Aktuális

Negyven év után kezdődik az élet?

Döntött a kormány: 2011-től negyven, munkával töltött év után kedvezményes nyugdíjba mehetnek a nők. A munkaviszonyba beszámít a gyerekneveléssel töltött időszak – legföljebb nyolc év –, viszont nem tartozik hozzá a szakiskolai vagy felsőfokú tanulmányokkal töltött idő.

Botos Katalin közgazdász
Botos Katalin közgazdász

Botos Katalin közgazdászt, egyetemi tanárt, és egyáltalán nem mellékesen tizenegy unoka nagymamáját, a legjobb pillanatban értük utol kérdésünkkel, ugyanis épp a nyugdíjviszonyok változásáról szóló tanulmányán dolgozik. Véleménye szerint a nőket érintő kedvezményes nyugdíjlehetőség csak egy, talán nem is a legfontosabb része a nyugdíjrendszer átalakításának. Szerinte leginkább az indokolja, hogy a nők egy része negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehessen, mert így az aktív nagyik többet segíthetnek unokáik felnevelésében.

– Azt látom szerte a társadalomban, hogy bár vannak „anyaszívű” nagypapák is, a legtöbbet mégis a nagymamák segítenek az unokák körül – mondja Botos Katalin. – A mai világban, ahol két keresővel is nehezen boldogul a család, különösen fontos, hogy az anyák, ha akarnak, ismét munkába állhassanak, ahogy cseperednek a gyerekek. Ráadásul nem minden nő szeretné életének szülés utáni szakaszát kizárólag házimunkával tölteni. Elvben indulhat is dolgozni minden anyuka, akinek a gyereke már óvodás, de a kicsik bizony gyakran betegek! – mutat rá a gyakorlatra a szakember, aki maga is négy gyereket nevelt fel. – Annak idején én is csak úgy tudtam elvállalni egy fontos állást, hogy előtte megbeszéltem az anyukámmal: ha kell, segít.

A nők kedvezményes nyugdíjlehetősége azonban csak egy eleme a teljes rendszernek. Botos Katalin szerint a távlati cél egy olyan, a demográfiára visszaható társadalombiztosítási rendszer kialakítása, amely valóban forradalmi változást jelentene az összes eddigi elgondoláshoz képest. Ilyen lenne a pontrendszer, amely a járulékbefizetéseket egyéni számlán gyűjti, pontok formájában. Ezeket a pontokat a nyugdíjba vonuláskor a majdani átlagbérekhez viszonyítják, ami garancia arra, hogy az aktív és nyugdíjas népesség jövedelmei együtt mozogjanak. A megszerezhető pontok közé be lehet építeni a gyermeknevelésre fordított időt és költségeket is. Méghozzá annak függvényében, hogy milyen iskolázottsági szintig neveli a család a gyermeket – javasolja a közgazdász.

Negyven év után kezdődik az élet?

Diplomások hátrányban

Dr. Segesváry Gábor hr-es, régi nevén munkaügyes szakember véleménye szerint, az intézkedés pozitív diszkriminációnak tekinthető, amelyet sokan fognak igazságtalannak érezni, elsősorban a férfiak, valamint a nappali tagozaton diplomát szerzett nők. Előbbiek azért, mert ha egy nő érettségi után elmegy dolgozni, akkor 58 éves korában eléri a 40 szolgálati évet, míg egy férfi (ha 1957 után született) csak 7 évvel később, 65 éves korában válhat teljes jogú nyugdíjassá. Szomorú, de tény, hogy a férfiak átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint a nőké, így rájuk még rövidebb nyugdíjban töltött időszak vár. A diplomás nők pedig azért lehetnek csalódottak, mert a tanulás miatt hátrányt szenvednek, így nyugdíjasként nem tudják a családjukat úgy segíteni, mint az alacsonyabb végzettségűek. Egy dolog biztosnak látszik: ez az intézkedés a tradicionális férfi-nő szerepkülönbséget erősíti, és az évszázadok alatt kialakult munkamegosztás irányába hat.

 

Mit várhatunk a törvénytől?

Dr. Segesváry Gábor hr-es
Dr. Segesváry Gábor hr-es

1. A negyven év munkaviszonyba beszámít az az időszak, amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátást kapott. A képzési idő – sem a szakiskolai, sem a felsőfokú – viszont nem.

2. Mivel a nyugdíj összege nő a tényleges szolgálati évek számával, ha valaki él a lehetőséggel, és 40 évi szolgálati idővel vonul nyugdíjba, miközben később érné el a nyugdíjkorhatárt, kisebb lesz a nyugdíja a teljes hátralévő életében.

3. A tavalyi év végén összesen 1 064 715 nő részesült öregségi nyugdíjban, ami átlagosan, fejenként havi 91 315 forintot jelent. Becslések szerint jövőre mintegy húszezer nőt érint a kedvezményes nyugdíj lehetősége. Ennek többletköltségeire az eddigi 9,5% helyett 10% – nyugdíjjárulékot vonnak le a jövedelmünkből. A penzcentrum.hu honlap számításai alapján 2012-ben átlagosan 120–140 000 Ft közötti összegre számíthatnak a nyugdíjba vonulók, ha a kormány teljesen elkölti az erre előirányzott 30–35 milliárd forintot.

 

Negyven év után kezdődik az élet?Cikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg. 

A legújabb szám tartalmából: 

  • Oroszlán Szonja és Darvasi László alkalmi találkozása – Vámos Miklós jóvoltából
  •  +24 oldal adventi olvasnivaló
  • Megérezni azt, mit jelent adni – ADVENT
  • Tamással sülve-főve – Receptek jeles napokra: Erzsébet, András, Katalin
  • Te kilépsz a magánnyugdíjpénztárból? Nők Lapja felvetés
  • Hollywoodi kedvenceink néha teljesen őrültek
  • Ki segít, ha a családfő súlyosan megbetegszik?
  • Kis bűnök, nagy bűnök – a párkapcsolatban

Ha előfizetnél a lapra, katt ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top