Aktuális

Gyanús az állaga? Színe? Szaga?

Mondd csak, szeretsz vásárolni? Persze, hiszen nő vagy, biztosan szeretsz. Na és tudsz is? Mert a vásárlás képessége nem egyenlő azzal, hogy mindent összeszedünk egy kupacba, aztán kifizetjük, hazacipeljük, otthon pedig majdcsak lesz vele valami. Bizony, a vásárlást is tanulni kell, mert nem mindegy, hogyan csináljuk. Nagyon nem. Sorozatunk erre szeretne rávilágítani.

A nagyáruházak sokszor zavarba ejtően széles élelmiszer-kínálattal rukkolnak elő. Ilyenkor az ember lánya sokáig csak mereven bámulja a polcot, hogy mitévő legyen, melyiket válassza. Nehéz dönteni, hiszen több szempontot kell figyelembe venni. Nem mindegy, hogy a termék milyen minőségű, mennyit kérnek érte, miből készült, meddig ehető, hazai vagy külföldi gyártmány, illetve hogy előállítási, szállítási körülményei mennyire károsították környezetünket. Az is fontos, hogy szükségünk van-e egyáltalán az adott termékre, amelyet persze a reklámok már réges-rég az agyunkba gravíroztak. Ennyi kritérium mellett nehéz – ha nem lehetetlen – mindig jól választani. Pedig a tudatos vásárlás éppen erről szól: lehetőségeinkhez mérten megtalálni a legkedvezőbb termékeket. Tippjeink segítenek, hogyan kezdj hozzá a vadászathoz.

 

Vásárolj tudatosan - élelmiszert!

 

Mielőtt elindulsz otthonról

  • Gondold végig, mire van szükséged! Készíts listát, és tartsd magad ehhez! Így kevesebb felesleges dolgot veszel, viszont nem felejtesz el semmit.
  • A nem túl környezetbarát nejlonszatyrok helyett használj saját táskát! Jó megoldás a vászon, ami a legapróbb női táskában is észrevétlenül meglapul, ráadásul mosható. Ruhafestékkel és némi kreativitással egyedi, divatos darabokat készíthetsz!
  • Alapszabály: korgó gyomorral soha, de soha ne indulj bevásárolni, mert tízszer annyi termék vándorol rafinált módon a kosaradba!

Vásárolni, de hol?

  • Csak olyan élelmiszerüzletet tisztelj meg a bizalmaddal, amely rendezett, tiszta, és az áruk tárolása is higiénikus. Például: az áru nem a földön „hentereg”, az élelmiszerek szigorúan elkülönülnek a vegyi áruktól, a tejtermékeket hűtve tárolják, az eladó pedig nem fogdossa össze kézzel a felvágottat!
  • Fontos a takarékosság! Tájékozódj, hogy kedvenc termékeidet hol tudod a legolcsóbban megvenni!
  • Amit lehet, vásárolj piacon, közvetlenül a hazai termelőtől! Ezek az élelmiszerek ugyanis frissebbek, egészségesebbek, hisz nem zötykölődték át a fél világot, ráadásul szállításuk is kevesebb környezetszennyezéssel járt. Nem beszélve arról, hogy a külföldi kereskedelem helyett így a hazai kistermelőket támogatod.

 

A bőség zavarában

  • Vásárolj tudatosan - élelmiszert!Spórolás ide vagy oda, ne elsősorban az ár domináljon! „Na persze, jó annak, akinek nem számít!” – gondolod magadban, és teljesen jogosan. Azonban a minőség sem elhanyagolható! Állíts fel egy ár-minőség arányt, és ez alapján válassz! A különböző kiszerelésű termékek árának összehasonlításánál sokat segít a Ft/kg, Ft/l megjelölés.
  • Ne hagyd, hogy a reklámok, az akciók és a vevőcsalogató trükkök befolyásoljanak! Ha leemelsz valamit a polcról, gondold végig: tényleg szükséged van rá? El fog fogyni otthon? Nézz körül a polc tetején, alján is – vagyis ne csak szemmagasságban, és próbáld ki a „nem agyonreklámozott” dolgokat is. Egyre divatosabbak a kóstolással egybekötött termékbemutatók, ahol nyugodtan kérdezhetsz a hoszteszektől.
  • Ha választottál, sose mulaszd el megnézni, meddig jó a termék! Nehéz kisilabizálni, de mindenképpen érdemes! Ha nincs lejárati idő feltüntetve, semmiképp ne vedd meg! A lejárati időt amúgy óvatosan szabják meg, ezért ha olyan leárazott termékre bukkansz, amely egy-két napon belül lejár, nyugodtan vedd meg, feltéve, ha tudod, hogy biztosan el fogod fogyasztani!
  • Lejárati időtől függetlenül, semmit se vegyél meg, aminek gyanús az állaga, színe, szaga vagy megrongálódott a csomagolása! Kimért húsok, felvágottak, sajtok, saláták, valamint zöldségek-gyümölcsök választásánál különösen figyelj oda erre! Ez utóbbiaknál segíthet a minőségi osztály megjelölése is. Extra vagy 0. osztály – kiváló. I. osztály – jó, de enyhe hibák előfordulhatnak. II. osztály – fogyasztható, de csupán a minimumkövetelményeknek felel meg a termék.
  • Amúgy a zöldségek és gyümölcsök vásárlásakor, ha lehet, válaszd az idénynövényeket! Vagyis ne akarj télen epret meg dinnyét falatozni, mert könnyen csalódás érhet. Ezek a termékek ugyanis biztosan külföldről jönnek, nehéz körülmények között utaznak, nem olyan finomak, és vitamintartalmuk is szerényebb. A téli hónapok slágere például a birsalma, a téli körte, a cékla, a fejes káposzta, a karalábé, a karfiol és a sárgarépa, inkább ezeket építsd be étrendedbe!
  • Más élelmiszerek esetén is, ha teheted, válaszd a finom hazai ízeket! Ezzel elősegíted a magyar gazdaság fejlődését, nem beszélve arról, hogy a magyar termékekre vonatkozó előírások nagyon szigorúak, így a minőségben is biztosabb lehetsz!
  • Ha nincs lehetőséged a hazaira, tipikusan például narancs, banán, kávé, kakaó, tea, fűszerek vásárlása esetén, keresd a „fair trade” jelzést az árun! Ez a biztosíték, hogy a messziről jött termék jó minőségű, valamint előállítása elfogadható viszonyok között történt, azaz nem dolgoztattak gyerekeket, kényszermunkásokat, és legalább minimálbért fizettek a dolgozóknak.
  • Az emberek általában irtóznak a különböző adalék anyagoktól, vagyis az E-számoktól. Ez nem csoda, hisz nagyrészt fogalmunk sincs, mit takarnak a bűvös jelek, másrészt pedig szegényeknek elég rossz hírük van mostanában. Mit tehet az egyszerű vásárló? Érdemes végigbogarászni, kedvenc termékeidbe mit rejtettek, hogy színesebbek, finomabbak, gusztusosabbak legyenek. (A Tudatos Vásárló honlapján megtalálod az E-számok listáját. Itt mindent megtudhatsz róluk! www.tudatosvasarlo.hu) Fontos, hogy az adalék anyagok szigorú vizsgálatokon mennek keresztül, nagy részük biztosan veszélytelen, a többiről pedig az eddigi kutatások alapján nem derült ki, hogy nem az. (Azért valljuk be, ez nem túl biztató.) Némelyik okozhat például esetenként allergiaszerű tüneteket. Többek között a félkész termékek, színes édességek vagy az üdítőitalok különösen sok adalék anyagot tartalmaznak. Ezért ha teheted, igyekezz feldolgozatlan élelmiszerből (nyers hús, zöldség stb.) magad előállítani ételeidet!
  • A termékek összetevői mennyiség szerinti csökkenő sorrendben vannak feltüntetve a címkén, azaz ha egy joghurtban a gyümölcs csak valahol a felirat végén kullog, akkor a termék valószínűleg nem látott sokat belőle.
  • Végül, de nem utolsósorban pedig, úgy is vigyázhatsz környezetedre, ha minél kevesebb szemetet vásárolsz össze. A csomagolásnál törekedj a minél szolidabb változatra, üdítőnél a visszaváltható flakonra vagy legalább a nagyobb kiszerelésre, otthon pedig szelektálva gyűjtsd a hulladékot!
    Vásárolj tudatosan - élelmiszert!

Ha nem azt kaptad, amit vártál…

A felmérések szerint a magyar vásárlók nagy része nincs tisztában a fogyasztóvédelmi törvény adta jogaival. Javítsunk egy kicsit ezen az arányon!

  • Ha egy terméknél több ár van feltüntetve, jogod van a legolcsóbbat fizetni! Ha a kasszánál derül ki, hogy a termék drágább, mint amennyiért ki volt téve, jogod van elvinni a feltüntetett áron.
  • Ne félj konfliktusba keveredni az eladóval vagy a vevőszolgálattal! Ha nem fogadják el a reklamációdat, kérd nyugodtan a vásárlók könyvét (ismertebb nevén a panaszkönyvet), és írd le a problémádat. Arra kénytelenek lesznek reagálni. Fontos, hogy gyakran nem a pénz a lényeg, hanem maga az elv.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top