Aktuális

Tavaszi parfüm – házilag

Idén úgy fest, mintha igazi tavasz lenne. A fák szépen virágba borultak, a madarak úgy csivitelnek, hogy bele lehet szédülni.

Vágyunk is ki a családdal a természetbe, néha csak megállok, és szívom be a virágok illatát. Nem vagyok nagy botanikus, nem tudnám megmondani, mi micsoda, de jókedvre derítenek. A kiskorút is felszólítottam legutóbb, hogy szagoljon csak bele a levegőbe, mennyire finom! Imádom az illatokat. És régen imádtam a parfümöket. Bújtam a különböző oldalakat, és néztem, melyik parfümnek melyek az összetevői. Általában alkotóelemek alapján meg tudtam mondani, fogom-e szeretni, vagy sem. Aztán amíg vártam a kislányomat, valahogy nem kívántam az illatokat, lassan kikoptak az életemből. Főleg akkor, amikor arról olvastam, hogy a pici babák mennyire érzékenyek az illatokra, és még a szoptatásban is nehézséget okozhat, mert nem a jól megszokott anyaszagot érzik. Nem akartam kockáztatni, így aztán mennie kellett mindennek.
Később viszont, amikor igényem lett volna rá, már nem kívántam. Sorra vettem a régi parfümjeimet, és majd’ megbolondultam egész este, amikor “rajtam voltak”, bökték az orromat, zavartak nagyon. Ráadásul az illatok igen erős hatással vannak a tudatalattinkra, tehát ha folyamatosan mesterséges anyagokkal bombázzuk, akkor egyrészt valótlan “üzeneteket” küldünk neki, másrészt sajnos elsorvasztjuk a szaglásunkat. Így aztán úgy döntöttem, száműzöm a parfümöket, de csak hiányoztak az illatok… Kutatni kezdtem, mivel pótolhatnám az illatszereimet. Szerencsére egyre több olyan egyszemélyes vállalkozás működik, amelyik finom krémparfümöket, illatvizeket állít elő. A múltkor választani sem tudtam, annyira finom kompozíciókat találtam egy kézművesvásárban.

Töredékáron

De – bármilyen meglepő, ezt is előállíthatjuk magunknak, méghozzá egy drágább parfüm töredékárán. Ezeket azért inkább testpermetnek nevezném, de legutóbb délután még finom rózsaillatom volt a reggeli “permetezésből”, legalábbis ezt jegyezte meg a barátnőm, akinek búcsúzáskor puszit nyomtam az arcára.
A csodálatos tavaszra tekintettel azt gondoltam, ezt az egyszerű receptet megosztom a Nők Lapja olvasóival is.

Hozzávalók:
• gyógyszertári alkohol vagy vodka (nem viccelek, nincs szaga),
• 15 csepp nagy tisztaságú ilang-ilang illóolaj,
• 35 csepp nagy tisztaságú rózsaillóolaj,
• víz.

 

Már az összetevőkből is látszik, hogy milyen egyszerű lesz az elkészítése. Egy 50 millis pumpás, gyógyszertári üvegcse aljára kétujjnyi alkoholt töltök. Belecseppentem az illóolajokat. Érdemes itt gyógyszertári pipettát használni, azt vettem észre, hogy az illóolajos üvegek mostanában nagyon hamar megszaladnak…
Tehát az olajokat belecseppentem, kicsit összerázom, és a végén felengedem vízzel. Egyes receptekben az olvastam, intenzívebb lesz az illat, ha az alkoholt és az olajokat pár napig hagyjuk “összeérni”. Ezt még nem próbáltam, nekem e nélkül is működik. Fontos: inkább használjunk kevesebb összetevőt, de mindig válasszuk a nagy tisztaságú olajokat! Kellemes, rózsás, klasszikus, mégis kicsit szexi illatot fogunk kapni. A rózsa illóolaja gyógyító és nagyon nőies illat, az ilang-ilang pedig maga a megtestesült bujaság és felszabadult nőiesség és csábítás. Tavaszra kell ennél több?! Úgy használhatjuk, mint egy sima illatvizet, mehet csuklóra, fül mögé. Lehet, hogy többször kell majd fújni, mint egy gyári parfümöt, cserébe nincs benne semmi káros anyag, sőt élvezhetjük az illóolajok jótékony hatásait is.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top