Aktuális

Padlizsán, a megunhatatlan

Tamással van egy kedvenc török éttermünk, ahol isteni a joghurtos padlizsán, ezért elhatároztuk, ezt a salátát megpróbáljuk elõállítani házilag is. És akkor már készítettünk még ezt-azt a padlizsánkedvelõk örömére.

– Ezt a salátát azért is szeretem – kezdi Tamás szinte teli szájjal, mivel nem bírja ki, hogy meg ne kóstolja –, mert borzasztó egyszerű elkészíteni, és elképesztő mennyiséget meg lehet belőle enni meleg nyári estéken, amikor valami könnyűre és hűvösre vágyik a gyomrod.





– Én azt is bírom benne, hogy pitát ehetek hozzá, amely az egyik kedvenc kenyértípusom.

– És ha igazán ínyenc vagy, akkor a készen vásárolt pitát – mely most már elég sok helyen kapható, főként görög vagy török csemegeüzletekben, illetve hipermarketekben – bedobod pár percre a sütőbe, és melegen tálalod a hideg saláta mellé. A joghurtos padlizsánnak viszont hagyjunk időt, hogy jól összeérjenek az ízek, hogy megpuhulhasson benne a padlizsán – ennek állnia kell néhány órát a hűtőben!

– A következő fogás, a padlizsános rakott makaróni miben különbözik a zöldséges lasagnétől?

– Lasagna-jellegű valóban, ha ránézel, de a sajt alatt láthatod, hogy makaróniból készült, nem laptésztából, és nincs rétegezve sem. A padlizsános és jó paradicsomos makaróni tetejére csak simán rátettem a besamelmártást, majd betoltam a sütőbe, és ráolvasztottam a sajtot. Hm, azt hiszem, ezt fogom ebédelni, van még belőle egy tepsivel a konyhában.

– Jó, hozhatsz nekem is, de előtte még fordítsd le a csatni szót, amelyet a harmadik finomság nevében, a paradicsomos padlizsán csatniban (chutney) fedeztem fel.

– Ez eredetileg egy indiai krém neve, amely gyümölcsökből és hagymából áll, sok-sok fűszerrel összekeverve – és mindig sós lesz a végeredmény. Úgy képzeld el, mint egy mártogatós szószt, egy dipet zöldségek mellé. Viszont ezt a padlizsános verziót én kifejezetten sültekhez ajánlanám: kerti grillpartin érdemes „bevetni” – azért is praktikus, mert a hűtőben eláll, tehát tartalékolhatunk belőle előre… Na, jöhet a padlizsános ebéd?

– Naná!

Joghurtos padlizsánsaláta

Hozzávalók:
40 dkg padlizsán, 1 dl olívaolaj, 4 dl joghurt, só, friss oregánó, 1 citrom.

A padlizsánt nagyobb kockákra vágjuk, megsózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Lecsepegtetjük, és forró olajon hirtelen barnára sütjük. Tálba tesszük, megvárjuk, míg langyos lesz, ekkor összekeverjük a joghurttal, a finomra vágott oregánóval és kevés citromlével. Kóstolás után, ha kell, megsózzuk, és fogyasztás előtt 6-8 órára hűtőbe tesszük.







További két padlizsános recepttel vár benneteket a Nők Lapja június 6-án megjelenő száma!









Még több az e heti Nők Lapjából:
• „Ne kongassunk vészharangot a család felett!” »
• Mentsük meg a férfiakat! »
• Szívünk királya, Dada! »
• Epres Panni, Benedek Tibor + 1 kisfiú » 
• Kolumbiai csavargások »
• Tesó Kft.  »
• Híres emberek, három családból »
• Tinik a forró flaszteron »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top