Aktuális

Öt jel, amely elárulja, hogy nem alszol eleget

Sokan annyira hozzászoktak az alváshiányhoz, hogy már fel sem tűnik nekik, hogy lemerültek az elemeik. A test azonban megbízható jelzőberendezés: íme öt mód, ahogyan megnyomja a vészcsengőt.

Gondot okoznak az egyszerű döntések

Fáradtan nehezebben különböztetjük meg a fontos és lényegtelen információkat, így a legegyszerűbb döntések előtt is különös gonddal járjuk végig az összes eshetőséget. Kimerülten ráadásul több kockázatot is vállalunk, és nehezebben alkalmazkodunk a változó körülményekhez.

Egész nap ettél, mégis éhes vagy

Az alváshiány felborítja a vércukorszintet. A szervezet ilyenkor kevesebb étvágycsillapító hatású leptin hormont termel, viszont többet állít elő az étvágygerjesztő hatású ghrelinből. A fáradt emberek különösen a cukros, sok egyszerű szénhidrátot tartalmazó ételeket szeretik, mivel azok rövid ideig feldobják őket.

Gyakran vagy náthás

Több kísérlet is bizonyítja, hogy ha nem alszol eleget, gyengébben működik az immunrendszered. Egy kísérletben például egészséges emberekbe injekciózták a nátha vírusát: akik az előző héten legalább egy éjszakán 7 óránál kevesebbet aludtak, háromszor akkora valószínűséggel betegedtek meg, mint azok, akik 8 órát vagy többet pihentek.

Könnyen elsírod magad

Ne fogd a hullámzó kedélyedet a PMS-re: ha nem pihented ki magad, érzelmileg sokkal ingatagabb vagy. Ráadásul fáradt állapotban az agy könnyebben raktározza el a negatív emlékeket, mint a pozitívakat és a semlegeseket. A krónikusan kialvatlan emberek így akár úgy is viselkedhetnek, mint a depressziósak.

Ügyetlen vagy

Minden kiesik a kezedből? A kutatók szerint ez azért van, mert a kimerült embereknek sokkal lassabbak és pontatlanabbak a mozdulataik, rosszabbak a reflexeik, kevésbé tudnak összpontosítani, ráadásul a térérzékelésük is romlik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top