Aktuális

Minden a lúdtalppal kezdődik

A mozgásszervi problémák egyik fő kísérő tünete a fájdalom, amelynek hátterében gyakran a porcok idő előtti kopása áll. A helyes testtartás alapfeltétele a porcvédelemnek, az ízületek megóvásának.


„Ropogó” ízületek

Dr. Horváth Remény
Dr. Horváth Remény

A húszas és a harmincas éveiket taposóknál is diagnosztizálják napjainkban a porckopást. Dr. Horváth Remény reumatológus főorvos szerint a betegség kialakulásának oka a mozgásszegény életmód, az ülő- vagy számítógép előtti munka, a táplálkozási hibák és a túlsúly. Azt mondja, a legnagyobb ellenség a gerincoszlop és a perifériás ízületek egyenlőtlen terhelése.
– Azoknál az embereknél, akiknél bármilyen statikai eltérés van – például lúdtalp, gerincferdülés, csípőficam, térdsérülés –, könnyebben alakul ki porckopás. A legérzékenyebb ízület a térd, a csípőízület és az ágyéki gerincszakasz, de ma már nagyon sokan küzdenek a helytelen monitorelhelyezés miatt nyak- és vállproblémákkal, illetve csuklóbántalmakkal – szögezi le a főorvos asszony. – A fiatal felnőtt lakosság 15-20 százaléka érintett, és ez a kor előrehaladtával nő.

Mérsékelhető tünet

A porckopás első tünete az ízületek recsegése, ropogása, majd megjelenik a fájdalom, végül a mozgáskorlátozottság. A diagnosztika röntgen, illetve a klinikai eltérések alapján történik. Porckopáshoz a helytelen testtartáson, a rossz statikán kívül vezethet még sérülés – amikor például a térdízületben ott van egy levált porc és az koptatja –, anyagcsere-betegség, genetikai hajlam, köszvény.
A fájdalom megjelenése után károsodik a működés, általában ekkor keresik az orvost a páciensek, és nagyon megromlott életminőségről panaszkodnak. A porcok kopását tökéletesen megakadályozni nem lehet, de az állapotromlást késleltetni és a tüneteket mérsékelni igen. Kiváló a gyógyvízben történő gyógytorna.

Fontos a fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés és a porcok erősítésében szerepet játszó glükózamin-szulfát, a hialuronsav, kondroitin-szulfát tartalmú szerek szedése. A balneoterápia világszerte egyre népszerűbb, csökkenti a fájdalmat, hiszen javítja a porcok anyagcseréjét, az ízület körüli izomzat és a kötőszövet erősödését eredményezi. Ebbe a terápiás sorba beletartozik a gyógyvízben való fürdés, az iszappakolás, a víz alatti vízsugármasszázs, a szénsavfürdő, a száraz és a víz alatti gyógytorna, mindez persze egyénre szabottan a beteg mozgásszervi és belgyógyászati státusza függvényében. Ha ezek a konzervatív kezelési módok nem használnak, akkor jön szóba műtét, ami lehet térd- vagy csípőprotézis, stabilizáló gerincműtét és még számtalan beavatkozás – magyarázza dr. Horváth Remény.

Ezekre figyeljen

Óvatosan a szatyrokkal!
Lassan tegyen meg bizonyos mozdulatokat, amelyek fordulással, emeléssel párosulnak, például az autó csomagtartójából a hatszor másfél liter ásványvíz kiemelése.

Légkondi ellen vállkendő

Az egész napos hideghatás egy gyapjú vállmelegítővel ellensúlyozható.

Így dolgozzon!
Nem gondolnánk, de árt a túl alacsony vagy túl magas munkaasztal, konyhai pult is, próbáljon magasságának megfelelőt beszerezni!

 Tippek és tanácsok

Minden a lúdtalppal kezdődik1. Gondoskodjon az ízület, a porc mechanikai védelméről! Sporthoz, palántázáshoz használjon térdvédőt, porszívózáshoz, gereblyézéshez derékvédőt.
2. Ha valamit emel, ne hajlásból, hanem roggyantott térddel tegye! Ha mód van rá, általában ne hajoljon, hanem térdből ereszkedjen le, így a combizmait terheli, nem az érzékeny gerincet.
3. Kádból, kocsiból való kiszállásnál figyeljen az oldalirányú mozgásra, ésszerűsítse mozdulatait, így meg tudja védeni a porcokat.
4. Reggel ahelyett, hogy kipattanna az ágyból, adjon magának öt percet, higgye el, megéri! Hason és a háton fekve nyújtózzon néhányat, karját, lábát távolítsa, amennyire bírja. Ha csak néhány nyújtó gyakorlatot elvégez, és a csigolyáit eltávolítja egymástól, aztán oldalt fordul, kezével megtámaszkodik, és úgy ül föl, majd ezt követően áll két lábra, máris sokat tett gerince porcvédelméért!
5. Megelőzésre a vízben mozgás és az úszás a legmegfelelőbb, a gerincoszlop erősítésére a hátúszás, a csípőproblémák megelőzésére a mellúszás javasolt.
6. Ha számítógép előtt dolgozik, figyeljen arra, hogy ültében térde, csípője, könyöke derékszöget zárjon be. Fontos a csukló védelme alátámasztással, a szemmagasságban elhelyezett monitor a nyak, a váll ízületeinek óvása végett.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Minden a lúdtalppal kezdődikA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Együtt sétálunk, hogy rózsaszínben láthassuk a világot
  • Akiknek szerencséjük van a nőkkel
  • Minden a lúdtalppal kezdődik  
  • Dr. Vekerdy Tamás válaszol
  • Anya főz
  • 5 álomállás – itthon!
  • „Elmondom, hogy miért járok prostituálthoz”

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top