Aktuális

Már nőket is bevetnek Líbiában

Egy hölgy is erősíti a Líbia felett bevetésre készülő sugárhajtású gépek pilótáinak csapatát. Feltehetően ő az első női Typhoon vadászrepülős éles bevetésben.
Már nőket is bevetnek LíbiábanSzexis, szelíd vagy harcias – nők a politikában

A bizonyítékul szolgáló fotó szerdán készült róla az olasz légierőbázison, Gioia del Colléban, amikor felszálláshoz készült, hogy részt vegyen a repüléstilalmi zóna kiürítésében.

Már 1994 óta foglalkoztatnak nőket sugárhajtású pilótaként a brit királyi légierőnél (RAF), de pillanatnyilag legfeljebb tíz vezeti közülük a Tornadót vagy a Typhoont. Mindenesetre a női pilóták száma emelkedik: a királyi légierő munkatársainak mintegy 12 százalékát nők alkotják.

Jo Salter százados volt az első nő 1994-ben, aki betört a sugárhajtású pilóták addig kizárólag férfi pilótáinak körébe. Azóta más nők is elvégezték a „£3m” képzést, amelyről azt tudni, hogy több száz jelentkezőből csupán néhány tíz ember abszolválja, és válik így igazi „Top Gun” pilótává. Akik nem buknak meg, azokat komolyan is veszik: két évvel ezelőtt például beválasztottak egy másik századosnőt is a „Red Arrows”-ba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top