Aktuális

Nika György az Este műsorvezetője lesz

Az Este szerkesztő-műsorvezetőjeként folytatja munkáját március közepétől Nika György. Az MTV brüsszeli tudósítója a hétköznap esténként látható hírháttér műsort Mészáros Antóniával váltásban fogja vezetni.

Március közepétől veszi át Az Este műsorvezetői feladatait Nika György, miután Krizsó Szilvia, a hírháttér-műsor korábbi vezetője a vasárnapi A szólás szabadságában folytatja munkáját.

 

Nika György két éve, 2007 márciusa óta tájékoztatja az MTV nézőit az Európai Unió központjából. A többszörös nívódíjas újságíró korábban a világ számos országából tudósított. Ott volt például Nicaraguában, majd Salvadorban a polgárháború idején, Panamában a Noriega-válság napjaiban. Sokszor járt Kubában, ahol egykori politikai foglyokkal, ellenzékiekkel készített interjúkat. Kolumbiában fogadta őt a Nobel-díjas Gabriel Garcia Marquez, aki a beszélgetés alatt majdnem meggondolta magát, és le akarta tiltani az interjút, mert a riporter közeli barátjáról, Fidel Castróról is kérdezte. Nika György ott volt a történelminek nevezett madridi közel-keleti csúcson, a NATO több csúcstalálkozóján, és tudósított a pusztító örményországi földrengésről is. A televíziózás minden területén nagy gyakorlata van: a kilencvenes években sokáig szerkesztette és vezette a Magyar Televízió Híradóját, ahova ötéves kitérő után, 2004-ben tért vissza. Két éve az akkor hazatérő D. Tóth Krisztát váltotta a brüsszeli tudósítói poszton, utódját belső pályázat alapján választja ki az MTV.

 

„Az esténként több mint félmillió nézőt vonzó élő műsorban Nika György maximálisan a nézők előnyére tudja fordítani tájékozottságát és felkészültségét. Tudósítóként is hamar népszerűvé vált” – mondta Bednárik Imre, az MTV hírigazgatója. „Mindig naprakész bejelentkezéseiből a hivatalos tájékoztatások mellett az EU kulisszatitkait is megismerhették a televíziónézők, hiszen a helyszínen beszerzett exkluzív információkkal egészítette ki a hivatalos híreket, amely profi újságírói munka eredménye. Az Este a mai televíziózásban a vezető háttér- és elemzőműsor. A szerkesztőség mostani átalakításával ezt a jelleget erősítjük”- tette hozzá a hírigazgató.

 

Az idén hétéves Az Este sikerét a szakma is elismerte. A műsor 2004-ben Pulitzer emlékdíjat kapott, februárban kinevezett szerkesztőségvezetőjét Luigits Tamást korábban az év parlamenti tudósítójának választották.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top