Aktuális

Emlékdobozka segítheti a babagyászt

A gyász feldolgozásának folyamata óriási próbatétel a szülőknek. Ebben nyújthat segítséget az Emlékdobozka program.

Ma, október 15-én van a Babagyász világnapja. E napon azokra a gyerekekre emlékeznek, akik halva születtek, vagy az egyéves kort sem élték meg. A kezdeményezés még 1988-ban indult útjára az Amerikai Egyesült Államokban, amikor Ronald Reagan amerikai elnök az októbert a Babagyász hónapjának nyilvánította. A kezdeményezéshez Kanadában is csatlakoztak, majd Ausztráliában is indult egy kampány október 15-nek, mint a Babagyász napjának elismertetéséért. Számos kezdeményezés ellenére ezt a napot még nagyon sok országban nem ismerik, vagy nem tartják meg. Ennek oka, hogy a gyermekgyászt, a kisbabák halálát napjainkban sok helyen tabutémaként kezelik.

Emlékdobozka a meg nem született gyermekért

Magyarországon a Szemem Fénye Alapítvány 2006-tól azon fáradozik, hogy dolgozhasson a gyógyíthatatlan gyerekek és családjaik életét megkönnyítő gyermekhospice szolgálat, amely jelenleg Pécsen és Törökbálinton működik. Az Alapítvány a babák végső nyugalomra helyezésében is segítséget nyújt: lehetőség van a pécsi temető Angyalsétányán a hamvak szórására alkalmas díszkútban vagy a gyermekparcellában nyughelyet találni a számukra.  

Mindemellett a szervezet az úgynevezett  Memory Box (Emlékdobozka) programot is szorgalmazza. Véleményük szerint a szülők számára nagyon fontos, hogy elismerjék gyermekük létét, személyazonosságát, és megmaradjanak számukra olyan kézzelfogható emlékek, amelyekhez később visszanyúlhatnak. A Memory Box mindazokat az eszközöket tartalmazza, amelyek a kegyeletteli búcsúhoz szükségesek (a felöltöztetéshez szükséges kis ruhadarabok, egyszer használatos fényképezőgép, karszalag, hajtincshez való kistasak ollóval, kéz- és lábnyomat készítésére alkalmas csomag és mécses). A Szemem Fénye Alapítvány szeretné elérni, hogy a Memory Boxok minden szülészeten elérhetőek legyenek a családok számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top