Aktuális

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk!

Kényelmesen, otthonról a székünkből is vásárolhatunk az internetnek köszönhetően. Nem kell órákig boltokban sétálgatnunk, hiszen célirányosan tudunk rákeresni a termékekre. Sokan azonban mégsem merik bevállalni ezt a típusú vásárlást, mert nem bíznak az interneten történő bankkártyás vásárlásban.

Nagyon sok olyan oldalt találunk a neten, ahol, a bankkártyánk adatainak megadásával történik a tranzakció. Nagyon fontos, hogy ilyenkor minél körültekintőbben járjunk el, mert valódi veszély áll fenn, ha nem figyelünk oda eléggé.

Legyen biztonságos az internetes vásárlásunk!

 

Mielőtt megvásárolnánk egy terméket, mindig jól ellenőrizzük le a weboldalt. A legfontosabb, hogy ellenőrizzük az eladó cég adatait. Mindenképpen szerepelnie kell ugyanis a cég nevének, telephelyének, vezetékes telefonszámának és természetesen az e-mail címének. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, inkább keressük meg egy másik oldalon a terméket.

A másik fontos dolog, hogy a szerződési, fizetési és szállítási feltételek is szerepeljenek az oldalon, illetve legyen lehetőség reklamációra is.

Elmaradhatatlan feltétel, hogy az oldalon fenn legyen a tranzakció devizaneme, és az adatok titkosítására vonatkozó információk is!

Ha meggyőződtünk róla, hogy minden adat megvan, csak akkor kezdjük meg a vásárlást. Az utolsó ellenőrzés akkor történjen, amikor a fizetési szakaszhoz értünk. Nézzük meg, hogy az kommunikáció a kártyaadatok megadásánál tikosítva van-e? A leggyakoribb titkosításai jelzés, hogy az url cím http://-ről https://- re vált, vagy megjelenik egy kis lakat, esetleg kulcs, ami alatt a tanúsítványt megtalálhatjuk.

A nevünk és kártyaszámunk mellett a legtöbbször elkérik a kártya lejárati dátumát és a kártya hátoldalán szereplő CVC2 illetve CVV2 kódot is. Ezt az azonosítót ugyanolyan gondossággal kell kezelni, mint a PIN kódunkat. Az aláírás csíkon található és a kártyaszámunk utolsó 4 jegye után szerepel ez a háromjegyű kód, amit nagyon bizalmasan kell kezelnünk. Ezzel a kóddal igazoljuk ugyanis az interneten, hogy a kártya a kezünkben van. Ez a szám ugyanis nem szerepel azon a bizonylaton, ami eljut a kereskedőhöz, csak a bank használja arra, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kártyánk jelen van a tranzakciónál és nem illetéktelen használja.

 

Tarts velünk a jövő héten is! Folytatjuk!

 

Előző cikkeink:

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>

Hitelkártya vagy bankkártya >>>

Adósságrendező hitel, tényleg segít megoldani a problémát? >>>

THM és amit tudni kell róla >>>

Devizahitel -miért csapolja meg a családi kasszát? >>>

Elektronikus bank, a 21. század szolgáltatása >>>

A jövőnk a mi kezünkben is van >>>

Hogyan fektessük be a pénzünket? >>>

Lehet jóbarát a bankkártya? >>>

Amikor nincs más kiút, csak a hitel >>>

Vedd kezedbe az életed >>>

Vezessük be gyermekeinket a pénzügyekbe! >>>

Önerő nélkül nem megy >>>

Hitelfelvétel? Mire figyelj? >>>

Családi költségvetés >>>

Mindent a pénzről >>>

Hogyan teremtődik a pénz? >>>

Védd meg magad a tolvajoktól! >>>  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top