Aktuális

Konyhakert az erkélyen – lépésről lépésre

Szeretne beleharapni egy pimaszul piros és igazán zamatos, garantáltan vegyszermentes paradicsomba? Jó lenne, ha a rukkolát nem csak egy fóliázott műanyag dobozból ismerné? A kertészkedést már egész kis helyen is el lehet kezdeni, az első saját konyhakertet akár egy erkélyen is ki lehet alakítani. Új sorozatunkban tippjeinkkel megpróbáljuk megkönnyíteni az első lépéseket, hogy aki kedvet kapott hozzá, sorozatunk segítségével nyáron majd elkészíthesse első paradicsomsalátáját – egyenesen az erkélyről!

Előkészületek, eszközök:
• Először is mérjük fel, milyen fényviszonyaink vannak teraszunkon, kertünkben vagy konyhánkban. Iránytű hiányában figyeljük a nap járását!
• A növények a déli, délnyugati fekvést fogják kedvelni a legjobban, de egyes levélzöldségek, saláták, káposzták elviselik akár az északi, de nem árnyékos balkonládákat is.
• A vetést, palántanevelést kezdhetjük apró poharakban, a palántákat majd később kell végleges helyükre ültetni. Ha van elég hely, azonnal balkonládába is vethetünk, és már beltérben elindulhat a nevelés.

Konyhakert az erkélyen – lépésről lépésre

Honnan szerezzük be a magokat?
A vetőmagot barkácsáruházban, agroboltokban és az egyre népszerűbb és megbízhatóbb, főleg különleges növényekre szakosodott internetes kereskedőknél is beszerezhetjük. A legtöbb kereskedelmi fajta megfelelő lesz, de találunk már kifejezetten balkonra válogatott paradicsomfajtát is. Kezdésnek bármilyen kedvenc zöldségünket vagy fűszerünket kiválaszthatjuk, de bátran kísérletezzünk ízekkel, színekkel, fajtákkal.

Konyhakert az erkélyen – lépésről lépésre A magok esetében nagyon fontos, hogy fajtatiszta, bármilyen nem kívánt kereszteződéstől mentes vetőmagot keressünk, mivel ezek biztosítják a megfelelő sikert. A boltban vásárolt paprikából kiszedegetett magocska a növény tulajdonságai miatt virágzás közben más fajtájú egyedekkel keveredhetett, tehát azt újra elvetve egy akár nem vagy rosszul termő, esetleg nem fejlődőképes növény kezdhet el növekedni nálunk.

Konyhakert az erkélyen – lépésről lépésreFöldet, de milyet?
Első egytized négyzetméteres parcellánkhoz földre lesz szükségünk. Szinte már minden sarkon kaphatunk zacskós földet, az olcsóbb általános virágföld is megfelelő lehet, de „a drágább jobb” elv ebben az esetben is érvényesülhet. Ha elkap minket a szenvedély, készítsünk saját termőföldet a biztos siker érdekében!

Recept jó minőségű termőföldhöz
Hozzávalók:
• 5 kg virágföld,
• 1 nagy marék kókuszrost,
• 1 nagy marék tőzeg
A hozzávalókat lazán keverjük össze, és így egy jó víztartású és tápanyag-ellátottságú talajt kaphatunk.

Földbe a magokkal!
• A varázslat kezdete, a vetés: nagyon enyhén nedves földbe nagyjából egy ujjpercnyi mély gödröcskéket készítsünk, akár egy ceruza vagy evőpálca hegyével, és minden mélyedésbe helyezzünk 1-3 magot, majd földdel takarjuk be, kiskanállal picit tömörítsük a talajt, és nyomkodjuk le a tetejét.
• A bazsalikom az egyetlen, amelynél elegendő fellazítani a talaj felszínét egy régi villával, csak rá kell szórni a vetőmagot, és kész!
• Ha rögtön balkonládába vetünk, a paradicsom- és paprikamagokat tegyük egymástól nagyjából 25 centiméterre, a fűszernövényeket, levélzöldségeket (rukkola, madárbegysaláta) vessük sűrűn, 1-2 centiméternyi távolsággal a magok között.
• A „nehezén” túl is vagyunk, a dolgunk csak annyi lesz most 1-3 hétig, hogy meleg, napos helyen tartsuk a veteményest, és nagyon kevés vízzel tartsuk állandóan enyhén nedvesen a talajt.

Konyhakert az erkélyen – lépésről lépésreMennyi idő alatt bújnak ki a palánták?
10 nap alatt:
fűszerek, leveszöldségek, mángold, ázsiai levélsaláták (a kínai kel rokonai: Pak-choi, Tatsoi, Mizuna, Komatsuna), menta, zsázsa, majoránna, metélőfokhagyma, lila bazsalikom
Nagyjából két hét alatt:
paradicsom, paprika, chili

Konyhakert az erkélyen – lépésről lépésreA palántázáshoz ezekre az eszközökre lesz szükség:
• tejfölöspohár
• fagyisdoboz
• egy kisebb kerti lapát (de tökéletesen megteszi a gyerek homokozólapátja, vagy egy nagyobb kanál is)
• virágföld
• magok

Aki kertészkedik, hosszabb és boldogabb életre számíthat, ezt nem egy vizsgálat megerősítette már. Nemcsak a magunk által, az apró kertünkben felnevelt egészséges élelem fog javunkra válni, hanem a nevelgetés, gondozás, a növekvő növényeink érdekessége is napról napra ad majd nekünk új élményt, örömet és kikapcsolódást!

 

 

Szabó Győző és Rezes Judit fotózásán jártunk, nézzétek meg videónkat!

 

 Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top