Aktuális

Hétvégén indul a Bamakó Rally

Fábry Sándor az Afrikai-Magyar Egyesület nagy értékű adományát, egy felszerelt mentőautót juttat el Bamakóba.

Az Afrikai-Magyar Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Charity March jóvoltából három mentőautót és egy adományfurgont juttat el közös összefogással Bamakóba, a Budapest-Bamako 2009 keretén belül.  Az egyik mentőautóban, az Afrikai-Magyar Egyesület csapatának kiemelt tagjaként Fábry Sándor indul. A Rally ideje alatt a www.ahu.hu/bamako Internetes oldalon lesz olvasható az Afrikai-Magyar Egyesület és Fábry Sándor közös blogja.

 

• A verseny hivatalos honlapja »

 

Az Afrikai-Magyar Egyesület a 2008-as évben első alkalommal indult a Budapest-Bamako Rallyn. Afrikát szerető és az ott élő embereket segítő csapat legnagyobb cselekedete az volt, hogy Mauritánia egy kicsiny, elzárt és szegény falujában kutat fúrtak, mely azóta is biztosítja a lakosok teljes vízellátását. Önzetlen (adományukért) a csapat megkapta a szervezőktől a Teréz Anya díjat.

  A 2009-es Bamako során célunk ismét a Teréz Anya díj elnyerése, melyet nem kizárólag tetteinkkel, de a Rally során folytatott kommunikációnkkal is szándékunk kiérdemelni. Az Afrikai-Magyar Egyesület legfontosabb aktuális programja a Háború Gyermekei Segélyakció, melyet a kelet-kongói háború gyermek áldozatainak megsegítéséért indítottunk.  Fontosnak tartjuk, hogy a futam során felhívjuk az indulók figyelmét arra, hogy Afrikával ne kizárólag a Rally ideje alatt, hanem az év többi részén is foglalkozzanak. Célunk, hogy minél több csapatot érdeklődővé és elkötelezetté tegyünk Afrika iránt, ezért felkészült munkatársunk csapatról csapatra járva fog minél többeket tájékoztatni célkitűzéseinkről.
   

Az Afrikai-Magyar Egyesület két mentőautót, egy adományfurgont és egy kísérőautót indít a 2009-es Budapest Bamako Rallyn. A 301-es rajtszámú mentőautót Fábry Sándor csapattagjaival: Zimits Sándorral és Gernster Tiborral juttatja el. A 302-es rajtszámú mentőautót az AHU egyik alapító tagja, Steier József, ifj. Steier Mihály és Zombori Mihály vezetik le Bamakóig. A 303-as rajtszámú adományfurgonért valamint a kísérőautóért Balogh Sándor -az Afrikai-Magyar Egyesület Elnöke- Kiss Attila, Szerbin Judit és Szilasi Ildikó a felelős.

Fábry Sándor a Tuskó Hopkins Budapest-Bamako nevű csapatával vállalta, hogy az AHU nagy értékű adományát képező felszerelt mentőautók egyikét eljuttatja Bamakóba. Fábry Sándor és csapattársai

nagy gonddal és tervezéssel készülnek az utazásra. „ Fő feladatunk, hogy épségben leérjünk Bamakóba és a ránk bízott adományt, a mentőautót is épségben célba juttassuk és átadjuk.”
A versenykategóriában induló, 71-es rajtszámú, Bama Corporation nevű csapat autója egyesületünk céljaival egyetértve, AHU-s matricákkal díszítve vág neki az útnak.

 

Felkészült a Budapest-Bamakó rallyra a UniversiTeam, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatóiból álló csapat. Január 17-én, szombaton 10 órakor indul Budapestről Bamakóba az ország egyetlen egyetemi csapata, a UniversiTeam. A csapattagok, Meszjár András, Krámli András, Szücs Tibor és Lévai Etelka Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói.

 

A csapat az utóbbi hónapokban futással és edzéssel növelte fizikai erőnlétét, a fiatalok 1-2 napos terepvezetésekkel (többek között homokbányákban) készültek az útra. Biztosítást is kötöttek és mindegyikük megkapta a kötelező oltásokat sárgaláz és tífusz ellen, ezenkívűl a javasolt oltásokat is megszerezték. Malária elleni védőoltás nincs, ezért a verseny előtt és alatt a csapattagok malária elleni gyógyszert szednek. Az oltásokat és gyógyszereket az egyetemi csapat egészségügyi szponzora biztosította, aki a versenyzőket egyéni elsősegélycsomagokkal is ellátta, az afrikai falvaknak pedig a WHO előírásai szerinti gyógyszeradományt állított össze. A pszichikai felkészülés érdekében a négyes a túlélésre koncentráló csapatépítő tréningen vett részt. A váratlan helyzetekre a csapatot a korábbi évek versenyzői készítették fel.
Mostanra a csapat az autót (Toyota Hilux Double Cab) is átépítette: ehhez Ausztráliából rendelt futóművet, a kuplungszerkezet pedig Japánból érkezett.
Az ország egyetlen egyetemi csapata a tervek szerint átlagban napi 400 kilométert gurul, 3 nap alatt hagyja el Európát, 13 napot tölt Afrikában és január 31-én érkezik meg Mali fővárosába, Bamacoba, ahol a délutáni órákban osztja szét az adomány nagy részét. A UniversiTeam a szponzorok jóvoltából mostanig több százezer forint értékű adományt juttatott el Budapestre, a gyűjtés a napokban még folytatódik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top