Aktuális

Dr. Vekerdy Tamás rovata

 
Dr. Vekerdy Tamás rovata„Januári első számukban egy két és fél éves kislány körömrágásáról írtak, akinek most született kistestvére, és azóta az anyukája is (újra) rágja a körmét. Mert gyerekkorában is rágta, de leszokott róla, és a kislányától most azt veszi rossz néven, hogy ő láthatólag le se akar szokni, sőt, »élvezi«. Egyetértek az akkori válasszal, abban az esetben meggyőző az a magyarázat, hogy az anya saját feszültségét próbálja oldani. És azzal is, hogy ne a gyerekre szóljon rá. Ám mi van akkor, ha a helyzet egészen más: nálunk a szülők közül senki nem rágja a körmét, és sokkal nagyobb gyerekről van szó. Kistestvér ugyan itt is van, és talán követtünk el hibákat a féltékenység első jeleit látva annak idején, de az már régen volt. Nagylányunk már kilenc-, hamarosan tízéves, már a kicsi is betöltötte a hatodik életévét, komolyan javult közöttük a viszony, de a körömrágás csak nem maradt abba. Mi se szóljunk ebben az esetben? Mit tegyünk?”

Körömrágás még egyszer

A helyzet annyiban hasonló – vagyis volt hasonló annak idején – a múltkorihoz, hogy itt is hároméves volt a most már „nagy” lány, amikor kistestvére született. Azaz ő is az én-fejlődés sajátos fordulópontján állt, a dackorszakban, amikor a leválás és ragaszkodás együttes feszültsége különösen érzékennyé és kiszolgáltatottá teszi az elbizonytalanodott gyereket. A kistestvér születése és az esetleg „letiltott” szóbeli agresszió (vagy netán éppenséggel a „megparancsolt” szeretet) a korszak gondjaival és feszültségeivel súlyosbítva kiválthatja ezt a múltkor már jellemezett tünetet. Azután ez szokássá válik és a viszonylag kisebb feszültségek, vagy akár a mindennapos unatkozások is újra meg újra kiválthatják.
Igen, ilyenkor sem jó, ha szólunk; minden „körömrágó” tudja, hogy ez csak erősíti az ingert (ugyanúgy, mint ujjszopás esetén). Viszont minden fokozott gyengédség, törődés – ringatás-éneklés vagy más mulatság – kedvezően elterel. (A szinte kisgyerekhez szabott gyengédség mindennapos, naponta visszatérő „gyakorlása” tartós, de mindig újra alkalmazandó ellenszer lehet.)
Míg viszont a folyton ismételgetett, fenyegetésszerű „követelmények”, akkor is, ha nem a „rossz szokás” abbahagyására, hanem például a fokozott iskolai teljesítményre vonatkoznak („figyelj jobban”, „tőled többet vártunk”, „így belőled semmi sem lesz”, „na majd az életben” és a többi…) csak erősítik azt az ingert, ami a tünethez, a körömrágáshoz vezet. Az előbb emlegetett gyengédség viszont megerősíti a gyerek saját akaratát arra, hogy abbahagyja a sokszor már őt is zavaró körömrágást, és ehhez megfelelő hangulatot is teremt a biztonság megadásával.
Dr. Vekerdy Tamás rovataWolfgang Goebel és Michaela Glöckler A nagy gyermek-kalauzban (Futura könyvek) azt írják, hogy idősebb gyerekeknél célravezető lehet, ha szép nagy körömreszelővel és egy finom bőrvágó ollócskával ajándékozzuk meg őket, és megmutatjuk, hogyan vágják ügyesen körmüket, hogyan szabadíthatjuk meg a körmöket „szépen, művészi aprólékossággal” az összes fölösleges bőröcskétől, érdességtől, egyenetlenségtől. Végül megmutatjuk, hogy hogyan krémezzék gondosan kezüket, ujjhegyüket.
Ugyanis az is ingere lehet a már megkezdett körömrágás folytatásának, ha a bőr száraz és viszket a körmök körül. Ennek az ingernek az eltüntetésével sokkal könnyebben válik tudatosan befolyásolhatóvá a körömrágás szokása. Vigyázat! Nem azért ajánlunk kenőcsöt nagyobbacska gyerekünknek, hogy szokatlan vagy éppenséggel rossz íze elvegye a kedvét a körömrágástól, hanem segíteni akarjuk ezen a módon is abban, hogy ne csak kevesebb lelki inger sodorja a rágás felé, hanem a testi ingerek se lépjenek fel.
Hasonló a helyzet, mint az ujjszopásnál. Egyértelműen káros az elriasztó kenőcsök és kötések használata – nemcsak mert brutális, hanem mert sokkal erősebb fixálódáshoz vagy éppen tünetváltáshoz vezet –, viszont a kisebesedett ujjakat segíthetünk gyógyítani (erre is találunk bő utalást A nagy gyermek-kalauzban), olyan védőkötéssel, amellyel végül is az egész kezet bebugyoláljuk, amit a kisgyerekek nemegyszer csodálkozó tetszéssel fogadnak.

 

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Dr. Vekerdy Tamás rovataA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Máté Péter-dalok mai sztároktól
  • A gyerek csak okozzon problémákat
  • 25 évet alszunk át
  • Üzletanyuk
  • II. Erzsébet 60 éve a trónon
  • 30 perc alatt
  • Dr. Vekerdy Tamás rovata

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top