Transzlégzés.hu), de ha beütöd a keresőbe a születéstréning szót, megtalálod, hol tartanak ilyen csoportfoglalkozásokat.
Nekem az első alkalommal taknyom-nyálam összefolyt, zokogtam, nyáladztam, úgy éreztem, a karjaim bénák, nem vagyok ura a testemnek, mégis biztonságban éreztem magam, és olyan szabadság volt megélni mindenféle kontroll nélkül azt a sok le- és elfojtott dolgot, amik sorra jöttek elő a “jéghegy víz alatti részéből”, vagyis a tudatalattiból. Ha többedjére csinálod, már te magad is tudod saját magadat vezetni, eleve beprogramozni egy adott problémán való munkálkodást.

Másik hasonlóan erős és hatásos módszer a már általam is oly sokat emlegetett és ajánlott kineziológia. Annyit beszéltem már róla, hogy most csak azt ajánlom, hogy üsd be a keresőbe, és hatalmas anyagot találsz róla.

Végül is az első, és egyben legfontosabb lépést már megtetted, mert ki merted mondani, meg merted látni azt, amitől félsz: “Félek a szextől…” És azt is kimondtad, hogy változni akarsz. Szuper, rajta, akkor most már csak el kell indulni a tettek útján! Hogy a sok lehetséges módszer közül neked mi kell, azt csak te tudhatod! Meditálj rá, érezd meg! Imádkozz, kérd az éberséget, és bátorságot, halld meg a belső hangot, hogy merre indulj el! Mondom, szerintem a transzlégzés és a kineziológia nagyszerű és mélyre nyúló módszerek, de sokat tud segíteni egy jó pszichológus is.





No, és persze te magad is dolgozhatsz, sőt, ajánlatos, hogy dolgozz is magadon. Azt írod, hogy gátlásos vagy. Ha az ember felismeri, hogy a gát, amit felépített, már akadályozza, nincs rá szüksége, akkor logikusan azt a gátat lerombolja! És hogyan tudod lerombolni? Kezdj el olyasmit csinálni, amitől félsz, ami stresszel! Merj szembenézni vele. (Én amikor tériszonyos voltam, elkezdtem ejtőernyőzni, mert tudtam, hogy ha nem nézek vele szembe, örökre parázni fogok a magasságtól, mélységtől.) Nézzél pornófilmeket, maszturbálj, és nézd magad a tükörben! Széttett lábbal elemezd magad, juss el addig, hogy természetesnek tartod önmagad látványát! Mindaddig, amíg magad előtt szégyenérzet van benned, nincs miről beszélni!

El kellene jutnod addig, hogy a saját nemi szervedet olyan természetesen tudd meglátni, mint a kezedet, hasadat, orrodat, lábadat. (Hiszen épp oly természetes is, mint bármelyik más szerved.) Az, hogy a családodban tabu volt a szex, már a múlté! A jelenben nem az, és te nyilván nem a múltban akarsz élni. A múlt elengedésén is lehet tudatosan dolgozni – a kineziológus és a pszichológus ebben is tud segíteni. Szóval, nagy meló előtt állsz, de izgalmas az út, ami rengeteg önismereti kalandot fog számodra hozni. És ne feledd: nincs az a gát, amit ne tudnánk ledönteni! Sok-sok örömöt kívánok neked a változás útján!
 
Soma Mamagésa

Tipp: Soma a következő e-mail címre várja leveleiteket: soma@nlcafe.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top