Aktuális

Csináld magad! – Ökocsomagolás karácsonyra

Mielőtt a boltba indulnánk csomagolópapírt, díszdobozt vásárolni, nézzünk szét otthon. Kinőtt pulóverből, maradék tapétából, textilekből, papírokból, noteszlapokból, üres dobozokból nemcsak különleges, de praktikus csomagolásokat készíthetünk.

Tapétából

A tapétából készülő csomagolás előnye az általános csomagolópapírokkal szemben, hogy nem szakad ki, ha kemény, szögletes tárgyat teszünk bele, illetve hogy tartása van, ami a puha vagy formátlan ruhaneműt védi meg a gyűrődéstől. Hagyományos módon is használhatjuk a tapétát, mint egy csomagolópapírt, de a bátrabbaknak a tasak és táska készítését javaslom.

Elkészítés: Italok, fűszerolaj, lekvárosüveg burkolásához találtam ki a hajtogatós, sablonforma használatával készülő megoldást. Akár négyzetes, akár hengeres formát szeretnék készíteni, mindkét esetben négyzet alakú papírt vágok ki, majd a papírt, hajtáskönnyítésként, átlósan két, vagy merőlegesen is félbehajtva négy hajtással töröm meg. A négyzetes formához a gyerekek építőkockái között keresgélhetünk sablont, én egy széklábat használtam. Fontos, hogy az üveg talpának átmérője és a kocka oldalának mérete megegyezzen. Amikor a kockára vagy közvetlen az üvegre helyezzük a papírt, az előhajtogatásokat ernyőszerűen kiemeljük, két ujjunkkal összecsípjük, majd körkörösen haladva a formára simítjuk.

Megnézem
Összes kép (1)

Textilből

Rendhagyó ötlet, hogy nem használatos pulóverből készítsünk csomagolózsákot. Egy
darabból akár négy is készülhet. A két ujja tökéletes italok ajándékozásához, a test részéből pedig olyan nagyobb zsákokat készíthetünk, melyekbe formájukból adódóan nehezen csomagolható tárgyakat rejthetünk el, például játékot.

Csináld magad! – Ökocsomagolás karácsonyraElkészítés: A vékonyabb kötésű pulóvert ollóval vágtam szét, és a tartósság kedvéért varrógéppel szegtem el. A vastagabb fonálból kötött pulóverből – vágás helyett – csak egy vízszintes szálat húztam ki a kötésből, és horgolótűvel zártam le a szemeket. Aki nem tud kötni, annak a vékony, sűrű kötésű anyagokat javaslom, kevésbé bomlanak. A kész zsákokra egyszerű mintát, például hópelyhet vagy az ajándékozott nevét is ráhímezhetjük. Az ünnep után is hasznos tárolásra.

Kísérőkártyák

A borítópapíron kívülre helyeztem egy öntapadós szalagot, és ezzel rögzítettem a kísérőkártyát a csomagolásra (hipermarketben, papírboltban is megvásárolhatjuk).

Ajándékkísérő kártyát készíthetünk tavalyi határidőnapló üresen maradt lapjaiból. Hagyományos könyvkötő technika, amikor varrással rögzítjük a lapokat egy keményebb, külső borítóhoz. A füzetkébe hosszabb, személyesebb üzenetet is írhatunk, mint egy általános jókívánság. Apróbb zöld ágakkal pedig tovább díszíthetjük az ajándékot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top